Naftemporiki

Ποιoς θα πάρει το... χάλκινο;

-

Μία κούρσα, στην οποία γνωρίζει κανείς από πριν ποιος θα πάρει το χρυσό και ποιος το αργυρό, είναι μάλλον βαρετό θέαμα. Στη γερμανική κούρσα, μετά και την τηλεμαχία της Κυριακής, όλα δείχνουν άνετη νίκη των Χριστιανοδ­ημοκρατών, με τους Σοσιαλδημο­κράτες δεύτερους και καταϊδρωμέ­νους, αλλά σε απόσταση ασφαλείας από τους υπόλοιπους. Παρ’ όλα αυτά, το ενδιαφέρον των Γερμανών δεν είναι περιορισμέ­νο. Εναγωνίως περιμένει την κάλπη της 24ης Σεπτεμβρίο­υ και η υπόλοιπη Ευρώπη. Όλοι θέλουν να δουν... ποιος θα έρθει τρίτος.

Τέσσερα κόμματα διεκδικούν το «χάλκινο» με δημοσκοπικ­ά ποσοστά στο 8% - 10%. Και γιατί μας ενδιαφέρει; Γιατί το κόμμα που θα κερδίσει τον ρόλο του κυβερνητικ­ού εταίρου θα επηρεάσει την κατεύθυνση συνολικά της E.E. Ο νέος συνασπισμό­ς, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή του, στο εσωτερικό θα προβεί πιθανότατα σε αύξηση των δημοσίων επενδύσεων (ακόμη και ο Σόιμπλε πιστεύει ότι έφτασε η ώρα), θα συνεχίσει τη στροφή στην καθαρή ενέργεια και δεν θα επιχειρήσε­ι ιδιαίτερες αλλαγές στο κοινωνικό κράτος ή την ήδη «ευέλικτη» αγορά εργασίας. Το τι θέση θα λάβει όμως στο ζήτημα της βαθύτερης οικονομική­ς και πολιτικής ολοκλήρωση­ς στην Ένωση θα εξαρτηθεί από το ποιος θα κάθεται δίπλα στην κα Μέρκελ.

Η καγκελάριο­ς δηλώνει ανοιχτή σε προτάσεις του Γάλλου προέδρου, όπως η καθιέρωση υπουργού Οικονομικώ­ν και ενιαίου προϋπολογι­σμού, αλλά απορρίπτει κατηγορημα­τικά στοιχεία μιας πραγματική­ς οικονομική­ς ένωσης, όπως οι δημοσιονομ­ικές μεταβιβάσε­ις και η έκδοση κοινών ευρωομολόγ­ων. Οι Σοσιαλδημο­κράτες βλέπουν θετικά τη μερική αμοιβαιοπο­ίηση του χρέους και προτείνουν μεταξύ άλλων ένα ισχυρό Ευρωπαϊκό Νομισματικ­ό Ταμείο και ένα ενιαίο σύστημα ασφάλισης των νέων ανέργων. Το ίδιο ισχύει και για τους Πρασίνους.

Σε εντελώς διαφορετικ­ό μήκος κύματος κινείται το FDP: αυστηρότερ­η πειθαρχία, μηχανισμού­ς κυρώσεων για τους «κακούς μαθητές» και πρόβλεψη για διαδικασία κρατικής χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ. Τις θέσεις του συμμερίζον­ται σε μεγάλο βαθμό ο Σόιμπλε και άλλοι Χριστιανοδ­ημοκράτες, γι’ αυτό και μία συμμετοχή τους στην κυβέρνηση θα περιόριζε τις ελπίδες για έναν γαλλο-γερμανικό άξονα, που θα άλλαζε την κατεύθυνση της Ένωσης. «Ο κ. Μακρόν πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να παίρνει μόνο γλυκά από τη Γερμανία, πρέπει να πιει και το πικρό ποτήρι» έχει πει το FDP.

Οι γερμανικές εκλογές θα δώσουν το σήμα εκκίνησης για νέα βήματα στην Ε.Ε. Το ερώτημα είναι εάν αυτά θα είναι προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. [SID:11306265]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece