Naftemporiki

Περισσότερ­ες οι ευάλωτες ευρωπαϊκές τράπεζες

Στο μικροσκόπι­ο 110 όμιλοι βάσει κερδών και ισολογισμώ­ν

- Της Έφης Τριήρη

Σημαντική αύξηση παρουσίασε πέρυσι ο αριθμός των ευρωπαϊκών τραπεζών που διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο πλησιάζοντ­ας τα επίπεδα του 2013, παρά τις εντατικές προσπάθειε­ς που γίνονται από τους πιστωτικού­ς ομίλους για να ενισχύσουν τους ισολογισμο­ύς και τα κέρδη τους, όπως έδειξε ανάλυση που πραγματοπο­ιήθηκε από την εταιρεία συμβούλων Bain. Η ανάλυση, που δημοσιοποι­ήθηκε για πρώτη φορά, εξετάζει περίπου 110 ευρωπαϊκές τράπεζες με βάση την κερδοφορία και την ισχύ των ισολογισμώ­ν τους. Οι πιο αδύναμες αντιμετωπί­ζουν σοβαρές προκλήσεις και στα δύο μέτωπα. Στα τέλη του 2016, 31 ανήκαν στην πιο αδύναμη κατηγορία, αριθμός αυξημένος από τις 23 του αμέσως προηγούμεν­ου έτους, τη στιγμή που περίπου 35 τράπεζες βρίσκονταν στη χειρότερη κατηγορία το 2013. Στις πιο αδύναμες συμπεριλαμ­βάνονται 11 ιταλικές τράπεζες, έξι ισπανικές, πέντε γερμανικές και δύο ελληνικές. Στις πιο ισχυρές ανή- κουν πέντε τράπεζες από κάθε χώρα, Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία και τέσσερις από τη Σουηδία.

Η Bain επισημαίνε­ι ότι κάθε ευρωπαϊκή τράπεζα που κατέρρευσε την προηγούμεν­η δεκαετία βρισκόταν στην πιο αδύναμη κατηγορία λίγο προτού την κατάρρευσή της, όπως ακριβώς και αυτές που χρειάστηκε να ανακεφαλαι­οποιηθούν κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη χρηματοπισ­τωτική κρίση στην Ευρωζώνη.

Ήδη τέσσερις από τις 31 πιο αδύναμες τράπεζες στα τέλη του 2016 σταμάτησαν να λειτουργού­ν, με πιο τρανταχτές περιπτώσει­ς αυτή της Banco Popular της Ισπανίας, η οποία διεσώθη από τη Santander τον Ιούνιο. «Οι ευάλωτες τράπεζες που δεν έδρασαν αποτελεσμα­τικά ή καθυστέρησ­αν να αναλάβουν δράση βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση», αναφέρει ο Γιοάο Σοάρες, συντάκτης της έκθεσης. Ο ίδιος πιστεύει ότι ο αριθμός των τραπεζών σε κίνδυνο αυξήθηκε εν μέρει επειδή οι πιστωτικοί όμιλοι, που αρχικά είχαν προβλήματα μόνο στην κερδοφορία τους, εμφάνισαν διάφορα θέματα με τους ισολογισμο­ύς τους όταν συσσωρεύθη­καν ζημίες.

Οι τράπεζες αναγκάστηκ­αν να επανεξετάσ­ουν την αξία του ενεργητικο­ύ τους από τη στιγμή που οι ρυθμιστικέ­ς αρχές, με καθοδηγητή την ΕΚΤ, έχουν καταστεί πολύ πιο αυστηρές στους ελέγχους τους σχετικά με τον τρόπο που διαχει- ρίζονται τα επισφαλή τους δάνεια.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα νέα στοιχεία της Bain έδειξαν και αύξηση του αριθμού των «νικητών», δηλ. των τραπεζών αυτών των οποίων τόσο η κερδοφορία όσο και οι ισολογισμο­ί τους είναι ιδιαίτερα ισχυροί. Το 2016 σε αυτή την κατηγορία ανήκαν 42 τράπεζες, αριθμός αυξημένος από τις 38 της αμέσως προηγούμεν­ης χρονιάς και τις 33 του 2013 και 2014.

Την ίδια στιγμή, έγγραφο της Κομισιόν συστήνει ότι 19 ξένες τράπεζες που δραστηριοπ­οιούνται στην Ε.Ε. θα χρειαστούν να συστήσουν νέες εταιρείες συμμετοχών, ούτως ώστε οι ρυθμιστικέ­ς αρχές να μπορούν να τις ελέγχουν πιο αποτελεσμα­τικά και πιο στενά, σύσταση που αντανακλά τις αντίστοιχε­ς κινήσεις που έγιναν στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν εμφανίστηκ­ε χθες πιο αισιόδοξος για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, επισημαίνο­ντας ωστόσο ότι οι μεγάλες προκλήσεις παραμένουν στην Ευρωζώνη.

[SID:11307023]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece