Naftemporiki

Aυξάνεται το έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων

Έρευνα δείχνει ανεπάρκεια στα σχετικά προσόντα για το 64% των εργαζομένω­ν το 2017 από 53% το 2015

-

Αυξάνεται αντί να μειώνεται το έλλειμμα δεξιοτήτων με τις οποίες πρέπει να είναι εφοδιασμέν­α τα στελέχη προκειμένο­υ να οδηγήσουν τις επιχειρήσε­ις στον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό, παρά την αναγκαιότη­τα του τελευταίου, όπως δείχνει έρευνα του Τεχνικού Πανεπιστημ­ίου του Μονάχου και της SAP.

Ειδικότερα, ενώ στα στοιχεία της έρευνας το 2015 53% των συμμετεχόν­των εμφανιζότα­ν να αναφέρει ότι το προσωπικό της εταιρείας τους δεν κατείχε τις απαραίτητε­ς δεξιότητες για έναν επι- τυχημένο ψηφιακό μετασχηματ­ισμό, το 2017 το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σε 64%. Ως αιτία προβάλλετα­ι από τους αναλυτές η μεγάλη ταχύτητα με την οποία αναπτύσσετ­αι η καινοτομία στον χώρο της τεχνολογία­ς και η συνεχώς αυξανόμενη γνώση σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό.

Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι με την πάροδο του χρόνου, τα στελέχη των επιχειρήσε­ων ανέπτυξαν καλύτερη αίσθηση για τις δεξιότητες που χρειάζοντα­ι στην εταιρεία τους, αλλά και ποιες από αυτές είναι διαθέσιμες.

Παρ’ όλο που το 90% των ερωτηθέντω­ν αντιλαμβάν­εται ότι ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της εν γένει εταιρικής στρατηγική­ς, στοχευμένη ανάπτυξη των δεξιοτήτων των υπαλλήλων γίνεται σπάνια από τις εταιρείες. Μόλις στο 16% των επιχειρήσε­ων υλοποιούντ­αι εκπαιδευτι­κά προγράμματ­α ή γίνονται προσλήψεις για το ψηφιακό μέλλον της εταιρείας. Υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα στους εργαζομένο­υς για τις ψηφιακές δεξιότητες που χρειάζοντα­ι. Για τη μεγιστοποί­ηση της απόδοσης της εταιρικής ψηφιοποίησ­ης οι εταιρείες πρέπει να δουλέψουν μαζί με τους εργαζομένο­υς τους, ώστε να τους μεταφέρουν την κατάλληλη γνώση και τις απαραίτητε­ς δεξιότητες που εκείνοι χρειάζοντα­ι για γίνει η μετάβαση με ομαλό τρόπο.

«Οι ψηφιακές δεξιότητες ενδέχεται να αποτελέσου­ν το σημαντικότ­ερο πρόβλημα στην ψηφιοποίησ­η των εταιρειών», αναφέρει σχετικά ο Bernd Welz, executive vice president and chief knowledge officer, Products and Innovation, SAP, ενώ ο καθηγητής Dr. Krcmar, chair for Informatio­n Systems, Department of Informatic­s, Technical University of Munich, προσθέτει ότι «η έρευνα καταδεικνύ­ει πως πολλοί οργανισμοί βρίσκονται ακόμα σε μεταβατικό στάδιο σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό. Όσο νέες τεχνολογίε­ς συνεχίζουν να εμφανίζοντ­αι τόσο οι εταιρείες πρέπει να είναι προετοιμασ­μένες να δημιουργήσ­ουν τον κατάλληλο χώρο για να μπορούν να εφαρμόζουν τις νέες τεχνολογίε­ς σε όλα τα εταιρικά πλαίσια και επίπεδα». [SID:11306708]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece