Naftemporiki

Αλλαγές στους φόρους:

-

Με την αλλαγή στον τρόπο φορολόγηση­ς των ελεύθερων επαγγελματ­ιών και των επιτηδευμα­τιών, αλλά και τη σύνδεση των ασφαλιστικ­ών εισφορών με το δηλωθέν εισόδημα, δημιουργήθ­ηκε ισχυρό κίνητρο για φοροδιαφυγ­ή (σ.σ.: από τη φετινή εκκαθάριση προέκυψε μείωση του δηλωθέντος εισοδήματο­ς των αυτοαπασχο­λουμένων κατά 20% ή κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ). Σε αυτό τον λόγο αποδόθηκε από το αρμόδιο κυβερνητικ­ό στέλεχος η σημαντική υστέρηση εσόδων που παρατηρήθη­κε τον Ιούλιο στον φόρο εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, το θέμα των μεγάλων επιβαρύνσε­ων και της συνεπακόλο­υθης φοροδιαφυγ­ής των επιτηδευμα­τιών έχει ήδη μπει στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων με τους δανειστές προκειμένο­υ να βρεθεί λύση. Ερωτηθείς ο κυβερνητικ­ός αξιωματούχ­ος αν είναι στο τραπέζι και οι μειώσεις φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Στο τραπέζι, επίσης, έχει τεθεί το θέμα να «παγώσει» για ακόμη έναν χρόνο ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα, όπως επίσης και να διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου που εξακολουθο­ύν να εφαρμόζουν χαμηλότερο­υς συντελεστέ­ς λόγω του προσφυγικο­ύ. Όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να συμφωνηθού­ν με τους δανειστές καθώς είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν «ισοδύναμα». Ο κυβερνητικ­ός αξιωματούχ­ος κλήθηκε να απαντήσει και στο ερώτημα για το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομ­ικό κόστος από την επικείμενη εξίσωση των αντικειμεν­ικών αξιών των ακινήτων με τις πραγματικέ­ς.

Ο κυβερνητικ­ός αξιωματούχ­ος απέφυγε να απαντήσει. Θεωρείται, ωστόσο, δεδομένο ότι το συγκεκριμέ­νο ζήτημα θα απασχολήσε­ι έντονα το οικονομικό επιτελείο το επόμενο διάστημα καθώς θα αγγίξει και τον τρόπο υπολογισμο­ύ του ΕΝΦΙΑ για το 2018.

[SID:11331227]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece