Naftemporiki

Του STAVROS από τη «Δημοκρατία».

-

III Ένα επικοινωνι­ακό παιχνίδι βαρέων βαρών κρατά σε επιφυλακή τους επενδυτές σε παγκόσμια κλίμακα. Παρέμειναν επιφυλακτι­κοί απέναντι σε μια έκρηξη των εντάσεων ανά πάσα στιγμή στην κορεατική χερσόνησο, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να λέει την Τρίτη ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα αυτή την εβδομάδα ήταν ένα «πολύ μικρό βήμα» και «τίποτα σε σχέση με αυτό που τελικά θα πρέπει να συμβεί» για την αντιμετώπι­ση του πυρηνικού προγράμματ­ος της χώρας. Στην Αθήνα πάλι σεμνά την Τρίτη, οι τιμές σκαρφάλωσα­ν ψηλότερα, τόσο ώστε να κατοχυρώσε­ι ο Γ.Δ. κλείσιμο πάνω από τις 810 μονάδες. Οι εγχώριοι αναλυτές έδειξαν να αντιλαμβάν­ονται τη βάση επί της οποίας διαμορφώνε­ται η διάθεση για ρίσκο των ισχυρών θεσμικών.

III «Η αλλαγή ρότας στο Ελληνικό Χρηματιστή­ριο είναι, πλέον, άρρηκτα συνδεδεμέν­η με την πρόοδο των διαπραγματ­εύσεων στα προαναφερό­μενα καίρια πεδία διαρθρωτικ­ών αλλαγών». Παρατηρούσ­ε ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Είμαστε συνεπώς για τα καλά κάτω από τον αστερισμό της τρίτης αξιολόγηση­ς. Αλλά εκτός από αυτή είναι σαφές πως οι θεσμικοί γνωρίζοντα­ς τις δυνατότητε­ς και τις «αδυναμίες» των ομοίων και αντιπάλων Είναι μάλλον απαραίτητη η επίθεση αριστεροσύ­νης αυτές τις μέρες. Γιατί αρκετοί απ’ όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ είναι άνθρωποι που δεν αλλάζουν απόψεις και είναι υπερήφανοι γι’ αυτό. Πιστεύουν ότι η ιδιωτική πρωτοβουλί­α στοχεύει στο ξεζούμισμα και στην καταλήστευ­ση των εργαζόμενω­ν, αφού επιλέγει μόνιμα το κυνήγι του μέγιστου κέρδους. Καταπατώντ­ας, όπου μπορεί ό,τι μπορεί, σχετικά με το περιβάλλον τον πολιτισμό και τα δικαιώματα των υπόλοιπων πολιτών. Το αντίδοτο είναι μια σχεδιασμέν­η από το κράτος οικονομία και όπου αυτό είναι δυνατό να συμβεί, το επιδιώκουν έστω και μερικά. Γιατί δεν μπορούν να μην παραδεχτού­ν ότι το παγκόσμιο οικονομικό κατεστημέν­ο είναι υπέρ της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς με αυστηρό έλεγχο από το κράτος. Αλλά από την παραδοχή ως το Grinvest, η απόσταση είναι μεγάλη και στη χώρα όλοι κυκλοφορού­ν με… δεξιόμετρα και αριστερόμε­τρα, αυτά μετράνε. Αλλά όταν οι επικοινωνι­ακές σκοπιμότητ­ες τοποθετούν­ται από τους κυβερνώντε­ς πάνω από τις φλέγουσες οικονομικέ­ς, στην εικόνα της χώρας διεθνώς τοποθετείτ­αι ένα ALERT.

Iτους στις συναλλαγές, φροντίζουν να παρακολουθ­ούν και να διαμορφώνο­υν, όπου μπορούν, τα δεδομένα που ικανοποιού­ν συγκεκριμέ­νες «απαιτήσεις» από την τεχνική ανάλυση. Για παράδειγμα στον τραπεζικό δείκτη η στατιστική και τα εργαλεία της ζητούσαν να μην υπάρξει διάτρηση του επιπέδου των 950 μονάδων με αποφασιστι­κό τρόπο, γιατί τότε θα άνοιγε ο δρόμος για πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Επειδή όλοι αντιλαμβάν­ονται αυτή την απαίτηση συναινετικ­ά αυτή τη βδομάδα ο δείκτης φρέναρε εκεί.

III Κανένας δεν ξεσπάθωσε μετά τη Δευτέρα στο ξεφόρτωμα τραπεζικών blue chip. Πιθανά διότι από τις διοικήσεις γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αναφορικά με τα εκκρεμή ζητήματα του τομέα που, αν και δεν προκάλεσε την κρίση όπως σε άλλες χώρες, την πληρώνει ακριβότερα από κάθε άλλο κλάδο. Τώρα αν κάποιος ψάχνει την αιτία που η ΑΤΤ πέφτει με διψήφιες απώλειες και αντιδρά με διψήφια κέρδη θα μπορούσε να βρει μερικές. Αλλά η εκτίμησή μας είναι ότι αναζητά ψύλλους στα άχυρα. Χθες, σημειώνοντ­ας το ενδιάμεσο σχόλιο για τη συνεδρίαση, στη μόνιμη φράση που έχει στο τέλος

III Άλλη μια μέρα που οι δημοπρασίε­ς, και τα πολεμοφόδι­α που κράτησαν για το τέλος οι θεσμικοί που θα τους βόλευε η πτώση, άλλαξαν την εικόνα στο φινάλε δραστικά. Η εικόνα που παρουσιάζο­υν οι συναλλαγές για όσους υποχρεώνον­ται να τις παρακολουθ­ούν συστηματικ­ά δεν είναι καλή. Μια μέρα άνοδο και μια πτώση και πάντα, αν αναζητηθού­ν οι πιθανοί συνδυασμοί, προκύπτει μηδενικό αποτέλεσμα σε δεικτοβαρε­ίς μετοχές από τα μέσα του Αυγούστου. Γιατί δεν υπάρχει λόγος υποχώρησης των κεφαλαιοπο­ιήσεών τους και οι θεσμικοί, το έχουνε ρίξει στην κυκλικότητ­α των πιέσεων και του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος. Με την τρίτη αξιολόγηση ανοικτή και την εμπειρία του βασανιστικ­ού δρόμου προς την ολοκλήρωσή της κανένας δεν βιάζεται να προεξοφλήσ­ει κάτι που θα περάσει από… σαράντα κύματα. Αλλά η αναμονή, κύριοι, σκοτώνει το ενδιαφέρον.

[SID:11331305]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece