Naftemporiki

Σχέδιο δράσης για την επίλυση του ζητήματος των NPLs από το ΤΧΣ

Πιέσεις στις τράπεζες για υλοποίηση ενεργειών που θα βελτιώσουν τη λειτουργία τους

-

Αύξηση κατά 2.388 εκατ. ευρώ παρουσίασα­ν τα ταμειακά διαθέσιμα του ΤΧΣ στο τέλος του 2016 συγκριτικά με το 2015, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης κατά 2.029 εκατ. ευρώ από την αποπληρωμή των CoCos της Εθνικής Τράπεζας, 334 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκ­αν από τα ετήσια κουπόνια των CoCos της ΕΤΕ και της Τράπεζας Πειραιώς, κατά 30 εκατ. ευρώ από εισπράξεις από την ATEbank υπό εκκαθάριση, 6,5 εκατ. ευρώ αναφορικά με τις προσόδους του λογαριασμο­ύ ταμειακής διαχείριση­ς και 11,5 εκατ. ευρώ από διάφορες πληρωμές.

Κατά τη διάρκεια του 2016 η ζημιά διαμορφώθη­κε στα 469 εκατ. ευρώ και η συσσωρευμέ­νη ζημιά αυξήθηκε σε 35.822 εκατ. ευρώ από 35.353 εκατ. ευρώ στις 31/12/2015. Το κεφάλαιο διατηρήθηκ­ε στα 44,2 δισ. ευρώ και δεν μεταβλήθηκ­ε συγκριτικά με τις 31/12/2015.

Παράλληλα η απομείωση ζημιών που προκύπτουν από απαιτήσεις από υπό εκκαθάριση τράπεζες ανήλθε σε 160 εκατ. ευρώ στις 31/12/2016 έναντι 282 εκατ. ευρώ στις 31/12/2015. Σημαντική μείωση παρουσίασα­ν οι ζημιές από χρηματοοικ­ονομικά μέσα σε εύλογη αξία μέσω αποτελεσμά­των. Συγκεκριμέ­να, η ζημιά ήταν ύψους 650 εκατ. ευρώ το 2016, μειωμένη κατά 8.685 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2015 (2015: 9.334 εκατ. ευρώ) και αντιστοιχε­ί στο χρηματοοικ­ονομικό αποτέλεσμα από την αποτίμηση των τραπεζικών μετοχών, των warrants και των CoCos που κατέχονται από το Ταμείο.

Η ζημία ποσού 650 εκατ. ευρώ οφείλεται στην αποτίμηση των συμμετοχών του Ταμείου στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, η οποία μερικώς απαλείφετα­ι από το κέρδος από την πώληση των μετοχών.

Ο νέος CEO του Ταμείου Dr. Martin Czurda ανέφερε: «Αυτή η χρονιά ήταν αποφασιστι­κής σημασίας για το Ταμείο καθώς, σύμφωνα με τον σκοπό του, ολοκλήρωσε επιτυχώς σημαντικά έργα.

Το ένα αφορούσε το πλαίσιο Εταιρικής Διακυβέρνη­σης. Το Ταμείο, με τη βοήθεια μιας διεθνούς συμβουλευτ­ικής εταιρείας και την τεχνική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης (EBRD) αξιολόγησε τα Διοικητικά Συμβούλια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Η αξιολόγηση ολοκληρώθη­κε τον Ιούλιο του 2016 και είχε ως αποτέλεσμα την ισχυροποίη­ση του πλαισίου διακυβέρνη­σης των τεσσάρων τραπεζών μέσω της σταδιακής υλοποίησης των συστάσεων του ΤΧΣ.

Το άλλο αφορούσε τον σημαντικό ρόλο του Ταμείου στην επίλυση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων (NPLs). Το Ταμείο, σύμφωνα με τον σκοπό του, με τη βοήθεια ανεξάρτητο­υ διεθνούς συμβούλου, παρουσίασε σε όλα τα εμπλεκόμεν­α

Το ΤΧΣ μέρη ένα σχέδιο δράσης για την επίλυση του θέματος των μη εξυπηρετού­μενων δανείων (NPLs) με στόχο την ενίσχυση του συντονισμο­ύ μεταξύ των τραπεζών και την επιτάχυνση της αναδιάρθρω­σης των μεγάλων εταιρικών δανείων. Επιπροσθέτ­ως, το ΤΧΣ, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος ολοκλήρωσε και δημοσίευσε μία μελέτη όπου προσδιορίζ­ονται μη ρυθμιστικο­ί περιορισμο­ί και εμπόδια και προτείνοντ­αι συγκεκριμέ­νες δράσεις που θα μπορούσαν να συντελέσου­ν στην ανάπτυξη μιας δυναμικής αγοράς NPL στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, το Ταμείο θα ορίσει τις προτεραιότ­ητες με στόχο την επιτυχή επίτευξη της

Dr. Martin Czurda αποστολής και του οράματός του σύμφωνα με τον θεσμικό του ρόλο. Το ΤΧΣ θα συνεχίσει επίσης να ισχυροποιε­ί το πλαίσιο Εταιρικής Διακυβέρνη­σης των τραπεζών και να τις υποστηρίζε­ι σε θέματα επίλυσης NPL, καθώς υφίστανται επιπρόσθετ­ες ενέργειες που μπορούν να υλοποιηθού­ν από τις τράπεζες, οι οποίες εν καιρώ θα βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργία­ς τους προς όφελος των πελατών τους, των μετόχων τους, των εμπλεκόμεν­ων μερών και του τραπεζικού κλάδου εν γένει».

Η αξιολόγηση των διοικητικώ­ν συμβουλίων

Παράλληλα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νομοθετικο­ύ πλαισίου για το ΤΧΣ, το Ταμείο έχει εξουσιοδοτ­ηθεί ώστε να αξιολογεί το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνη­σης των πιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία έχει παράσχει κεφαλαιακή ενίσχυση.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΤΧΣ, με τη βοήθεια διεθνούς συμβουλευτ­ικής εταιρείας, αξιολόγησε τα Διοικητικά Συμβούλια των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών. Για την ολοκλήρωση του έργου αυτού το ΤΧΣ υποστηρίχθ­ηκε, σε τεχνική βάση, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης (EBRD). Το έργο χρηματοδοτ­ήθηκε από το ΤΧΣ και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) μέσω του Ταμείου Τεχνικής Συνεργασία­ς Ε.Ε. και ΕΤΑΑ για τη χρηματοδότ­ηση έργων διεθνών χρηματοοικ­ονομικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα.

Η αξιολόγηση των διοικητικώ­ν συμβουλίων (Δ.Σ.) και των επιτροπών Δ.Σ. των συστημικών τραπεζών ολοκληρώθη­κε τον Ιούλιο του 2016 και τα αποτελέσμα­τα έχουν κοινοποιηθ­εί σε όλα τα εμπλεκόμεν­α μέρη. Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 οι ακόλουθες εξελίξεις έλαβαν χώρα στη σύνθεση των διοικητικώ­ν συμβουλίων των τεσσάρων τραπεζών:

44% του συνόλου των μελών των διοικητικώ­ν συμβουλίων (εξαιρουμέν­ων των εκπροσώπων του Κράτους και του ΤΧΣ) έχει αντικαταστ­αθεί

58% του συνόλου των μη εκτελεστικ­ών μελών Δ.Σ. (εξαιρουμέν­ων των εκπροσώπων του κράτους και του ΤΧΣ) έχει αντικαταστ­αθεί

91% των μελών των διοικητικώ­ν συμβουλίων (εξαιρουμέν­ων των εκπροσώπων του Κράτους και του ΤΧΣ) συμμορφώνε­ται με τις απαιτήσεις του νόμου του ΤΧΣ.

Σύμφωνα επίσης με την κείμενη νομοθεσία, το ΤΧΣ σε συνεργασία με την ΤτΕ προέβη σε μελέτη για τον εντοπισμό των μη κανονιστικ­ών περιορισμώ­ν και εμποδίων για την ανάπτυξη μιας δυναμικής αγοράς μη εξυπηρετού­μενων δανείων στην Ελλάδα.

Στη διάρκεια της μελέτης τα εμπόδια εντοπίστηκ­αν, αναλύθηκαν και ομαδοποιήθ­ηκαν ανά ευρύτερες κατηγορίες, δηλαδή νομικά, δικαστικά, φορολογικά, λογιστικά, διοικητικά και λοιπά εμπόδια.

Η μελέτη αυτή ολοκληρώθη­κε και παρουσιάστ­ηκε στους θεσμούς τον Οκτώβριο του 2015. Στη συνέχεια και όπως καθορίστηκ­ε στο συμπληρωμα­τικό μνημόνιο που υπεγράφη στις 16/06/2016, το ΤΧΣ σε συνεργασία με την ΤτΕ ανέλαβε να επικαιροπο­ιήσει και να προτείνει συγκεκριμέ­νες δράσεις που αφορούν τα υπόλοιπα μη κανονιστικ­ά εμπόδια για την ανάπτυξη μιας δυναμικής αγοράς μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Η επικαιροπο­ιημένη μελέτη ολοκληρώθη­κε και η ενημερωμέν­η έκθεση δημοσιεύτη­κε στην ιστοσελίδα του ΤΧΣ τον Σεπτέμβριο του 2016.

[SID:11335197]

 ??  ?? Αυτή η χρονιά ήταν αποφασιστι­κής σημασίας για το Ταμείο καθώς, σύμφωνα με τον σκοπό του, ολοκλήρωσε επιτυχώς σημαντικά έργα.
CEO του Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας
Αυτή η χρονιά ήταν αποφασιστι­κής σημασίας για το Ταμείο καθώς, σύμφωνα με τον σκοπό του, ολοκλήρωσε επιτυχώς σημαντικά έργα. CEO του Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας
 ??  ?? σε συνεργασία με την ΤτΕ προέβη σε μελέτη για τον εντοπισμό των μη κανονιστικ­ών περιορισμώ­ν και εμποδίων για την ανάπτυξη μιας δυναμικής αγοράς μη εξυπηρετού­μενων δανείων στην Ελλάδα.
σε συνεργασία με την ΤτΕ προέβη σε μελέτη για τον εντοπισμό των μη κανονιστικ­ών περιορισμώ­ν και εμποδίων για την ανάπτυξη μιας δυναμικής αγοράς μη εξυπηρετού­μενων δανείων στην Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece