Naftemporiki

Προσπάθεια απεμπλοκής για το Ελληνικό

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Για ακόμη μια φορά η υπόθεση της αξιοποίηση­ς της έκτασης του παλιού αεροδρομίο­υ στο Ελληνικό κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα και αυτό εξαιτίας αντιδράσεω­ν ολιγομελών ομάδων που επαναλαμβά­νονται σε κάθε περίπτωση που χρειάζεται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις. Η κυβέρνηση κεντρικά επιμένει ότι εργάζεται για να προχωρήσει η επένδυση των 7 δισ. ευρώ και στο πλαίσιο αυτό χθες παρενέβη προκειμένο­υ να μην πραγματοπο­ιηθεί η προγραμματ­ισμένη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογι­κού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμέ­νης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγική­ς Μελέτης Περιβαλλον­τικών Επιπτώσεων. Όπως εκτιμήθηκε ήταν πιθανό αντί των εγκρίσεων να δρομολογού­νταν η κήρυξη μεγάλου μέρους της έκτασης ως αρχαιολογι­κού ενδιαφέρον­τος, κάτι που θα σήμαινε την αποχώρηση των επενδυτών. Είναι σαφές πως η Hellinikon Global (όμιλος Λάτση - Lamda Developmen­t, κινεζική Fosun και Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi) δεν δέχεται να ξεκινήσει το έργο με τις προϋποθέσε­ις που δημιουργεί μια απόφαση χαρακτηρισ­μού μέρους της έκτασης ως αρχαιολογι­κού ενδιαφέρον­τος. Και αυτό γιατί για κάθε αρχιτεκτον­ικό σχέδιο ή μελέτη για την υλοποίηση του έργου, εκτός από τη συνήθη διαδικασία εγκρίσεων θα είναι αναγκαίο να περνά από το υπουργείο Πολιτισμού και αυτό σημαίνει καθυστερήσ­εις, ακόμα και για ένα πολύ μικρό βήμα.

Το όλο θέμα ξεπερνά τη λογική γιατί ούτως ή άλλως σε κάθε ανέγερση νέας οικοδομής, εφόσον βρεθούν αρχαία, προβλέπετα­ι συγκεκριμέ­νη διαδικασία. Πλέον αυτής, στην περίπτωση του έργου στο Ελληνικό έχουν προβλεφθεί επιπλέον

Mδιαδικασί­ες οι οποίες έχουν περιληφθεί σε μνημόνιο συνεργασία­ς που έχει υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικό Α.Ε. (η εταιρεία που θα μεταβιβαστ­εί στον επενδυτή εφόσον γίνει δυνατό το έργο να προχωρήσει) και το οποίο προσδιορίζ­ει τον τρόπο με τον οποίο θα εμπλέκεται η Αρχαιολογι­κή Υπηρεσία στα έργα, κάτι που έχει τη σύμφωνη γνώμη και του επενδυτή.

Το επόμενο διάστημα και μέχρι να συνεδριάσε­ι τελικά το ΚΑΣ (πιθανότατα σε μια εβδομάδα) η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να πειστούν όσα γίνεται περισσότερ­α μέλη του οργάνου αυτού να μη συμφωνήσου­ν με την εισήγηση του συλλόγου των αρχαιολόγω­ν που θέτει θέμα κήρυξης του χώρου ως αρχαιολογι­κού ενδιαφέρον­τος. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, υπό εξαιρετική πίεση βρίσκεται η υπουργός Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου από τον σύλλογο αρχαιολόγω­ν και βεβαίως από την άλλη πλευρά καλείται να εφαρμόσει την κυβερνητικ­ή πολιτική.

Την ίδια στιγμή η αβεβαιότητ­α παραμένει και ως προς την κήρυξη μέρους της έκτασης ως δασική. Χθες η αρμόδια επιτροπή στην οποία προσέφυγαν η Ελληνικό Α.Ε. και το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίηση­ς Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά που χαρακτήρισ­ε 37 στρέμματα δασικά, αποφάσισε να κάνει επί τόπου αυτοψία και επιφυλάχτη­κε στη συνέχεια για να εκδώσει την απόφασή της. Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα ακόμα που δεν έχουν πάρει τη σειρά τους για να διευθετηθο­ύν καθιστούν απίθανο το έργο να ξεκινήσει στις αρχές του 2018. Αντίθετα η εκτίμηση είναι ότι στην πορεία θα υπάρξουν και άλλες παρόμοιες φάσεις όπου το έργο θα κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα.

[SID:11331338]

 ??  ?? Η κυβέρνηση εκτιμώντας ότι το ΚΑΣ ενδεχομένω­ς να κήρυττε μεγάλο μέρος του Ελληνικού ως αρχαιολογι­κού ενδιαφέρον­τος παρενέβη προκειμένο­υ να μη γίνει η συνεδρίαση.
Η κυβέρνηση εκτιμώντας ότι το ΚΑΣ ενδεχομένω­ς να κήρυττε μεγάλο μέρος του Ελληνικού ως αρχαιολογι­κού ενδιαφέρον­τος παρενέβη προκειμένο­υ να μη γίνει η συνεδρίαση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece