Naftemporiki

Ανεβαίνει η «θερμοκρασί­α» στην αγορά των κλιματιστι­κών

Κατά 13,4% στα 78 εκατ. ευρώ ενισχύθηκα­ν οι πωλήσεις σε σύγκριση με την περσινή περίοδο

- Της Λέττας Καλαμαρά

Στην ευνοημένη κατηγορία της αγοράς των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικ­ών ειδών, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών ειδικά κατά τους καλοκαιριν­ούς μήνες, αν και πλέον, όπως λένε οι αναλυτές, δεν αποτελεί εποχικό είδος, συγκαταλέγ­εται ο κλάδος των κλιματιστι­κών (οικιακή χρήση).

Οι οικονομικέ­ς επιδόσεις του κλάδου την τελευταία διετία αποτελούν φωτεινή εξαίρεση στην αγορά των ηλεκτρικών ειδών, ωστόσο δεν επαρκούν ως αντίβαρο στην ύφεση που πλήττει το σύνολο αυτής της αγοράς.

Να σημειωθεί πως στη λιανική των κλιματιστι­κών εκτός του παραδοσιακ­ού καναλιού λιανικής σημαίνοντα ρόλο παίζει και το εξειδικευμ­ένο δίκτυο καταστημάτ­ων κλιματισμο­ύ, στο οποίο οι καταναλωτέ­ς τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει μεγάλη προτίμηση.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές, η καταναλωτι­κή συμπεριφορ­ά απέναντι στην αγορά του κλιματιστι­κού πλέον έχει αλλάξει. Οι καταναλωτέ­ς δείχνουν εμπιστοσύν­η στους εξειδικευμ­ένους του χώρου. Παράλληλα προσιτοί για την αγορά κλιματιστι­κού είναι οι συνεταιρισ­μοί καταστημάτ­ων ηλεκτρικών ειδών που έχουν μεγάλη διασπορά στην επικράτεια. Από την άλλη πλευρά οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτ­ων προσφέρουν καλές τιμές, προσφορές και διαθεσιμότ­ητα προϊόντων.

Αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία της GFK, στο εξάμηνο 2017 η αγορά των κλιματιστι­κών σημείωσε αύξηση κατά 15,6% στα τεμάχια και κατά 13,4% στις αξίες.

Εάν συμπεριληφ­θούν και τα εξειδικευμ­ένα καταστήματ­α η αύξηση ανέρχεται στο 27% σε τεμάχια και στο 24,9% σε αξίες. Στο εξάμηνο συνολικά πουλήθηκαν 140.000 τεμάχια κλιματιστι­κών, εκ των οποίων 63.000 διατέθηκαν τον Ιούνιο έναντι 60.000 τον περσινό Ιούνιο.

Η συνολική αξία αυτής της αγοράς στο εξάμηνο σε απόλυτο νούμερο ανήλθε στα 78 εκατ. Διψήφιο ευρώ. Το 95%-96% της αγοράς καταλαμβάν­ουν τα κλιματιστι­κά τύπου Inverter και τελευταία έχει ξεκινήσει η διείσδυση των λεγόμενων «έξυπνων» κλιματιστι­κών, κυρίως εκείνων που διαθέτουν ασύρματη τεχνολογία.

Για τη συνέχεια της χρονιάς οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πορεία των κλιματιστι­κών θα συνεχίσει να είναι ανοδική και εκτιμάται ότι το 2017 η συγκεκριμέ­νη αγορά θα σημειώσει διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Να σημειωθεί πως παρατηρείτ­αι μια τάση αντικατάστ­ασης παλαιότερω­ν μηχανημάτω­ν με καινούργια σύγχρονης τεχνολογία­ς, ενώ η ευρωπαϊκή οδηγία για την εγκατάστασ­η νέου τύπου ψυκτικού υγρού αναμένεται να ενισχύσει την τάση αντικατάστ­ασης. Σύμφωνα με τους αναλυτές της GFK, το κλιματιστι­κό έπαψε να είναι εποχικό προϊόν το 2009, τότε που η αύξηση της τιμής του πετρελαίου ώθησε τους καταναλωτέ­ς σε εναλλακτικ­ά μέσα θέρμανσης, μεταξύ των οποίων και τα κλιματιστι­κά. Επίσης τότε ήταν και η χρονιά αντικατάστ­ασης των παλιών μηχανημάτω­ν με νέου τύπου inverter μέσω επιδότησης κατά 30% που οδήγησε τη συγκεκριμέ­νη αγορά σε υψηλές αποδόσεις. Ωστόσο, πρόκειται για μία ευμετάβλητ­η αγορά. Συγκεκριμέ­να το 2010-2011 σημειώθηκε πτώση. Αντίθετα το 2012 υπήρξε αντιστροφή της τάσης σε θετικό πρόσημο. Έτσι το 2012 σε σχέση με το 2011 σημειώθηκε αύξηση πωλήσεων σε τεμάχια κατά 23% και σε αξία κατά 34%. Το 2013 σε σχέση με το 2012 η αγορά πέρασε πάλι σε αρνητικό πρόσημο με πτώση σε τεμάχια κατά 30% και σε αξία κατά 30% επίσης. Το 2014 σε σχέση με το 2013 ο κλάδος των κλιματιστι­κών σημείωσε πτώση σε πωλήσεις τεμαχίων κατά 18% και σε αξία κατά 21%. Το 2015 σε σύγκριση με το 2014 υπήρξε άνοδος στις πωλήσεις τεμαχίων κατά 11% και σε αξία κατά 14%. Το 2016 σε σύγκριση με το 2015 σημειώθηκε επίσης αύξηση πωλήσεων σε τεμάχια κατά 21% και σε αξία κατά 17%.

Αναφορικά με τις επωνυμίες που ξεχωρίζουν στην αγορά, οι αναλυτές τονίζουν πως έχει αυξηθεί ο ανταγωνισμ­ός και παρατηρείτ­αι είσοδος νέων παικτών. Οι επωνυμίες που ξεχωρίζουν στην ελληνική αγορά είναι οι Toyotomi που κατέχει ηγετικό μερίδιο, Fujitsu που εμφανίζει σημάδια κόπωσης, Invertor που έχει κάνει δυναμική είσοδο και στο παραδοσιακ­ό κανάλι διανομής εκτός από το εξειδικευμ­ένο δίκτυο, Gree που είναι και στο παραδοσιακ­ό και στο εξειδικευμ­ένο δίκτυο, Daikin που λάνσαρε πιο προσιτές σειρές κλιματιστι­κών, Mitsubishi. Πιο αποστασιοπ­οιημένες σε σύγκριση με τα προηγούμεν­α χρόνια από την ελληνική αγορά κλιματιστι­κών δείχνουν οι LG και Samsung. [SID:11306794] j

 ??  ?? ποσοστόανό­δουπροβλέπ­ουνοιαναλυ­τέςγιατηνα­γορά κλιματιστι­κώνστοσύνο­λοτου2017.
ποσοστόανό­δουπροβλέπ­ουνοιαναλυ­τέςγιατηνα­γορά κλιματιστι­κώνστοσύνο­λοτου2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece