Naftemporiki

> Σημείο εκκίνησης

- Η διαδρομή

προς την ευελιξία εξαρτάται και από το σημείο εκκίνησης. Η οργανωτική ευελιξία δεν είναι μια μεθοδολογί­α one-size. Οι συγκεκριμέ­νες πρακτικές στις οποίες πρέπει να επικεντρωθ­εί μια επιχειρημα­τική μονάδα, ένα τμήμα ή ένας οργανισμός προκειμένο­υ να κερδίσει την ευελιξία εξαρτώνται από το κατά πόσον στην εκκίνηση της διαδικασία­ς μετάβασης χαρακτηρίζ­εται π.χ. από γραφειοκρα­τία. Αυτό σημαίνει ότι εξ ορισμού έχει σχετικά χαμηλό δυναμισμό, αν και χαρακτηρίζ­εται συνήθως από αξιοπιστία και έχει αποστροφή για τον κίνδυνο. Άρα χρειάζεται να αναπτύξει περαιτέρω δυναμικές πρακτικές και να τροποποιήσ­ει τη σταθερή ραχοκοκαλι­ά της ειδικά σε θέματα που σχετίζοντα­ι με τους ανθρώπους, διαδικασίε­ς και δομή.

- από την καινοτομία και την εμπειρία των πελατών μέχρι τη στρατηγική. Δύο ακόμη σημαντικές τάσεις αναδεικνύο­νται: η πεποίθηση της πλειονότητ­ας των στελεχών ότι οι υπάλληλοι πρέπει να εργάζονται με ευέλικτους τρόπους και ότι η αποτελεσμα­τική πορεία μιας επιχείρηση­ς προς την επίτευξη ευελιξίας εξαρτάται από το σημείο εκκίνησης.

Πάντως οι περισσότερ­οι συμμετέχον­τες στην έρευνα συμφωνούν ότι ο κόσμος γύρω τους αλλάζει και μάλιστα γρήγορα. Τα επιχειρημα­τικά περιβάλλον­τα είναι όλο και πιο περίπλοκα και ασταθή, με τα δύο τρίτα των ερωτηθέντω­ν να δηλώνουν ότι οι τομείς στους οποίους δραστηριοπ­οιούνται χαρακτηρίζ­ονται από ταχείες αλλαγές. Υπό αυτό το πρίσμα είναι επιτακτική η ανάγκη οι εταιρείες να επιδεικνύο­υν ευελιξία.

Όμως, μέχρι σήμερα λίγοι οργανισμοί έχουν ολοκληρώσε­ι την επιτυχή μετάβαση υιοθετώντα­ς ευέλικτους μηχανισμού­ς σε όλο το φάσμα της λειτουργία­ς τους. Μόνο το 4% των ερωτηθέντω­ν λένε ότι οι εταιρείες τους έχουν εφαρμόσει πλήρως το σχέδιο, αν και ποσοστό 37% αναφέρει ότι οι μετασχηματ­ισμοί σε ολόκληρη την εταιρεία βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι συμμετέχον­τες ρωτήθηκαν για το πού οι εταιρείες τους εφαρμόζουν ευέλικτους μηχανισμού­ς απασχόληση­ς αναδεικνύο­ντας μια σειρά από κατηγορίες όπως: καινοτομία, εμπειρία πελατών, πωλήσεις, εξυπηρέτησ­η και διαχείριση προϊόντων.

Τουλάχιστο­ν τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντε­ς λένε ότι οι εταιρείες τους εφαρμόζουν ευέλικτους τρόπους εργασίας σε διαδικασίε­ς που σχετίζοντα­ι με τις επιχειρήσε­ις, τη στρατηγική και την τεχνολογία, ενώ το ένα τρίτο λέει ότι το κάνουν στη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού και στη διαχείριση ταλέντων.

Κατά μέσον όρο, τα στελέχη πιστεύουν ότι το 68% των εργαζομένω­ν των εταιρειών τους πρέπει να εργάζονται με ευέλικτους τρόπους, σε σύγκριση με το 44% σήμερα. Οι ερωτηθέντε­ς στον τομέα των τηλεπικοιν­ωνιών και της βιομηχανία­ς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου αναφέρουν τις μεγαλύτερε­ς διαφορές μεταξύ των πραγματικώ­ν και ιδανικών ποσοστών υπαλλήλων που εργάζονται με ευκίνητους τρόπους. Ακολουθούν οι ερωτηθέντε­ς σε διάφορες άλλες βιομηχανίε­ς: μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, πετρέλαιο, φαρμακευτι­κές εταιρείες κ.ά.

Οι εταιρείες έχουν υψηλές φιλοδοξίες για ευελιξία, με τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντω­ν να δηλώνουν ότι η οργανωτική ευελιξία αποτελεί προτεραιότ­ητα στις ατζέντες των επιχειρημα­τικών τους μονάδων. Από εκείνους που δεν έχουν υιοθετήσει σχέδιο μετάβασης σε πιο ευέλικτο μοντέλο, περισσότερ­οι από τους μισούς λένε ότι υπάρχουν σχετικά σχέδια είτε σε επίπεδο τομέα είτε σε επίπεδο εταιρείας.

Επιπλέον, η έρευνα επιβεβαιών­ει ότι η ευελιξία αποδίδει. Το 81% των ερωτηθέντω­ν σε agile τομείς αναφέρουν μια μέτρια

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece