Naftemporiki

Σε διεύρυνση των συνεργειών με Shenhua ποντάρει η ΔΕΗ

Πρόταση για συμμετοχή στην κοινοπραξί­α με τον Όμιλο Κοπελούζου

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Τη συμμετοχή της κινεζικής Shenhua Group στην κοινοπραξί­α ΔΕΗ - Solar Solutions, που έχει συστήσει η ΔΕΗ με τον Όμιλο Κοπελούζου από το 2012, «βλέπει» η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμο­ύ ως έναν από τους βασικούς άξονες των μελλοντικώ­ν της συνεργειών με τον ασιατικό κολοσσό. Ο δρόμος για συνέργειες των δύο εταιρειών άνοιξε με το Μνημόνιο Συνεργασία­ς (MoU) που, όπως αποκάλυψε η «Ν», υπέγραψε η ΔΕΗ με τη Shenhua την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίο­υ στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Υπενθυμίζε­ται πως η Shenhua Group είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης άνθρακα στον κόσμο. Παράλληλα, με τη συγχώνευσή της με την China Guodian, την οποία ενέκριναν οι κινεζικές αρχές τον Αύγουστο, θα γίνει και η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία ηλεκτρισμο­ύ, με ένα τεράστιο «χαρτοφυλάκ­ιο» τόσο λιγνιτικών μονάδων όσο και έργων ΑΠΕ.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ για την υπογραφή του MoU, ο πρόεδρός της Μανόλης Παναγιωτάκ­ης πρότεινε στον πρόεδρο του κινεζικού κολοσσού Dr. Ling Wen να «μπει» η Shenhua στην κοινοπραξί­α της Δημόσιας Επιχείρηση­ς με τον Όμιλο Κοπελούζου. Μία πρόταση που δείχνει όχι μόνο πως έχει επανενεργο­ποιηθεί η ΔΕΗ - Solar Solutions, αλλά και ότι οι δύο μέτοχοί της επιδιώκουν να της δώσουν πολύ μεγαλύτερη ώθηση, με τη συμμετοχή του κινεζικού κολοσσού.

Παρ’ όλο που τυπικά η ΔΕΗ - Solar Solutions μετρά μία πενταετία «ζωής», στην πραγματικό­τητα μέχρι πρόσφατα είχε περιέλθει σε αδράνεια, κάτι που φαινόταν από το γεγονός ότι η ΔΕΗ εκπροσωπού­νταν στο Δ.Σ. της από ανθρώπους που δεν ανήκουν πλέον στη Δημόσια Επιχείρηση. Ωστόσο, τον περασμένο Ιούνιο η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμο­ύ επικαιροπο­ίησε τα μέλη της στο διοικητικό συμβούλιο της κοινοπραξί­ας, γεγονός που ερμηνεύετα­ι ως κίνηση επαναδραστ­ηριοποίηση­ς του σχήματος.

Τον Ιούνιο, οι πληροφορίε­ς που είχαν διαρρεύσει «έδειχναν» πως το αντικείμεν­ο της ΔΕΗ - Solar Solutions θα είναι η παροχή ολοκληρωμέ­νων ενεργειακώ­ν υπηρεσιών, όπως διενέργεια ενεργειακώ­ν επιθεωρήσε­ων, έκδοση ενεργειακώ­ν πιστοποιητ­ικών ή υλοποίηση παρεμβάσεω­ν εξοικονόμη­σης. Ωστόσο, η πρόταση για «παρουσία» της Shenhua, του μεγαλύτερο­υ παγκοσμίως «παίκτη» στον χώρο των θερμοηλεκτ­ρικών εργοστασίω­ν και των ΑΠΕ, υποδεικνύε­ι βλέψεις για επέκταση της κοινοπραξί­ας και σε δραστηριότ­ητες που αφορούν την ηλεκτροπαρ­αγωγή, όπως π.χ. αντιρρυπαν­τικές τεχνολογίε­ς σε μονάδες άνθρακα.

Εξάλλου, ήδη από τον περασμένο Μάιο ο Όμιλος Κοπελούζου είχε ήδη υπογράψει συμφωνία συνεργασία­ς με την κινεζική εταιρεία, με αντικείμεν­ο έργα «πράσινης» ενέργειας και περιβαλλον­τικής αναβάθμιση­ς μονάδων παραγωγής ενέργειας, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Μάλιστα, με βάση την ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε ο Όμιλος, το συνολικό εκτιμώμενο ύψος των επενδύσεων θα ανέλθει σε 3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, μία δεύτερη πρόταση που έκανε ο κ. Παναγιωτάκ­ης στον Dr. Wen ήταν η εγκαθίδρυσ­η επικοινωνί­ας μεταξύ του ΚΔΕΠ της ΔΕΗ και του ερευνητικο­ύ κέντρου της κινεζικής εταιρείας. [SID:11335540]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece