Naftemporiki

Πλήγμα στα κρασιά του Μπορντό

Μείωση της παραγωγής λόγω των παγετών της άνοιξης αλλά και της ξηρασίας

-

Ασοδειά ντιμέτωποι με τη μικρότερη

σταφυλιών αναμένεται να βρεθούν οι Γάλλοι οινοπαραγω­γοί, καθώς οι άσχημες καιρικές συνθήκες κατέστρεψα­ν τους αμπελώνες στο Μπορντό. Ο όγκος πώλησης των κρασιών θα μειωθεί 19% ή 4,9 εκατ. φιάλες, με το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας να προβλέπει ότι το φετινό θα είναι το χειρότερο έτος τουλάχιστο­ν από το 1957. Η μείωση της παραγωγής έχει να κάνει με τους παγετούς της άνοιξης, ενώ και η παρατεταμέ­νη ξηρασία στις νοτιοανατο­λικές περιοχές περιορίζει την παραγωγή. Η Γαλλία και η Ιταλία ανταγωνίζο­νται μεταξύ τους για τη νούμερο ένα θέση στην παραγωγή κρασιών παγκοσμίως,

Ο παγετός με τις καιρικές συνθήκες να αποτελούν ζωτικό παράγοντα. Παρότι οι ιταλικοί αμπελώνες υπέστησαν και αυτοί ζημιές από τον παγετό, την ξηρασία και τις ζεστές καιρικές συνθήκες, ο όγκος εξακολουθε­ί να υπερβαίνει τον αντίστοιχο στη Γαλλία. Η ιταλική ένωση οινοπαραγω­γών προβλέπει ότι η παραγωγή στη χώρα τους θα φθάσει τα 47,2 εκατ. εκατόλιτρα συγκριτικά με τα 36,9 εκατ. για τη Γαλλία. Το Μπορντό είναι από τις περιοχές της Γαλλίας που επλήγησαν περισσότερ­ο από τους παγετούς στα τέλη Απριλίου, με τον όγκο του κρασιού της περιοχής με τοπική ετικέτα να υποχωρεί 39%, σύμφωνα με στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Γεωργίας. Οι παγετοί έπληξαν τα κρασιά Chateau Petrus και Chateau Margaux. Στην Καμπανία, όπου οι παγετοί ήταν λιγότερο καταστροφι­κοί από το 2016, η παραγωγή των κρασιών με ονομασία προέλευσης είναι μειωμένη κατά 9%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κρασιά αποτελούν τα πλέον πολύτιμα αγροτικά προϊόντα με προστιθέμε­νη αξία της τάξης των 11,5 δισ. ευρώ το 2016, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας. Επίσης, συνιστούν την κορυφαία αγορά εξαγωγής αγροτικών προϊόντων με την αξία της στα 8,25 δισ. ευρώ πέρυσι, με πρώτο όνομα τα κρασιά Μπορντό και Καμπανίας.

[SID:11392135]

 ??  ?? έπληξε τα κρασιά Chateau Petrus και Chateau Margaux.
έπληξε τα κρασιά Chateau Petrus και Chateau Margaux.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece