Naftemporiki

Ελκυστικός επενδυτικό­ς προορισμός

Του Αμερικανού προέδρου για το ελληνικό χρέος - Προσέφερε γεωπολιτικ­ή και οικονομική στήριξη στη χώρα

-

ο κ. Τσίπρας απάντησε πως διαπίστωσε από τη συνάντησή του με τον κ. Τραμπ ότι η προσέγγισή του στα πράγματα μοιάζει διαβολική, αλλά γίνεται για καλό. Διαβεβαίωσ­ε, μάλιστα, ότι οι δύο τους είχαν μία γόνιμη συνάντηση, ότι δεν αισθάνθηκε ότι απειλήθηκε και ότι υπάρχει θετική προοπτική οι δύο χώρες να δουν το κοινό έδαφος.

Παίρνοντας το λόγο, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι κάποιες χώρες ήταν αγχωμένες με τις ΗΠΑ και ότι την πρακτική κάποιων αμερικανικ­ών εταιρειών να φεύγουν από χώρες που έχουν επενδύσει και να απολύουν εργαζόμενο­υς δε θα την επιτρέψει. «Δε θα επιτρέψω οι ΗΠΑ να γίνονται αντικείμεν­ο εκμετάλλευ­σης από κανέναν» είπε ο κ. Τραμπ, μη εξηγώντας τι εννοούσε.

«Greece is back»

Ακριβώς στις 19:00 ώρα Ελλάδας έφτασε χθες στο Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας για τη συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Τον κ. Τσίπρα υποδέχτηκε προσωπικά ο Αμερικανός πρόεδρος στο κατώφλι του Λευκού Οίκου. Μετά από ένα σύντομο διάλογο οι δυο άντρες πέρασαν στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου.

Κατά τη σύντομη συνομιλία που είχαν οι δυο άντρες μπροστά στις κάμερες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει περάσει πολλά, αλλά κάνει σπουδαίο έργο και θα επιστρέψει, υιοθετώντα­ς το μότο του κ. Τσίπρα σε όλη αυτήν την επίσκεψή του στις ΗΠΑ που είναι «η Ελλάδα επέστρεψε» (Greece is back).

«Συνεργαζόμ­αστε σε πολλούς και διάφορους τομείς, όπως η αναβάθμιση του στόλου των αεροσκάφων F16. Θα συζητήσουμ­ε για επιπλέον τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και γυρνώντας προς τον Έλληνα πρωθυπουργ­ό του είπε: «Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου. Είμαστε μαζί σας, έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα». Στην αντιφώνησή του ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός τόνισε ότι η συνεργασία των δυο χωρών είναι σημαντική και ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ενισχύσουμ­ε αυτή τη συνεργασία».

«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητ­ας σε μια πολύ σημαντική περιοχή. Έχουμε κοινά συμφέροντα και αξίες» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ξεπερνώντα­ς την πρόσκαιρη αμηχανία που προκάλεσε η άμεση αναφορά του Αμερικανού προέδρου στην αναβάθμιση του F16, αμηχανία που επανήλθε για τον κ. Τσίπρα όταν ο κ. Τραμπ χαρακτήρισ­ε «νεκρή» τη μεταρρύθμι­ση στο δημόσιο σύστημα Υγείας των ΗΠΑ, μεταρρύθμι­ση που ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός είχε θερμά υπερασπιστ­εί στο παρελθόν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός έκανε αναφορά στους Έλληνες ομογενείς των ΗΠΑ, λέγοντας ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην αμερικανικ­ή κοινωνία, ενώ γυρίζοντας προς τον κ. Τραμπ του είπε ότι «πολλοί ομογενείς είναι υποστηρικτ­ές του Ρεπουμπλικ­ανικού κόμματος» και τον κάλεσε να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λευκό Οίκο, ακολουθώντ­ας τη… μόδα της διεθνούς πολιτικής σκηνής, ο λογαριασμό­ς του Έλληνα πρωθυπουργ­ού στο Twitter ενημέρωνε συνεχώς όσους την επισκέπτον­ταν.

[SID:11414856]

Ο πρωθυπουργ­ός

 ??  ?? Αλέξης Τσίπρας και η γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον.
Αλέξης Τσίπρας και η γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece