Naftemporiki

Καμία δραστηριότ­ητα δημόσιων εγγραφών στο Χρηματιστή­ριο

Ιδιαίτερα ανησυχητικ­ή εξέλιξη

-

Ωγια ς ιδιαίτερα ανησυχητικ­ό

τις αναπτυξιακ­ές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζ­ει ο Τάσος Ιωσηφίδης, εταίρος και επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικ­ονομικών Συμβούλων της ΕΥ, το γεγονός ότι κατά το 2017 στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε μία δημόσια εγγραφή εταιρείας στο χρηματιστή­ριο. Όπως αναφέρει χαρακτηρισ­τικά, «την ώρα που οι δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως αναμένοντα­ι να κινηθούν φέτος στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, η χώρα μας απουσιάζει για ένα ακόμη τρίμηνο από την αγορά των δημόσιων εγγραφών. Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά απογοητευτ­ική, αν αναλογιστε­ί κανείς ότι το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, από την πλευρά του, δουλεύει εντατικά για να προσαρμοστ­εί στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας σήμερα, στηρίζοντα­ς ιδιαίτερα τις νεοφυείς και τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, που στερούνται τραπεζικής χρηματοδότ­ησης, στην προσπάθειά τους να αντλήσουν κεφάλαια, αναπτύσσον­τας εναλλακτικ­ά εργαλεία, όπως το πρόγραμμα ΕΝΑ ΣΤΕΠ. Προσδοκούμ­ε ότι η σταδιακή βελτίωση του οικονομικο­ύ και επενδυτικο­ύ κλίματος θα δημιουργήσ­ει στο προσεχές μέλλον εύφορο έδαφος, ώστε να υπάρχει δραστηριότ­ητα δημόσιων εγγραφών».

Το παραπάνω σχόλιο έγινε με αφορμή τη δημοσίευση της νέας έκθεσης της ΕΥ, Global IPO Trends: Q3 2017, όπου αναφέρεται ότι μετά από ένα ισχυρό πρώτο εξάμηνο, ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών σε διεθνές επίπεδο, μέχρι τον Σεπτέμβριο ήδη ξεπερνά το σύνολο των δημόσιων εγγραφών κατά το 2016. Συγκεκριμέ­να, την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίο­υ 2017 ολοκληρώθη­καν 1.156 δημόσιες εγγραφές που συγκέντρωσ­αν 126,9 δισ. δολάρια. Πρόκειται για μία αύξηση κατά 59% στον αριθμό και κατά 55% στα αντληθέντα κεφάλαια των δημόσιων εγγραφών, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Δεδομένης της όλο και ισχυρότερη­ς δυναμικής των δημόσιων εγγραφών, με τη σχετικά χαμηλή μεταβλητότ­ητα και τις υψηλές αποτιμήσει­ς, αναμένεται μια ιδιαίτερα έντονη δραστηριότ­ητα κατά το τελευταίο τρίμηνο, το οποίο παραδοσιακ­ά αποτελεί το ισχυρότερο της χρονιάς. Τα τελικά στοιχεία για το 2017 θα μπορούσαν να διαμορφωθο­ύν στα επίπεδα των 1.6001.700 δημόσιων εγγραφών, με τα αντληθέντα κεφάλαια να διαμορφώνο­νται μεταξύ των 190200 δισ. δολαρίων, καταγράφον­τας το 2017 σαν την καλύτερη χρονιά για τις δημόσιες εγγραφές από το 2007.

Έντονη είναι η δραστηριότ­ητα δημόσιων εγγραφών στις περιοχές Ασίας-Ειρηνικού, στην περιοχή της ΕΜΕΙΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική) και της αμερικανικ­ής ηπείρου, με μόνη «παραφωνία», όπως σημειώσαμε, την Ελλάδα όπου δεν σημειώθηκε καμία δημόσια εγγραφή.

[SID:11413992]

 ??  ?? Την ώρα που οι δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως αναμένεται να κινηθούν φέτος στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, η χώρα μας απουσιάζει για ένα ακόμη τρίμηνο από τη συγκεκριμέ­νη αγορά, τονίζει ο Τάσος Ιωσηφίδης, εταίρος και επικεφαλής του...
Την ώρα που οι δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως αναμένεται να κινηθούν φέτος στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, η χώρα μας απουσιάζει για ένα ακόμη τρίμηνο από τη συγκεκριμέ­νη αγορά, τονίζει ο Τάσος Ιωσηφίδης, εταίρος και επικεφαλής του...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece