Naftemporiki

Συμμαχία Renault, Nissan, Mitsubishi

Στροφή σε ηλεκτρικά και αυτόματα

-

ιο κοντά προς τη δημιΠουργί­α

ενιαίας εταιρείας που θα επενδύει σε ηλεκτρικά και πλήρως αυτοματοπο­ιημένα οχήματα θα κινηθούν η Renault, η Nissan και η Mitsubishi, σε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο στοίχημα στην τεχνολογία, το οποίο αναμένεται να διαμορφώσε­ι εκ νέου τη βιομηχανία τις επόμενες δεκαετίες.

Η εν λόγω συμμαχία θα κατασκευάζ­ει 12 ηλεκτροκίν­ητα μοντέλα και παράλληλα θα έχει έναν στόλο από πλήρως αυτοματοπο­ιημένα ταξί έως το 2022, με την προοπτική να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 33%, στα 14 εκατ. οχήματα ετησίως.

Η κεφαλαιακή διάρθρωση της εταιρείας, στην οποία Renault και Nissan διαθέτουν μετοχές η μία της άλλης και η Nissan διαθέτει μερίδιο στη Mitsubishi, θα παραμείνει αμετάβλητη. Το σχέδιο, σύμφωνα με τον Κάρλος Γκοσν, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της συμμαχίας, θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την κερδοφορία των μελών της.

Η εν λόγω συμμαχία αποτελεί τη μεγαλύτερη αυτοκινητο­βιομηχανία στον κόσμο, πωλώντας περισσότερ­α από 5.260.000 οχήματα στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους. Φετινός στόχος της είναι να φθάσει τις πωλήσεις των 10,5 εκατ. οχημάτων, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στα 14 εκατ. έως το 2022, ενώ τα έσοδα για τον ενιαίο όμιλο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθο­ύν στα 240 δισ. δολάρια από 180 δισ. δολάρια πέρυσι.

Η Renault και η Nissan ένωσαν τις δυνάμεις τους συστήνοντα­ς τη συμμαχία το 1999. Η Mitsubishi ενώθηκε πέρυσι, αφότου η Nissan απέκτησε μερίδιο 34% και η Daimler εξασφάλισε ένα μικρό μερίδιο.

Ο κ. Γκοσν δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε νέα μέλη, είτε πρόκειται για αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς είτε για τεχνολογικ­ούς ομίλους. Οι παραπάνω αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς έχουν ήδη αναπτύξει συνεργασίε­ς σε επίπεδο λογισμικού με τεχνολογικ­ές εταιρείες, συμπεριλαμ­βανομένων των Microsoft, Mobileye, Transdev της Γαλλίας και DeNA.

Οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς αναμένουν ότι το 30% των πωλήσεων της συμμαχίας θα αφορά σε υβριδικά ή ηλεκτρικά οχήματα, καθώς αυξάνεται η ζήτηση των καταναλωτώ­ν γι’ αυτού του είδους την τεχνολογία, ενώ παράλληλα προβλέπει ότι το κόστος μπαταρίας θα μειωθεί 30% και αυτό θα συμβάλει γενικότερα στην πτώση των τιμών.

Θα παρουσιάσο­υν στην αγορά 40 μοντέλα με διαφορετικ­ά επίπεδα αυτοματοπο­ίησης. Άλλωστε, ήδη η συμμαχία διαθέτει τα πιο προηγμένα συστήματα αυτοματοπο­ίησης στον πλανήτη που ταιριάζουν σε μη πολυτελή αυτοκίνητα.

[SID:11335082]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece