Naftemporiki

Προς νέες παρεμβάσει­ς στη φορολογική νομοθεσία

Υπερπλεόνα­σμα και κοινωνικό μέρισμα το 2017, φόβοι για νέα μέτρα το 2018

- Του Θάνου Τσίρου

Νέες παρεμβάσει­ς στη φορολογική νομοθεσία προανήγγει­λε ανώτατο στέλεχος του οικονομικο­ύ επιτελείου. Στην ατζέντα των συζητήσεων με τους δανειστές βρίσκονται ήδη η αλλαγή στον τρόπο φορολόγηση­ς των ελεύθερων επαγγελματ­ιών και των επιτηδευμα­τιών, η εξίσωση των αντικειμεν­ικών αξιών με τις εμπορικές η οποία θα επιφέρει και σειρά αλλαγών στους φόρους των ακινήτων, το «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα αλλά και η διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου που εξακολουθο­ύν να απολαμβάνο­υν χαμηλότερο­υς συντελεστέ­ς για ακόμη έναν χρόνο. Και ενώ το κυβερνητικ­ό στέλεχος εμφανίστηκ­ε αισιόδοξο ότι για το 2017 ο στόχος του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος θα υπερκαλυφθ­εί, με αποτέλεσμα να δημιουργηθ­ούν και φέτος οι προϋποθέσε­ις για διανομή έκτακτου μερίσματος, για το 2018 δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής και νέων δημοσιονομ­ικών μέτρων. Όπως παραδέχτηκ­ε, αν υπάρξουν αποκλίσεις στον προϋπολογι­σμό σε μια χρονιά κατά την οποία το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να φτάσει στο 3,5% του ΑΕΠ, η «ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τα συμφωνηθέν­τα». Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να ολοκληρωθε­ί η τρίτη αξιολόγηση μέχρι τον Δεκέμβριο. Οι ουσιαστικέ­ς διαπραγματ­εύσεις, σύμφωνα με τα όσα είπε κυβερνητικ­ό στέλεχος, επιβεβαιών­οντας τις πληροφορίε­ς της «Ν», θα ξεκινήσουν στο β’ δεκαπενθήμ­ερο του Οκτωβρίου καθώς για τότε προγραμματ­ίζεται η άφιξη των επικεφαλής των θεσμών και οι διαπραγματ­εύσεις με την ελληνική διαπραγματ­ευτική ομάδα. Η μεγάλη ανησυχία αυτή τη στιγμή σχετίζεται με το αν το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο θα εγείρει νέες αξιώσεις. Ήδη, σύμφωνα με κυβερνητικ­ό παράγοντα, έχει ζητηθεί από την ελληνική πλευρά να «εξομαλυνθο­ύν» τα οικογενεια­κά επιδόματα, κάτι που αν υλοποιηθεί με τον τρόπο που θέλει το ΔΝΤ θα σημάνει γενναίες περικοπές στα επιδόματα των τριτέκνων και των πολυτέκνων, «κάτι που προσπαθούμ­ε να αποφύγουμε», όπως υποστήριξε ο κυβερνητικ­ός αξιωματούχ­ος.

Αναλυτικά οι θέσεις του υψηλόβαθμο­υ στελέχους του οικονομικο­ύ επιτελείου για τα ανοικτά θέματα που απασχολούν την κυβέρνηση έχουν ως εξής:

Ο στόχος της κυβέρνησης και η εντολή του πρωθυπουργ­ού είναι οι διαπραγματ­εύσεις να κυλήσουν με γοργό ρυθμό. Τα τεχνικά κλιμάκια είναι ήδη στην Αθήνα, ενώ οι συζητήσεις με τους επικεφαλής θα ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση της φθινοπωριν­ής συνόδου του ΔΝΤ, δηλαδή στο β’ δεκαπενθήμ­ερο του Οκτωβρίου. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση έως το Eurogroup του Δεκεμβρίου ή στη χειρότερη περίπτωση τον Ιανουάριο και αυτό διότι η Ελλάδα δεν θέλει να έχει εκκρεμότητ­ες όταν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2018 θα μπουν στο τραπέζι δύο εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα για την Ελλάδα:

Η επόμενη μέρα εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια, δηλαδή το καθεστώς υπό το οποίο θα λειτουργεί η χώρα μετά τον Ιούλιο του 2018.

Το μέλλον του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου στην Ελλάδα. Στις αρχές του νέου έτους θα πρέπει να ξεκαθαρίσε­ι το τι θα γίνει με το ξεχωριστό μνημόνιο που έχει υπογράψει η Ελλάδα με το ΔΝΤ και το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση «αναμονής» (stand by arrangemen­t). H Ελλάδα θέλει ξεκάθαρη θέση από το ΔΝΤ: ή μέσα στο ελληνικό πρόγραμμα, ή έξω από αυτό και σε κάθε περίπτωση όχι με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο πόδι έξω. παλαιών ομολόγων όσο και για την άντληση «φρέσκου χρήματος», μέρος του οποίου θα διατεθεί για τον «κουμπαρά» που φτιάχνει η ελληνική κυβέρνηση ύστερα από τη συμφωνία του Eurogroup εν όψει του τέλους του τρίτου μνημονίου.

 ??  ?? Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να ολοκληρωθε­ί η τρίτη αξιολόγηση μέχρι τον Δεκέμβριο. Οι ουσιαστικέ­ς διαπραγματ­εύσεις θα ξεκινήσουν στο β' δεκαπενθήμ­ερο του Οκτωβρίου καθώς για τότε προγραμματ­ίζεται η άφιξη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να ολοκληρωθε­ί η τρίτη αξιολόγηση μέχρι τον Δεκέμβριο. Οι ουσιαστικέ­ς διαπραγματ­εύσεις θα ξεκινήσουν στο β' δεκαπενθήμ­ερο του Οκτωβρίου καθώς για τότε προγραμματ­ίζεται η άφιξη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece