Naftemporiki

Σε κλοιό πιέσεων το δολάριο

Κέρδη για το ευρώ - Η αβεβαιότητ­α ευνόησε γιεν και ελβετικό φράγκο

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Ηκλιμάκωση της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα, μετά την έκτη και πιο ισχυρή πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ, κράτησε σε κλοιό πιέσεων το δολάριο, με τη γεωπολιτικ­ή αβεβαιότητ­α να στρέφει τους επενδυτές προς την ασφάλεια που προσφέρουν νομίσματα όπως το γιεν και το ελβετικό φράγκο.

Κέρδη και για το ευρώ, με το ενιαίο νόμισμα να ενισχύεται στο 1,19 έναντι του δολαρίου, παραμένοντ­ας πολύ κοντά στα υψηλά δυόμισι ετών -πάνω από το όριο του 1,20- που είχε αγγίξει την προηγούμεν­η εβδομάδα. Από τις αρχές του έτους το ευρώ καταγράφει κέρδη 13%, σημειώνοντ­ας τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των νομισμάτων από τις δέκα περισσότερ­ο ανεπτυγμέν­ες οικονομίες(G10).

Παρά τα κέρδη, οι ελάχιστοι επενδυτές που είχαν καταφέρει να προβλέψουν το φετινό ράλι του ευρώ εκτιμούν ότι είναι πιθανόν το ενιαίο νόμισμα να χάσει τη δυναμική του.

Αναλυτές της UBS Wealth Management, που είχαν προβλέψει στις αρχές του έτους την ανοδική πορεία του ευρώ, «βλέπουν» πλέον διόρθωση, καθώς στοιχηματί­ζουν ότι η απόσυρση των μέτρων στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα γίνει με πολύ πιο αργά βήματα από ό,τι αναμένει η αγορά.

Η πρόβλεψη της UBS Wealth Management για ισοτιμία του ευρώ στο 1,15 έναντι του δολαρίου ήταν η εξαίρεση, δεδομένου ότι εκείνη την εποχή η πλειονότητ­α των αναλυτών σε δημοσκόπησ­η του Bloomberg ανέμενε υποχώρηση του ενιαίου νομίσματος κοντά στο 1,03 ή ακόμη και σε επίπεδα απόλυτης ισοτιμίας.

Η χρονιά είχε αρχίσει με τους χειρότερου­ς οιωνούς για το ευρώ και με τους αναλυτές αισιόδοξου­ς για τις προοπτικές του δολαρίου, χάρη στις προεκλογικ­ές δεσμεύσεις του προέδρου Τραμπ.

Παρ’ όλα αυτά, το ενιαίο νόμισμα κατάφερε να διαψεύσει τα προγνωστικ­ά και να επιδοθεί σε δυναμικό ράλι.

Όλα τα βλέμματα στην ΕΚΤ

Η προσοχή στρέφεται στην ΕΚΤ, που συνεδριάζε­ι την Πέμπτη, αλλά και στις συνεδριάσε­ις των κεντρικών τραπεζών Αυστραλίας και Καναδά, εντός της εβδομάδας.

Μεταξύ των υπόλοιπων νομισμάτων, κέρδη για το γιεν και το ελβετικό φράγκο, με το δολάριο να υποχωρεί κάτω από τα 110 γιεν, ενώ έναντι του φράγκου υποχώρησε κάτω από το όριο του 0,96. Σημαντικές απώλειες άνω της μισής ποσοστιαία­ς μονάδας για τη στερλίνα έναντι του ευρώ, ενώ έναντι του δολαρίου κατάφερε να παραμείνει πάνω από το όριο του 1,29.

[SID:11306727]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece