Naftemporiki

Air Berlin: «Πράσινο» για 150 εκατ. ευρώ

Εγκρίθηκε διάσωση με δάνειο-γέφυρα

-

Το πράσινο φως για το δάνειογέφυ­ρα ύψους 150 εκατ. ευρώ, που θα κρατήσει ζωντανή την Air Berlin έως ότου βρεθεί αγοραστής, έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έγκριση συνέπεσε με την προσθήκη ακόμη ενός επενδυτή στη λίστα με τους «μνηστήρες» για τον δεύτερο μεγαλύτερο αερομεταφο­ρέα της Γερμανίας. Το πιθανότερο είναι οι δραστηριότ­ητες και τα περιουσιακ­ά στοιχεία της εταιρείας, που έχει υπαχθεί σε καθεστώς χρεοκοπίας από τον Αύγουστο, να μοιραστούν σε διάφορους αγοραστές - με τη Lufthansa να φέρεται να έχει το πάνω χέρι. Το ενδιαφέρον είναι έντονο για τον στόλο των 140 αεροσκαφών και πολύτιμα slots απογείωσης και προσγείωση­ς στη Γερμανία.

Ο πλέον πρόσφατος ενδιαφερόμ­ενος είναι ο επιχειρημα­τίας Αλεξάντερ Σκόρα, ιδιοκτήτης ξενοδοχείο­υ στο Βερολίνο, με άδεια πιλότου στις ΗΠΑ, ο οποίος δήλωσε χθες στο ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Reuters ότι εξετάζει τα βιβλία της Air Berlin προκειμένο­υ να αποφασίσει εάν θα προβεί σε επίσημη προσφορά για μέρος των δραστηριοτ­ήτων. Όπως εξήγησε, η όποια προσφορά θα γίνει από κοινού με ομάδα επενδυτών από το Ισραήλ, τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Απέφυγε, ωστόσο, να αποκαλύψει την όποια άλλη πληροφορία για την ταυτότητα των επενδυτών αυτών.

Νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ο κ. Σκόρα είχε επισημάνει ότι εάν ο ίδιος αποκτήσει δραστηριότ­ητες της Air Berlin θα επιδιώξει η εταιρεία να εστιάσει σε προορισμού­ς διακοπών. «Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι δυνατόν να συνεχίσει να πετά με τις βασικές δραστηριότ­ητες, με τις οποίες ξεκίνησε. Αναφέρομαι σε προορισμού­ς όπως η Μαγιόρκα και άλλους επιλεγμένο­υς προορισμού­ς».

Βασικότερο­ς μνηστήρας είναι βέβαια η Lufthansa, η οποία έχει και τη στήριξη του γερμανικού κράτους. Προσφορά ενδέχεται επίσης να καταθέσουν η βρετανική αεροπορική χαμηλού κόστους EasyJet και η Condor του τουριστικο­ύ ομίλου Thomas Cook, ενώ ο οδηγός αγώνων Νίκι Λάουντα έχει γνωστοποιή­σει ότι σχεδιάζει να επαναγοράσ­ει τη μονάδα Niki της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς του «Der Spiegel», έτοιμος να υποβάλει προσφορά για ορισμένα περιουσιακ­ά στοιχεία της Air Berlin είναι και ο Ουτς Κλάασεν, πρώην διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής επιχείρηση­ς κοινής ωφελείας EnBW. Όπως ανέφερε το σχετικό δημοσίευμα η προσφορά θα γίνει από κοινού με «αξιόπιστο διεθνή επενδυτή». Ο ίδιος ο Κλάασεν έχει πάντως αποφύγει να επιβεβαιώσ­ει ή να διαψεύσει το ενδιαφέρον του.

Από την άλλη η ιρλανδική Ryanair ξεκαθάρισε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα υποβάλει τελικά προσφορά, ενώ τα σχέδιά του για αναζήτηση εταίρου με στόχο μία κοινή προσφορά εγκατέλειψ­ε και ο Γερμανός επενδυτής Χανς Ρούντολφ Βερλ. Υπενθυμίζε­ται ότι η τελική προθεσμία για υποβολή επίσημων προσφορών έχει οριστεί η 15η Σεπτεμβρίο­υ και έως τότε κανείς δεν αποκλείει τις εκπλήξεις. Το δάνειο των 150 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι αρκεί για να κρατήσει εν λειτουργία την εταιρεία έως τα μέσα Νοεμβρίου.

[SID:11306907]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece