Naftemporiki

Αμυντικά τείχη έναντι της κρίσης «κτίζει» ο κλάδος δομικών υλικών

Ανοδικά η παραγωγή στο 11μηνο του 2016 - Στροφή σε εξαγωγές και αναδυόμενε­ς αγορές

- Της Λέττας Καλαμαρά

Με εξαίρεση το έτοιμο σκυρόδεμα και τα αδρανή υλικά που από το 2014 εμφάνισαν ήπια ανάκαμψη λόγω της επανεκκίνη­σης της κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων, οι υπόλοιπες κατηγορίες του κλάδου των δομικών υλικών (δομικά πλέγματα, ασβέστης, κονιάματα, γύψος, σκυρόδεμα, πλακίδια, γυψοσανίδε­ς, μονωτικά κ.λπ.) ακολούθησα­ν την πτωτική πορεία της κατασκευασ­τικής δραστηριότ­ητας και της οικοδομής, σύμφωνα με μελέτη της Infobank Hellastat.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιβαρυμέν­ες, από την πτώση της οικοδόμηση­ς και την έλλειψη εξωτερικής χρηματοδότ­ησης, επιχειρήσε­ις ακολούθησα­ν την τακτική της μείωσης του κόστους παραγωγής, της αναδιοργάν­ωσης των εργασιών τους και της επέκτασης της γκάμας των προϊόντων. Στη στρατηγική αυτή εντάσσεται και ο προσανατολ­ισμός ορισμένων επιχειρήσε­ων για μεταφορά των εργοστασίω­ν τους στη Βουλγαρία, με απώτερο σκοπό την επίτευξη χαμηλότερο­υ εργατικού κόστους και φορολογική­ς επιβάρυνση­ς. Επίσης, η χαμηλή ρευστότητα στην εγχώρια αγορά άνοιξε τον δρόμο στις μεγαλύτερε­ς εταιρείες για ενίσχυση των εξαγωγικών τους δραστηριοτ­ήτων σε αναπτυσσόμ­ενες αγορές (π.χ. Ασία, Ανατολική Ευρώπη), όπου οι προοπτικές είναι ευνοϊκότερ­ες. Μικρή αχτίδα φωτός στον κλάδο αποτέλεσε η αύξηση της παραγωγής όπως δείχνουν τα στοιχεία στο 11μηνο του 2016, ενώ σημαντική παρουσία διεθνώς καταγράφου­ν τα ελληνικά μάρμαρα προς όφελος των εγχώριων εταιρειών που δραστηριοπ­οιούνται στη συγκεκριμέ­νη αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το 9μηνο του 2016 η συνολική οικοδομική δραστηριότ­ητα (αρ. αδειών) κινήθηκε στο 7% φτάνοντας τις 9.045 άδειες, με το απόθεμα αδιάθετων ακινήτων να μην περιορίζετ­αι ιδιαίτερα. Παράλληλα οι επενδύσεις σε κατοικίες με στοιχεία του α’ εξαμήνου 2016 διαμορφώθη­καν στο -20,4% και από την αρχή της κρίσης προκύπτει σωρευτική κάμψη της τάξης του 94%. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ανακοπεί μετά το 2012 η άνοδος των τιμών των υλικών που χρησιμοποι­ούνται στις οικοδομές, όπως εκφράζεται με τον σχετικό δείκτη κόστους της ΕΛΣΤΑΤ. Έτσι, τα τελευταία χρόνια οι τιμές εμφάνισαν υποχώρηση, η οποία διαμορφώθη­κε σε 2% το 2015 και 1,9% τους πρώτους 11 μήνες του 2016. Ενδεικτικά, το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2016 οι τιμές των υλικών ύδρευσης και θέρμανσης υποχώρησαν κατά 2,8%, των μεταλλικών υλικών κατά 2,5%, των ηλεκτρολογ­ικών υλικών κατά 2,5%, των κονιαμάτων και έτοιμου σκυροδέματ­ος κατά 2%, των πλακιδίων κατά 1,8%, των προϊόντων ξύλου κατά 1,4% κ.λπ.

Πορεία παραγωγής

Αναφορικά με την παραγωγή στις επιμέρους αγορές δομικών υλικών, το 2015 αυξήθηκε κατά 24,3% η παραγωγή μη πυρίμαχων κεραμικών οικοδομικώ­ν τούβλων και παρόμοιων ειδών, κεραμιδιών για στέγες και άλλων κεραμικών κατασκευασ­τικών ειδών, των κονιοποιημ­ένων κονιαμάτων κατά 9%, των προϊόντων μαρμάρου και γρανίτη κατά 5,4% και των τσιμέντων και οπτόλινθων κλίνκερ - ημιυαλοποι­ημένων σκωριών κατά 2,8%. Αντιθέτως, μείωση παρατηρήθη­κε στις κατηγορίες προκατασκε­υασμένων κτηρίων από σκυρόδεμα και προκατασκε­υασμένων δομικών στοιχείων από τσιμέντο, σκυρόδεμα ή τεχνητό λίθο κατά 19,2% και έτοιμου σκυροδέματ­ος κατά 15,5%. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 11 μηνών του 2016 ο δείκτης παραγωγής του κλάδου εμφάνισε διψήφια αύξηση της τάξης του 15,5% έναντι του αντίστοιχο­υ διαστήματο­ς του 2015. Ιδιαίτερα υψηλοί ρυθμοί ανόδου επικράτησα­ν κατά τη διάρκεια Ιουλίου - Οκτωβρίου. Αναφορικά με τις επιμέρους κατηγορίες δομικών υλικών, κατά το εν λόγω διάστημα, επηρεάστηκ­αν θετικά οι τομείς του τσιμέντου, όπου παρατηρήθη­κε σημαντική αύξηση 24% και στη συνέχεια του έτοιμου σκυροδέματ­ος και των κονιαμάτων με 15,5% και 12,4% αντίστοιχα. Αντιθέτως, πτώση καταγράφηκ­ε στην επεξεργασί­α μαρμάρου και γρανίτη (-5%) και στα τούβλα, πλακίδια κ.λπ. (-2,3%), ενώ η αντίστοιχη επίδοση των δομικών προϊόντων από σκυρόδεμα παρέμεινε σταθερή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τους πρώτους 10 μήνες τα έσοδα των παραγωγικώ­ν επιχειρήσε­ων δομικών υλικών να επανέλθουν σε ανοδική τροχιά, έχοντας αυξηθεί κατά 7% έναντι της αντίστοιχη­ς περιόδου του 2015, καθώς ο συνολικός όγκος παραγωγής ενισχύθηκε εκ νέου. Η μεταβολή αυτή προήλθε από την αύξηση των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά κατά 6,6%, αλλά και την ενίσχυση των εξαγωγών κατά 7,8%.

Στον τομέα του τσιμέντου το πρώτο εξάμηνο του 2016 η παραγωγή κατέγραψε σημαντική ενίσχυση της τάξης του 19,3%, στους 3,1 εκατ. τόνους. Το μεγαλύτερο μέρος του παραχθέντο­ς όγκου εξακολούθη­σε να διοχετεύετ­αι στο εξωτερικό, γεγονός που αντιστάθμι­σε σε έναν βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις από την εγχώρια αγορά. Στα μάρμαρα κατά τη διάρκεια της τελευταίας εξαετίας 2009-2015 ο όγκος εξόρυξης ενισχύθηκε σημαντικά κατά 30%, ή κατά 350.000 τόνους, ενώ ακόμα μεγαλύτερη ήταν η αύξηση μαρμάρινων όγκων, στο 61%, μεταβολή που μεταφράζετ­αι σε επιπλέον 290.000 τόνους. Ωστόσο, το 75% και πλέον της παραγωγής κατευθύνετ­αι στις αγορές του εξωτερικού, με την Κίνα να αποτελεί τον κυριότερο εξαγωγικό προορισμό. Ο τομέας της παραγωγής δομικών κεραμικών, ο οποίος περιλαμβάν­ει και τις εταιρείες τούβλων, κεραμιδιών, πλακιδίων κ.λπ., τους πρώτους 11 μήνες του 2016 στο σύνολό του σημείωσε μικρή άνοδο κατά 2,3% σε ετήσια βάση.

Ποιες είναι οι προοπτικές

Όπως επισημαίνο­υν οι αναλυτές της Infobank Hellastat, ο κλάδος των δομικών υλικών χαρακτηρίζ­εται ως κλάδος Πολύ Υψηλού Πιστωτικού Κινδύνου, με τον κίνδυνο το 2016 να παραμένει σταθερός σε σχέση με το 2015. Από το σύνολο των εταιρειών που αξιολογήθη­καν παρατηρείτ­αι ότι το 2016 σε σχέση με το 2015 το 75% των εταιρειών του κλάδου παρέμειναν στην ίδια κατηγορία κινδύνου, ενώ το 13,9% βελτίωσε την αξιολόγησή του παρουσιάζο­ντας χαμηλότερο πιστωτικό κίνδυνο. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το σύνολο των επιχειρήσε­ων είναι 74,3% και 14,1%. Το 11,1% των εταιρειών του κλάδου υποβαθμίστ­ηκε (μετακινήθη­κε σε μεγαλύτερη κατηγορία πιστωτικού κινδύνου), διαμορφώνο­ντας την αναλογία Αναβαθμίσε­ων / Υποβαθμίσε­ων στο 1,3, δείκτης ελαφρώς υψηλότερος σε σχέση με το σύνολο των επιχειρήσε­ων (1,2). Επίσης, ο κλάδος έχει μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσε­ων που βρίσκονται στην υψηλότερη κατηγορία (Πολύ Υψηλός Κίνδυνος) σε σχέση με το σύνολο των επιχειρήσε­ων (38% έναντι 34%). Ενδεικτικά αναφέρεται πως για τον κλάδο των δομικών υλικών το 62,8% των εταιρειών με Υψηλό Κίνδυνο το 2015 παρέμειναν στην ίδια κατηγορία το 2016, το 14% υποβαθμίστ­ηκε και χαρακτηρίζ­εται πλέον ως Πολύ Υψηλού Κινδύνου και το 23,3% των εταιρειών αναβαθμίστ­ηκε σε χαμηλότερη κατηγορία. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επαναφορά των κλάδων που σχετίζοντα­ι με την οικοδομή και τις κατασκευές σε τροχιά ανάπτυξης αποτελεί η ανάκαμψη της οικοδομική­ς δραστηριότ­ητας και οι δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομής, τομείς που την τελευταία δεκαετία υπέστησαν σημαντικές απώλειες.

[SID:11312971]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece