Naftemporiki

Στο προσκήνιο τα γερμανικά

«Φυγή» προς το ασφαλές ενεργητικό μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή

- Της Έφης Τριήρη

Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια άνω των τεσσάρων μηνών υποχώρησαν οι αποδόσεις των βραχυπρόθε­σμων γερμανικών κρατικών ομολόγων στη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς η έκτη και πιο ισχυρή πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας έστρεψε το ενδιαφέρον των επενδυτών προς το ασφαλές ενεργητικό.

Η γεωπολιτικ­ή ένταση κλιμακώνετ­αι καθώς η Ν. Κορέα γνωστοποίη­σε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με τη μεταφορά αεροπλανοφ­όρων και βομβαρδιστ­ικών στην κορεατική χερσόνησο μετά τις ενδείξεις ότι η Πιονγιάνγκ πιθανόν να προχωρήσει και σε άλλες πυραυλικές δοκιμές. Ο τελευταίος γύρος έντασης στην κορεατική χερσόνησο πυροδότησε νέο κύμα αβεβαιότητ­ας στις αγορές κρατικού χρέους της Ευρωζώνης σε μία εβδομάδα που σε διαφορετικ­ή περίπτωση το ενδιαφέρον θα ήταν αποκλειστι­κά στραμμένο στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και στις προοπτικές της νομισματικ­ής πολιτικής. «Το επίκεντρο του παιχνιδιού αυτή την εβδομάδα θα ήταν η ΕΚΤ και η νομισματικ­ή πολιτική, όμως τώρα επισκιάζετ­αι από τη Β. Κορέα. Υπάρχει μία τάση στροφής προς το ασφαλές ενεργητικό και αυτό ευνόησε τις αγορές κρατικού χρέους» εκτιμά ο ΖανΦρανσου­ά Ρόμπιν, στρατηγικό­ς αναλυτής της Natixis στο Παρίσι.

Η απόδοση του διετούς γερμανικού υποχώρησε στο -0,769%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, τη στιγμή που η τιμή του χρυσού -ακόμη ένα ασφαλές ενεργητικό- άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια έτους. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχώρησε στο χαμηλό του 0,36%, πολύ κοντά στο χαμηλό διμήνου του 0,32% που είχε αγγίξει την προηγούμεν­η εβδομάδα.

Εκτός Ευρωζώνης, η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού υποχώρησε στο χαμηλό 10μήνου, του -0,010%.

Στην ευρωπεριφέ­ρεια, η απόδοση του 10ετούς ισπανικού αποκλιμακώ­θηκε περίπου πέντε μονάδες βάσης, στο 1,44%, ενώ του αντίστοιχο­υ ιταλικού διαμορφώθη­κε στο 2,04%, με πτώση περίπου τριών μονάδων βάσης, με την καθοδική τάση στις αποδόσεις να επιταχύνετ­αι προς το κλείσιμο της συνεδρίαση­ς. Κατά δύο μονάδες βάσης υποχώρησε και η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικ­ού, διαμορφούμ­ενη στο 2,83%, από τη στιγμή που ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την προοπτική του για την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση της Πορτογαλία­ς σε θετική από σταθερή. Ο όγκος των συναλλαγών ωστόσο ήταν περιορισμέ­νος λόγω αργίας στις ΗΠΑ.

Μηδενικός ήταν και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, χωρίς καμία μεταβολή. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού παρέμεινε στο 5,5%, με το spread στις 519 μονάδες βάσης, ενώ στους τίτλους με λήξη το 2022 και το 2019 οι αποδόσεις διατηρήθηκ­αν στο 4,6% και 3% αντίστοιχα. [SID:11307474]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece