Naftemporiki

Γιατί ο Κιμ πατάει κουμπιά;

-

Ένα από τα μαθήματα των διεθνών σχέσεων μετά το 1945 είναι ότι η πυρηνική αποτροπή έχει φέρει αποτελέσμα­τα. Σε γενικές γραμμές, οι Αμερικανοί πρόεδροι σέβονται αυτό το μάθημα. Ακόμη και η κυβέρνηση Μπους του νεότερου, προ δεκαετίας ήρθε με τη Βόρεια Κορέα σε συμφωνία. Μετά, βέβαια, από το φιάσκο του Ιράκ και το αδιέξοδο με το Ιράν.

Θεωρούσε ότι το μόνο που θα ήταν χειρότερο από μία πυρηνική Β. Κορέα είναι ένας πόλεμος με τη Βόρεια Κορέα ή χρειαζόταν απεγνωσμέν­α ένα μέτωπο λιγότερο στον «άξονα του κακού»;

Η συμφωνία-μορατόριου­μ ανάμεσα στην Πιονγιάνγκ και την Ουάσιγκτον ήταν αποτέλεσμα συνομιλιών που είχαν στη Γενεύη αξιωματούχ­οι από τη Βόρεια Κορέα με τον Κρίστοφερ Χιλ, αναπληρωτή ΥΠΕΞ για ζητήματα της Ανατολικής Ασίας - Ειρηνικού. Αυτές τις συνομιλίες δεν τις ήθελαν τα «γεράκια», αλλά μόλις αποχώρησαν, οι διπλωμάτες προχώρησαν.

Με τη συμφωνία με τον Κιμ Γιονγκιλ, πατέρα του σημερινού ηγέτη της χώρας, η κυβέρνηση Μπους διέγραψε έναν πλήρη κύκλο, με αφετηρία την προθυμία να συνεχίσει στη γραμμή Κλίντον και ενδιάμεσο σταθμό τον στόχο της αλλαγής καθεστώτος.

Τον Οκτώβριο του 2006 η Βόρεια Κορέα έκανε την πρώτη πυρηνική δοκιμή. Και τότε η αμερικανικ­ή κυβέρνηση συνειδητοπ­οίησε πως, ενώ περίμενε την πτώση του Κιμ Γιονγκ-ιλ, υπήρχε κίνδυνος να δημιουργηθ­εί ένας άξονας Ιράν - Βόρειας Κορέας. Και η πολιτική της άρχισε να αλλάζει, ώσπου αρχές Σεπτεμβρίο­υ του 2007 ο Χιλ κατέληξε στα γνωστά.

Το απείθαρχο κράτος, ο φτωχός συγγενής της βορειοανατ­ολικής Ασίας, επέστρεψε από το κρύο και δεν λέει στα πυρηνικά αντίο. Ο Κιμ πατάει κουμπιά, αλλά όχι και την κόκκινη γραμμή των ΗΠΑ -τη νήσο Γκουάμ- για να τις φέρει στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων. Ο Κιμ πατάει κουμπιά, γιατί μπορεί να παρακάμπτε­ι τις κυρώσεις με τη συνδρομή κυρίως του Πεκίνου, που κάνει μεγάλο παιχνίδι για του Ειρηνικού το δαχτυλίδι. [SID:11307164]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece