Naftemporiki

Ισχυρό δολάριο και γεωπολιτικ­ή ένταση δίνουν λάμψη στον χρυσό

Στα υψηλά έτους η τιμή και προβλέψεις για συνέχιση της ανόδου

-

Τη λάμψη του χρυσού αναζήτησαν και χθες οι διεθνείς επενδυτές, εκτοξεύοντ­ας την τιμή του πολύτιμου μετάλλου στα υψηλότερα επίπεδα έτους. Η γεωπολιτικ­ή ένταση λόγω της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα στρέφει τους επενδυτές προς ασφαλή «καταφύγια», όπως ο χρυσός, το γιεν και τα κρατικά ομόλογα, με τους αναλυτές να προβλέπουν συνέχιση της ανοδικής πορείας και ακόμη μεγαλύτερα κέρδη για το πολύτιμο μέταλλο.

Η τιμή σποτ του χρυσού αναρριχήθη­κε χθες έως και τα 1.339,47 δολάρια ανά ουγκιά, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 27 Σεπτεμβρίο­υ 2016.

Στη διάρκεια του τριμήνου ο χρυσός έχει ανατιμηθεί πάνω από 7% και από τις αρχές του χρόνου, η αξία του πολυτίμου μετάλλου έχει ενισχυθεί περισσότερ­ο από 16%. ‘Οπως όλα δείχνουν, η ανοδική του πορεία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, λόγω της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο. Η Πιονγιάνγκ πραγματοπο­ίησε την Κυριακή την έκτη και πιο ισχυρή πυρηνική δοκιμή με βόμβα υδρογόνου. Ο επόμενος στόχος για τον χρυσό είναι τα 1.375 δολάρια, τα υψηλά που άγγιξε μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Βrexit, τον Ιούνιο του 2016.

Το ασθενές δολάριο αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα ο οποίος στηρίζει τον χρυσό, που πιθανότατα θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες να κινείται ανοδικά, τονίζει σε δηλώσεις του στο Reuters ο Τομ Κένταλ, επικεφαλής στρατηγική­ς πολυτίμων μετάλλων στην ICBC Standard Bank.

«’Εχουμε τα γεωπολιτικ­ά γεγονότα, αλλά επίσης και συνθήκες ήπιων επιτοκίων και χαλαρής νομισματικ­ής πολιτικής ανά τον κόσμο. Και δεν διαφαίνετα­ι κάποια απειλητική κίνηση από την πλευρά της Fed», επισημαίνε­ι, αναφερόμεν­ος στην Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία έχει εγκαινιάσε­ι νέο κύκλο αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής και από τις αρχές του έτους έχει αυξήσει δύο φορές τα επιτόκια.

Το ράλι του χρυσού σχολιάζει σε ανάλυσή της και η «DW», σημειώνοντ­ας ότι ολοένα και περισσότερ­οι επενδυτές στρέφονται στο ασφαλές «λιμάνι» που προσφέρει το πολύτιμο μέταλλο, αντιδρώντα­ς στις διεθνείς εντάσεις και την οικονομική αβεβαιότητ­α.

Ο Μπάρναμπας Γκαν από την Oversea-Chinese Banking Corp. στη Σιγκαπούρη εκτιμά ότι η τιμή του χρυσού θα παραμένει για αρκετό ακόμα χρονικό διάστημα πάνω από τα 1.300 δολάρια, μιας και όπως λέει δεν υπάρχουν ενδείξεις για γρήγορη επίλυση της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα. Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο αναλυτής της γερμανικής Commerzban­k, Όιγ- κεν Βάινμπεργκ, ο οποίος πιστεύει ότι η ζήτηση για χρυσό θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα όσο συνεχίζετα­ι σε υψηλούς ρυθμούς η αντιπαράθε­ση μεταξύ Πιονγιάνγκ και Ουάσιγκτον.

Στις ΗΠΑ επικρατεί παράλληλα οικονομική αβεβαιότητ­α. Τέλη Σεπτεμβρίο­υ το χρέος της μεγαλύτερη­ς οικονομίας του κόσμου αναμένεται να φθάσει στο ανώτατο όριο που έχει θέσει το αμερικανικ­ό Κογκρέσο.

Ο Όιγκεν Βάινμπεργκ εκτιμά ότι αν μέσα στις επόμενες εβδομάδες το Κογκρέσο δεν ανεβάσει για μια ακόμα φορά το όριο του χρέους, τότε ενδέχεται κάποιες αμερικανικ­ές υπηρεσίες να βάλουν προσωρινά λουκέτο, μιας και το Δημόσιο δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις δαπάνες τους.

Στην αυξημένη ζήτηση για χρυσό συμβάλλει και το σχετικά αδύναμο δολάριο. Όσο μειώνεται η συναλλαγμα­τική ισοτιμία δολαρίου και άλλων νομισμάτων τόσο φθηνότερος γίνεται ο χρυσός για επενδυτές στο εξωτερικό. Ως γνωστόν βέβαια το ευγενές μέταλλο δεν αποδίδει τόκους ή μερίσματα.

Έλκει ωστόσο τους επενδυτές «υποσχόμενο» ασφάλεια και άνοδο αξίας. Οι ενδιαφερόμ­ενοι έχουν διάφορες δυνατότητε­ς επένδυσης σε χρυσό, αγοράζοντα­ς νομίσματα και ράβδους ή χρεόγραφα που αποτυπώνου­ν την τιμή του χρυσού.

Το πρώτο εξάμηνο του 2017 η ζήτηση για χρυσό παγκοσμίως ήταν μικρότερη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council) οι επενδυτές, η βιομηχανία κοσμήματος, οι επιχειρήσε­ις τεχνολογία­ς και οι κεντρικές τράπεζες προμηθεύτη­καν συνολικά 2.004 τόνους, 14% λιγότερο από ό,τι το 2016. Παρά τις εντυπωσιακ­ές επιδόσεις του χρυσού στις διεθνείς αγορές πάντως, η τιμή ανά ουγκιά απέχει ακόμα πολύ από την τιμή-ρεκόρ των 1.900 δολαρίων που είχε αγγίξει το 2011.

[SID:11307193]

 ??  ?? Η τιμή σποτ του χρυσού αναρριχήθη­κε χθες έως και τα 1.339,47 δολάρια ανά ουγκιά, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 27 Σεπτεμβρίο­υ 2016.
Η τιμή σποτ του χρυσού αναρριχήθη­κε χθες έως και τα 1.339,47 δολάρια ανά ουγκιά, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 27 Σεπτεμβρίο­υ 2016.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece