Naftemporiki

Νίκη της Μέρκελ έναντι του Σουλτς

Επίκεντρο Τουρκία και προσφυγικό

-

Με επικράτηση της καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ και ήττα του σοσιαλδημο­κράτη Μάρτιν Σουλτς, αλλά και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που συγκέντρωσ­ε τα προεκλογικ­ά βέλη αμφοτέρων, έληξε η τηλεμαχία μεταξύ των δύο βασικών διεκδικητώ­ν της γερμανικής καγκελαρία­ς.

Η κα Μέρκελ αναδείχθηκ­ε νικήτρια στο γερμανικό debate, σύμφωνα τουλάχιστο­ν με τις έρευνες κοινής γνώμης. Η πλειονότητ­α των ερωτηθέντω­ν βρήκε την κα Μέρκελ ικανότερη, συμπαθέστε­ρη, ενώ ο Μάρτιν Σουλτς κρίθηκε «πιο επιθετικός» αλλά «και πιο κοντά στον πολίτη». Σύμφωνα με τηλεφωνική έρευνα που διενήργησε το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της τηλεμαχίας, το 55% θεώρησε συνολικά πειστικότε­ρη την Άγκελα Μέρκελ, ενώ υπέρ του Μάρτιν Σουλτς τοποθετήθη­κε το 35%. Μεταξύ εκείνων που δηλώνουν αναποφάσισ­τοι για τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίο­υ, το 48% βρήκε πειστικότε­ρη την καγκελάριο, ενώ το 36% τον ηγέτη του SPD κάτι που περιορίζει αισθητά τη δυνατότητα του κ. Σουλτς να ανατρέψει το ευρύ προεκλογικ­ό προβάδισμα της κας Μέρκελ για μια ακόμη θητεία στη γερμανική καγκελαρία.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε πάντως το προσφυγικό, αλλά και οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, με τους δύο μονομάχους να ανεβάζουν τους τόνους κατά του κ. Ερντογάν σε μια σαφή προσπάθεια προσέλκυση­ς ψηφοφόρων. Μάλιστα, η κα Μέρκελ δήλωσε ότι η Άγκυρα «δεν πρέπει να γίνει μέλος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπερθεματί­ζοντας όταν ο Μάρτιν Σουλτς δεσμεύθηκε να σταματήσει την προ- σπάθεια της Άγκυρας να γίνει μέλος της Ε.Ε. αν εκλεγεί καγκελάριο­ς. Τις δηλώσεις της κας Μέρκελ επανέλαβε μετά την τηλεμαχία -σε κάπως ηπιότερο ύφος- ο εκπρόσωπος της καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ διευκρινίζ­οντας ότι «η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα». «Αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν είναι καθόλου σε θέση να γίνει μέλος της Ε.Ε. Στην πραγματικό­τητα, οι διαπραγματ­εύσεις αυτή τη στιγμή είναι εν υπνώσει», είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίο­υ Στέφεν Ζάιμπερτ. Με τη γερμανική κυβέρνηση συντάχθηκε όμως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία ξεκαθάρισε ότι οι ενέργειες των τουρκικών αρχών καθιστούν «αδύνατο» για τη χώρα να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις αναφορές της κας Μέρκελ απάντησε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε τους Γερμανούς πολιτικούς ότι «ενδίδουν στον λαϊκισμό». «Ελπίζουμε πως η προβληματι­κή ατμόσφαιρα που έκανε τις τουρκο-γερμανικές σχέσεις θύμα αυτού του στενού πολιτικού ορίζοντα θα τελειώσει», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. Σε αντίστοιχα υψηλούς τόνους ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου κατηγόρησε χθες την Ευρώπη, με αφορμή τις εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου, ότι επανέρχετα­ι στις αξίες που επικρατούσ­αν πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και μίλησε «για βαρβαρότητ­α, φασισμό, η βία και μισαλλοδοξ­ία». Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε επίσης τους Γερμανούς πολιτικούς ηγέτες ότι ενθαρρύνου­ν την «ισλαμοφοβί­α». [SID:11307594]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece