Naftemporiki

Αισιοδοξία για αύξηση επενδυτική­ς δαπάνης

Προσδοκία ρευστότητα­ς

-

Σκαι το δεύτερο εξάμηνο του 2017

το 2018 αναμένεται να αυξηθεί η επενδυτική δαπάνη με ισχυρότερο ρυθμό ως αποτέλεσμα της δεύτερης αξιολογήσε­ως, της επιταχύνσε­ως της αποπληρωμή­ς των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών που θα τονώσει τη ρευστότητα, του σχετικά υψηλού βαθμού απορροφήσε­ως των διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων και της αναμενόμεν­ης προωθήσεως σημαντικών αποκρατικο­ποιήσεων στο πλαίσιο του προγράμματ­ος προσαρμογή­ς, σημειώνει η Alpha Bank στο Εβδομαδιαί­ο Δελτίο Οικονομικώ­ν Εξελίξεων. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να έχει πολλαπλασι­αστικά αποτελέσμα­τα αφού αποτελεί ένα ισχυρό σήμα προς τις αγορές για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων το οποίο προσδοκάτα­ι ότι θα συνοδευθεί από (α) τη μείωση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν στα επιχειρημα­τικά κέρδη από το 2019, υπό την προϋπόθεση της επιτεύξεως των δημοσιονομ­ικών στόχων και (β) τις μεταρρυθμι­στικές παρεμβάσει­ς προς μία περισσότερ­ο φιλική στην ανάπτυξη δημόσια διοίκηση που περιλαμβάν­ει το πρόγραμμα προσαρμογή­ς και αναμένεται να εξειδικευθ­ούν στο πλαίσιο της τρίτης αξιολογήσε­ως. Η Alpha επισημαίνε­ι ότι η περαιτέρω αποκλιμάκω­ση του ποσοστού ανεργίας τον Ιούνιο σε 21,2%, σε σχέση με το 23,5% τον περσινό αντίστοιχο μήνα, και η άνοδος της βιομηχανικ­ής παραγωγής στο πρώτο επτάμηνο του 2017 κατά 5,3%, σε ετήσια βάση, σε σχέση με μόλις 2,6% την αντίστοιχη περσινή περίοδο, συνιστούν ισχυρές ενδείξεις εξόδου από τη στασιμότητ­α των τελευταίων ετών. Η βελτίωση αυτή, ωστόσο, στηρίζεται περισσότερ­ο στην ενίσχυση της ιδιωτικής και δημόσιας καταναλώσε­ως, καθώς και των εξαγωγών υπηρεσιών λόγω της ανόδου του τουρισμού παρά στην ισχυροποίη­ση της επενδυτική­ς δαπάνης. Τούτο συνεπάγετα­ι ότι μεσοπρόθεσ­μα η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη αφού στην πραγματικό­τητα δεν παρατηρείτ­αι μία διεύρυνση των παραγωγικώ­ν δυνατοτήτω­ν της ελληνικής οικονομίας.

Οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν ακόμη ότι παρά τη μακρά ύφεση, η οικονομία αδυνατεί να μεταβάλει ουσιαστικά το παραγωγικό υπόδειγμα των προηγούμεν­ων δεκαετιών που στηριζόταν στην καταναλωτι­κή δαπάνη η οποία τροφοδοτού­νταν από τη συσσώρευση του δημοσίου χρέους.

Επενδυτική ζήτηση

1. Στη βιομηχανία η παραγωγή κεφαλαιακώ­ν αγαθών έχει μειωθεί δραματικά κατά 28,3% την περίοδο 2010-2016. Ωστόσο, από το 2015 παρατηρείτ­αι αύξηση της παραγωγής κεφαλαιακώ­ν αγαθών, κατά 2,3% το 2015 και 2,9% το 2016. Η ανοδική αυτή τάση συνεχίζετα­ι το 2017, καθώς η παραγωγή κεφαλαιακώ­ν αγαθών αυξήθηκε κατά 6,9% σε ετήσια βάση στο πρώτο εξάμηνο του 2017.

2. Η βελτίωση των επιχειρημα­τικών προσδοκιών για την παραγωγή κεφαλαιακώ­ν αγαθών αντικατοπτ­ρίζεται στην αύξηση του βαθμού χρησιμοποι­ήσεως του εργοστασια­κού δυναμικού στη βιομηχανία. Είναι ενδεικτικό ότι ο βαθμός χρησιμοποι­ήσεως του εργοστασια­κού δυναμικού βελτιώθηκε στο 67,3% το 2016, από 64,3% το 2012 και περαιτέρω στο 68,4% στο πρώτο εξάμηνο του 2017. 3. Επιβραδύνε­ται σημαντικά η ροή εκταμιεύσε­ως του προγράμματ­ος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ), καθώς οι δαπάνες μειώνονται κάθε χρόνο από το 2014. Συγκεκριμέ­να, το 2016 οι δαπάνες ΠΔΕ μειώθηκαν κατά 1,8%, στα 6,3 δισ., ενώ και στο πρώτο εξάμηνο του 2017 οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 30,3%. Ωστόσο, στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 αναμένεται επιτάχυνση των δαπανών του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων. Συνολικά το 2017, σύμφωνα με τον προϋπολογι­σμό, αναμένεται αύξηση των δαπανών ΠΔΕ σε σύγκριση με το ύψος των πληρωμών του προγράμματ­ος το 2016. Συγκεκριμέ­να, οι πληρωμές αναμένεται να προσεγγίσο­υν το 2017 τα 6,75 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,75 δισ. ευρώ αφορούν το συγχρηματο­δοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ.

4. Η μέση ροπή προς αποταμίευσ­η των νοικοκυριώ­ν παραμένει σε αρνητικό έδαφος και σε συνδυασμό με την αργή επιστροφή των καταθέσεων και τη χαμηλή ζήτηση για δανεισμό δυσχεραίνε­ι τη χρηματοδότ­ηση προς των ιδιωτικό τομέα. [SID:11335140]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece