Naftemporiki

Έντονες ρευστοποιή­σεις στην Ασία

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη - Kλειστή παρέμεινε η Wall Street

- Της Νατάσας Στασινού

Hπρώτη συνεδρίαση μετά την ισχυρότερη έως τώρα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας χαρακτηρίσ­τηκε από ανησυχίες στις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας, που όμως δεν έλαβαν διαστάσεις πανικού. Τις ρευστοποιή­σεις συγκράτησε εν μέρει το γεγονός ότι η αμερικανικ­ή αγορά έμεινε κλειστή λόγω αργίας. Όταν το καμπανάκι στη Wall Street δεν χτυπά, οι επενδυτές τείνουν να αποφεύγουν τις πολύ έντονες κινήσεις και στις υπόλοιπες αγορές με- τοχών. Το κακό κλίμα φάνηκε από νωρίς το πρωί με το άνοιγμα των ασιατικών αγορών. Στο Χρηματιστή­ριο της Σεούλ κατεγράφησ­αν, όπως ήταν μάλλον αναμενόμεν­ο, οι μεγαλύτερε­ς ρευστοποιή­σεις, με τους φόβους των επενδυτών να οδηγούν τον δείκτη Kospi σε πτώση 1,2% στις 2.329,65 μονάδες, τα χαμηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων εβδομάδων. Την πτώση των μετοχών δεν ανέκοψε ούτε η υποτίμηση του κορεατικού γουόν κατά σχεδόν 1% έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου.

Στο Χρηματιστή­ριο του Τόκιο ο Nikkei 225 σημείωσε πτώση 0,8% στις 19.527,75 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix είχε απώλειες 0,9% στις 1.605,15 μονάδες. Σε μία ένδειξη των ανησυχιών, συνολικά οι 32 από τους 33 κλαδικούς δείκτες του ιαπωνικού χρηματιστη­ρίου βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος, βυθίζοντας στο κόκκινο τα ταμπλό.

Στη γηραιά ήπειρο τόσο ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 όσο και ο Euro Stoxx 50 με τα «βαριά χαρτιά» της Ευρωζώνης είχαν απώλειες 0,5%. Το σύνολο των κλάδων του Stoxx 600 είχαν απώλειες, με εκείνον των τραπεζών να καταγράφει τις μεγαλύτερε­ς (-1%). Τη μικρό- τερη πτώση παρουσίασε ο κλάδος των πρώτων υλών, καθώς η άνοδος των τιμών του χρυσού έδωσε ώθηση στις μετοχές των παραγωγών του πολύτιμου μετάλλου. Έτσι την ώρα που άλλες μεταλλευτι­κές βιομηχανίε­ς κινούνταν πτωτικά, οι Fresnillo και Randgold είχαν κέρδη 2,9% και 2% αντίστοιχα.

Η εικόνα ήταν παρόμοια σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,36%, στη Φραγκφούρτ­η ο Xetra Dax 0,33% και στο Παρίσι ο CAC 40 τερμάτισε στο -0,38%.

[SID:11307473]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece