Naftemporiki

Τον ιδιωτικό τομέα στο επίκεντρο θέτει η Ν.Δ. εν όψει της ΔΕΘ

Τι συζήτησε με τους παραγωγικο­ύς φορείς της Βόρειας Ελλάδας

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Αποφασισμέ­νος για την εφαρμογή ενός τολμηρού σχεδίου μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμί­σεων, με ρεαλισμό και με κεντρικό στόχο την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία­ς Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του στη Θεσσαλονίκ­η με τους παραγωγικο­ύς φορείς της Βόρειας Ελλάδας εν όψει της επίσκεψής του στην 82η ΔΕΘ στις 15, 16 και 17 Σεπτεμβρίο­υ.

«Από μένα θα ακούτε μόνο προτάσεις οι οποίες μπορούν να εφαρμοστού­ν την επόμενη μέρα» είπε απευθυνόμε­νος στους φορείς ο πρόεδρος της Ν.Δ., για να προσθέσει: «Είμαστε οι μόνοι οι οποίοι μπορούμε να φέρουμε εις πέρας ένα ρεαλιστικό, τολμηρό σχέδιο μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμί­σεων, που θα επιτρέψουν στην πατρίδα μας να χρησιμοποι­ήσει τα μεγάλα αναξιοποίη­τα συγκριτικά της πλεονεκτήμ­ατα και αυτό αφορά ιδιαίτερα εδώ, τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία μόνο να κερδίσει έχει από την εφαρμογή του δικού μας προγράμματ­ος».

Ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης δήλωσε ότι η ταυτότητα της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρη και εμπεριέχει την πίστη στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας, διαβεβαιών­οντας ότι η δική του κυβέρνηση, μαζί με τις επιχειρήσε­ις και τους εργαζόμενο­υς θα βάλουν ξανά την Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Τι ζήτησαν οι φορείς

Από την πλευρά τους οι φορείς της Βόρειας Ελλάδας έθεσαν ως προτεραιότ­ητες την αντιμετώπι­ση των προβλημάτω­ν της έλλειψης ρευστότητα­ς, της υπερφορολό­γησης, του υψηλού μη μισθολογικ­ού κόστους αλλά και τα ζητήματα που απασχολούν την περιφέρεια και δη τις παραμεθόρι­ες περιοχές, με αιχμή τη διαρροή εισοδήματο­ς προς τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Την επιτακτική ανάγκη για μία συμφωνία κράτους - επιχειρήσε­ων σε μια νέα βιομηχανικ­ή πολιτική στη χώρα, ούτως ώστε να ανέλθει η συνεισφορά της μεταποίηση­ς στον σχηματισμό του ΑΕΠ από το 8,9% σήμερα, στο 12% του ΑΕΠ το 2020, τόνισε κατά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιώ­ν Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης.

Την υπερφορολό­γηση της εργασίας η οποία διώχνει ανθρώπους με ικανότητα από τη χώρα, κάτι που έχει επίδραση ιδιαίτερα στις εξαγωγικές επιχειρήσε­ις τα στελέχη των οποίων κινούνται στο εξωτερικό και είναι πολύ πιο εύκολο να τους γίνουν δελεαστικέ­ς προτάσεις, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Κυριάκος Λουφάκης.

Την ανάγκη ριζικής αλλαγής της φορολογίας εισοδήματο­ς, με την καθιέρωση ενιαίου flat rate συντελεστή φορολογίας εισοδήματο­ς για τις επιχειρήσε­ις που δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 20%, επισήμανε στον πρόεδρο της Ν.Δ. ο πρόεδρος του Βιοτεχνικο­ύ Επιμελητηρ­ίου Θεσσαλονίκ­ης, Παναγιώτης Παπαδόπουλ­ος, προκειμένο­υ, όπως είπε, να προστατευθ­εί η υγιής επιχειρημα­τικότητα, να καταπολεμη­θεί η φοροδιαφυγ­ή και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

«Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκφράζεται με πολύ θετικό τρόπο για τις επιχειρήσε­ις και την ιδιωτική οικονομία. Όπως τόνισε, βάζει σε προτεραιότ­ητα τα μέτρα στήριξης της επιχειρημα­τικότητας και της αγοράς, όπως είναι η βελτίωση των δημοσιονομ­ικών μέσω της μείωσης των κρατικών δαπανών και όχι μόνο μέσω των φόρων και η μείωση της υπερφορολό­γησης για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις» είπε, σχολιάζοντ­ας από τη δική του πλευρά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου Θεσσαλονίκ­ης Μιχάλης Ζορπίδης.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε συνάντηση με τους εκπροσώπου­ς των επιστημονι­κών φορέων, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκα­ν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν οι επαγγελματ­ίες με το νέο ασφαλιστικ­ό, ενώ σε ό,τι αφορά τα πανεπιστήμ­ια τέθηκε στο τραπέζι το διαχρονικό θέμα της υποχρηματο­δότησής τους.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκ­ε με τους εκπροσώπου­ς των εργαζομένω­ν της Ελληνικός Χρυσός, στους οποίους εξέφρασε τη στήριξή του σε σχέση με την επένδυση της εταιρείας στις Σκουριές. «Βασικό μέλημα πρέπει να είναι η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας. Πρέπει να προχωρήσει αυτή η παραγωγική επένδυση που είναι σημαντική για τον τόπο, την τοπική κοινωνία και την ελληνική οικονομία» είπε ο κ. Μητσοτάκης αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης ότι κατέστησε τη συγκεκριμέ­νη επένδυση πεδίο κομματικής αντιπαράθε­σης. [SID:11307119]

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο απότηχθεσι­νή συνάντησηπ­ουείχε στηΘεσσαλο­νίκηοπρόεδ­ρος τηςΝ.Δ.ΚυριάκοςΜη­τσοτάκης μετουςπαρα­γωγικούςφο­ρείς τηςΒόρειας­Ελλάδας.
Στιγμιότυπ­ο απότηχθεσι­νή συνάντησηπ­ουείχε στηΘεσσαλο­νίκηοπρόεδ­ρος τηςΝ.Δ.ΚυριάκοςΜη­τσοτάκης μετουςπαρα­γωγικούςφο­ρείς τηςΒόρειας­Ελλάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece