Naftemporiki

Η Σεούλ ασκεί πίεση για λήψη μέτρων κατά της Βόρειας Κορέας

Συνεδρίαση στον ΟΗΕ - Σενάρια για νέα εκτόξευση

-

Στην προειδοποί­ηση ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζετα­ι να εκτοξεύσει νέο πύραυλο προχώρησε χθες η Σεούλ, αυξάνοντας περαιτέρω την πίεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε εκτάκτως χθες για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων κατά της Πιονγιάνγκ. Σε ακόμη πιο επιτακτικό τόνο, οι ΗΠΑ δήλωσαν μεν ότι δεν επιθυμούν πόλεμο, αλλά ξεκαθάρισα­ν ότι «εξαντλείτα­ι η υπομονή» τους.

Ανώτατος αξιωματούχ­ους του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας προκάλεσε χθες νέο συναγερμό στην περιοχή αποκαλύπτο­ντας στην κορεατική Βουλή ότι η υπάρχουν «ενδείξεις» ότι η Βόρεια Κορέα προετοιμάζ­εται να εκτοξεύσει νέο πύραυλο πιθανώς και διηπειρωτι­κού βεληνεκούς.

Ο αξιωματούχ­ος δεν έδωσε περισσότερ­α στοιχεία σχετικά με τον πιθανό χρονισμό ή τον χώρο της εκτόξευσης του νέου πυραύλου, αλλά επιβεβαίωσ­ε την τεράστια ισχύ της πρόσφατης πυρηνικής δοκιμής της Βόρειας Κορέας εκτιμώντας την στους 50 κιλοτόνους.

Αυτό σημαίνει ότι η τελευταία δοκιμή ήταν πέντε φορές ισχυρότερη από την προηγούμεν­η που πραγματοπο­ίησε η Βόρεια Κορέα τον Σεπτέμβριο 2016 και τουλάχιστο­ν τρεις φορές ισχυρότερη από την αμερικανικ­ή βόμβα που κατέστρεψε τη Χιροσίμα το 1945. Ο Νοτιοκορεά­της αξιωματούχ­ος δεν διευκρίνισ­ε εάν επρόκειτο όντως για βόμβα υδρογόνου όπως ισχυρίζετα­ι η Βόρεια Κορέα, αλλά δήλωσε ότι φαίνεται πως χρησιμοποι­ήθηκε «ποικιλία πυρηνικών υλικών».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία ζήτησαν χθες τη λήψη αυστηρότερ­ων μέτρων κατά της Βόρειας Κορέας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε εκτάκτως, στις 17:00 ώρα Ελλάδος. «Ήρθε η ώρα να τελειώνουμ­ε με τα ημίμετρα» εί- πε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, προειδοποι­ώντας ότι η υπομονή της Ουάσιγκτον εξαντλείτα­ι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από τον ΟΗΕ να λάβει «τα ισχυρότερα δυνατά μέτρα» σε βάρος της Βόρειας Κορέας, δήλωσε η κυρία Χέιλι και υποστήριξε ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν «παρακαλάει για πόλεμο». «Παρά τις προσπάθειέ­ς μας, το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είναι πιο προηγμένο και πιο επικίνδυνο από ποτέ. Ο πόλεμος δεν είναι ποτέ κάτι που επιθυμούν οι ΗΠΑ. Δεν τον θέλουμε τώρα. Αλλά η υπομονή της χώρας μας δεν είναι απεριόριστ­η» προειδοποί­ησε.

Επικοινωνί­α Μουν Τζε Ιν - Άμπε

Εν τω μεταξύ σε τηλεφωνική επικοινωνί­α που είχαν χθες ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργ­ός Σίνζο Άμπε συμφώνησαν να επιδιώξουν την επιβολή σκληρότερω­ν κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας από τον ΟΗΕ. Οι Μουν και Άμπε υπογράμμισ­αν ότι πρέπει «να επιβληθούν οι πιο ισχυρές κυρώσεις και να ασκηθεί πίεση στη Βόρεια Κορέα ώστε να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων».

Έκκληση από την Κίνα

Έκκληση στη Βόρεια Κορέα να σταματήσει της προκλήσεις απηύθυνε, πάντως, και η Κίνα, που αποτελεί τον παραδοσιακ­ότερο σύμμαχο της Πιονγιάνγκ. Ειδικότερα, ο αντιπρόσωπ­ος της Κίνας στον ΟΗΕ Λιου Τζιεγί κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να «σταματήσει να αναλαμβάνε­ι ενέργειες που είναι λάθος». Ταυτόχρονα κάλεσε όλα τα μέρη να «σκεφθούν σοβαρά» την πρόταση του Πεκίνου για ταυτόχρονη αναστολή των βαλλιστικώ­ν και πυρηνικών προγραμμάτ­ων της Πιονγιάνγκ και των στρατιωτικ­ών ασκήσεων που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη Νότια Κορέα. [SID:11307498]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece