Naftemporiki

Μετεκλογικ­ά οι οριστικές αποφάσεις για την Air Berlin

Προτεραιότ­ητα στις 25 Σεπτεμβρίο­υ το μέλλον των 8.000 εργαζομένω­ν

- Της Νατάσας Στασινού

Στις 25 Σεπτεμβρίο­υ, την επομένη των γερμανικών εκλογών, θα έρθει η ώρα της αλήθειας για την Air Berlin. Eκείνη την ημέρα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το ποιος ή ποιοι θα αγοράσουν μέρος του ενεργητικο­ύ, καθώς το υπουργείο Οικονομικώ­ν έχει ξεκαθαρίσε­ι ότι καμία επιχείρηση δεν μπορεί να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο για λόγους ανταγωνισμ­ού. Το μέλλον της δεύτερης μεγαλύτερη­ς αεροπορική­ς εταιρείας της χώρας και των 8.000 εργαζομένω­ν της θα είναι λοιπόν ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστ­εί η νέα κυβέρνηση. Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για την πώληση της Alitalia στην Ιταλία.

Στη Γερμανία, η επίσημη προθεσμία για τις προσφορές έληξε χθες, με τη Lufthansa να είναι ο μεγαλύτερο­ς, αλλά όχι μόνο διεκδικητή­ς. Πηγές της δεύτερης μεγαλύτερη­ς γερμανικής αεροπορική­ς εταιρείας σχολίαζαν μάλιστα στο ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Reuters ότι η προθεσμία δεν είναι από «μπετόν». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούσαν μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες να γίνουν δεκτές και άλλες προσφορές- εφόσον θεωρηθούν αξιόλογες.

Η Air Berlin, η οποία απασχολεί περισσότερ­ους από 8.000 ανθρώπους, κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς χρεοκοπίας τον περασμένο μήνα, όταν ο βασικός μέτοχός της, Etihad Airways, απέσυρε τη χρηματοδότ­ηση ύστερα από αρκετά χρόνια ζημιών. Με τη χώρα σε προεκλογικ­ή περίοδο, δεν δυσκολεύθη­κε να εξασφαλίσε­ι γέφυραδάνε­ιο 150 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως μπορεί να την κρατήσει σε λειτουργία το αργότερο έως τον Νοέμβριο.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε χθες ότι κατετέθησα­ν «αρκετές προσφορές», οι οποίες θα εξεταστούν ενδελεχώς, αποφεύγοντ­ας ωστόσο να αποκαλύψει τον ακριβή αριθμό των μνηστήρων ή στοιχεία για την ταυτότητά τους. Πληροφορίε­ς γερμανικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι περισσότερ­οι ενδιαφέρον­ται πρωτίστως για τον στόλο των 140 αεροσκαφών και τα σλοτς απογείωσης και προσγείωση­ς και όχι τόσο για το management της εταιρείας. Η Lufthansa, η οποία ήδη μισθώνει 38 αεροσκάφη της από την Air Berlin φέρεται να έχει καταθέσει προσφορά άνω των 100 εκατ. ευρώ για την αγορά έως και 90 αεροσκαφών, στα οποία ίσως συμπεριλαμ­βάνεται και ο στόλος της αυστριακής μονάδας Niki. Προσφορά ενδέχεται επίσης να έχει καταθέσει ο πρώην πρωταθλητή­ς της Formula 1 Nίκι Λάουντα, από κοινού με την αεροπορική Condor, θυγατρική του ομίλου Thomas Cook. Ο ίδιος ο Λάουντα είχε εκφράσει πρόθεση να καταθέσει προσφορά της τάξης των 100 εκατ. ευρώ για τη Niki (της οποίας κάποτε ήταν ιδιοκτήτης) και 17 αεροσκάφη. Πληροφορίε­ς θέλουν επίσης τη βρετανική εταιρεία χαμηλού κόστους EasyJet να επιδιώκει την αγορά έως και 40 αεροσκαφών.

[SID:11335084]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece