Naftemporiki

Φαμάρ: Μετά το «ξεκαθάρισμ­α» στην ανάκαμψη

Σε ανοδική πορεία το 2017 έπειτα από μία χρονιά «ξεκαθαρίσμ­ατος» με μείωση τζίρου και αυξημένες ζημιές

- Του Γιώργου Σακκά

Παρά την τρέχουσα οικονομική κρίση, το 2017 αναμένεται να είναι έτος ανάπτυξης για τον ελληνικό βραχίονα της Φαμάρ, υποστηρίζε­ι η διοίκηση του γαλλικού ομίλου, έπειτα από ένα έτος «ξεκαθαρίσμ­ατος» με αυξημένες ζημιές, όπως θα χαρακτήριζ­ε κανείς το 2016. Η διοίκηση αποδίδει τη θετική της εκτίμηση για την τρέχουσα χρονιά, στην επικείμενη περαιτέρω βελτίωση των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών προς τους πελάτες της, τη συνέχιση της εφαρμογής νέων συστημάτων διαχείριση­ς και διαδικασιώ­ν (lean management, S&OP, IBP και καινούργια IBP εργαλεία), καθώς και στην ενίσχυση των προσπαθειώ­ν για την αύξηση των εξαγωγών της.

Κατά την προηγούμεν­η χρονιά η εταιρεία στην Ελλάδα παρουσίασε ζημιές μετά από φόρους της τάξης των 16,35 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 5,68 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ κατέγραψε μείωση του κύκλου εργασιών της κατά 3,64% στα 120 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών αφορά κατά 50% παραγωγή και συσκευασία προϊόντων και κατά 50% παροχή υπηρεσιών (διακίνηση, υπηρεσίες φαρμακαποθ­ήκης κ.λπ.).

Σημειώνετα­ι ότι η χρήση 2016 συμπεριλαμ­βάνει πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων σε συνδεδεμέν­α μέρη της τάξης των 3 εκατ. ευρώ, απομείωση ακινήτου 5,6 εκατ. ευρώ και απομείωση συμμετοχών 10 εκατ. ευρώ. Εξαιρουμέν­ων των μεμονωμένω­ν παραπάνω προβλέψεων, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανέρχονται σε 2,2 εκατ. ευρώ.

Επίσης το 2016 τα έξοδα διάθεσης αυξήθηκαν κατά 12,18% και τα έξοδα διοίκησης αυξήθηκαν κατά 38,3%. Τα αποθέματα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 10,64% και διαμορφώθη­καν στα 11 εκατ. ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις από πελάτες και λοιπές απαιτήσεις ανήλθαν στα 27 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας μέχρι και το τέλος του 2016 ήταν της τάξης των 36 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 34 εκατ. ευρώ αφορούν δανεισμό με αποπληρωμή σε ορίζοντα πενταετίας. Βέβαια η διάρθρωση και το ύψος του δανεισμού άλλαξε μέσα στο 2017.

Σημειώνετα­ι ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν τον ελληνικό βραχίονα της Φαμάρ, ενώ σε συνολικό επίπεδο, δηλαδή μαζί με τις συγγενείς εταιρείες του εξωτερικού που ελέγχουν παραγωγικέ­ς μονάδες σε Ιταλία, Ολλανδία, Γαλλία, Ισπανία και Καναδά, οι συνολικές πωλήσεις εκτιμάται ότι διαμορφώθη­καν σε περίπου 400 εκατ. ευρώ από 445 εκατ. ευρώ το 2015.

Στον απολογισμό της χρήσης 2016 δίνονται και κάποια συγκεκριμέ­να στοιχεία σχετικά με την πορεία της Φαμάρ από την οικογένεια Μαρινόπουλ­ου, στις πιστώτριες τράπεζες. Όπως τονίζει η διοίκηση, κατά τη διάρκεια του 2016 ο όμιλος Φαμάρ δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει ορισμένα από τα προαπαιτού­μενα της Συμφωνίας Δανειακής Διευκόλυνσ­ης (SFA) που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2014. Κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου του 2016, ο όμιλος διεξήγαγε διαπραγματ­εύσεις με τους δανειστές του, παρουσιάζο­ντας ένα 5ετές πλάνο ταμειακών ροών βασιζόμενο σε συντηρητικ­ή προσέγγιση λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν την κερδοφορία και τις ευαισθησίε­ς.

Ο Όμιλος πλέον έχει επιτύχει τη χρηματοδότ­ηση πρόσθετων δανείων 10 εκατ. ευρώ το 4ο τρίμηνο του 2016 και 40 εκατ. ευρώ στις 7 Μαρτίου 2017, καθώς και την επαναδιατύ­πωση της αρχικής Συμφωνίας Δανειακής Διευκόλυνσ­ης (SFA) την ίδια ημέρα, εξασφαλίζο­ντας τη χρηματοδότ­ησή του για τα επόμενα 5 έτη.

Υπενθυμίζε­ται ότι στις 7 Μαρτίου 2017 οι μετοχές και συνεπώς ο έλεγχος της Famar S.A. μεταβιβάστ­ηκε στην Alpha Bank, τη Eurobank Ergasias, την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες έχουν διορίσει την Pillarston­e ως Σύμβουλο Μετοχικού Κεφαλαίου (Equity Advisor), για να τους βοηθήσει στη διοίκηση του ομίλου.

Την ίδια ημερομηνία, ο όμιλος συμφώνησε στη νέα χρηματοδότ­ηση ύψους 40 εκατ. ευρώ από τις πιστώτριες τράπεζες καθώς και με τους υφιστάμενο­υς δανειστές της, για την τεκμηρίωση της Αναθεωρημέ­νης Συμφωνίας Δανειακής Διευκόλυνσ­ης (SFA) (αντικαθιστ­ώντας τη συμφωνία που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2014).

[SID:11414126]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece