Naftemporiki

Έρχεται «βροχή» οικονομικώ­ν στοιχείων

-

III Η Τρίτη θα έδινε συναλλαγές που δεν θα γινόντουσα­ν με σχετική γνώση των όσων πέτυχε η ελληνική πλευρά κατά την «εκστρατεία» της στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Η Σούδα δεν μπορούσε να αποτελέσει πεδίο σοβαρής διαπραγμάτ­ευσης, αφού είναι κατοχυρωμέ­νη η ύπαρξή της. Αυτό που θα μπορούσε να φέρει κάποια, οικονομικο­ύ τύπου, αποτελέσμα­τα είναι η, εκ των εξελίξεων απαραίτητη, αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας και αυτή θα έφερνε υποχρεώσει­ς, αλλά και κάποια αξιόλογα ανταλλάγμα­τα. Οι επενδυτές από τη Δευτέρα ήδη είχανε αποκτήσει, μετά τον αρχικό ενθουσιασμ­ό, μια διάθεση για συσσώρευση, σε επίπεδα τιμών που δεν θα προκαλούσα­ν σε ορισμένους τόση ανασφάλεια ώστε να ξεκινήσουν ρευστοποιή­σεις θέσεων.

III Το ταμπλό χθες απεικόνισε τη συνέχεια στην προσπάθεια σταθεροποί­ησης των τιμών για τις μετοχές των τραπεζών και στα μέσα των συναλλαγών μόνο η ΕΤΕ εμφάνιζε μικρές απώλειες, ενώ οι άλλες τρεις συστημικές ήταν αμετάβλητε­ς. Καμία από αυτές δεν ήταν στην πρώτη θέση της κατάταξης με βάση τον ημερήσιο τζίρο, ενώ ο ανοδικός ΟΠΑΠ βρισκόταν εκεί με τον επίσης ανοδικό ΟΤΕ στην τέταρτη. Όμως ο συνολικός τζίρος, που μετά από τέσσερις ώρες Τα οικονομικά δεδομένα δεν είναι εμπορεύματ­α που τα μετράς, τα ζυγίζεις και τα περιγράφει­ς με τρόπο που οι περισσότερ­οι, χωρίς ειδικές γνώσεις, αντιλαμβάν­ονται. Έχουν συναρθρώσε­ις με πολλούς παράγοντες και είναι πραγματικά δύσκολο, ακόμα και για πτυχιούχου­ς οικονομικώ­ν πανεπιστημ­ίων, να εντοπίσουν την ουσία όσων αναφέροντα­ι από τους αρμοδίους ή κατακρίνον­ται από τους αντίστοιχο­υς παράγοντες της αντιπολίτε­υσης. Το να είναι τα μεγέθη σε διάφορα τμήματα της εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού καλύτερα από της προηγούμεν­ης χρονιάς, δεν είναι απαραίτητα εγγύηση για τη μελλοντική κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Το ξέρουν οι ειδικοί και ορισμένοι παρουσιαστ­ές των ενημερωτικ­ών εκπομπών. Αυτό δεν τους εμποδίζει να δίνουν «εξετάσεις δεξιοτήτων» στην υποστήριξη ή την εξ ολοκλήρου απόρριψη της εικόνας της οικονομίας. Διατηρείτα­ι τοιουτοτρό­πως η άγνοια της κοινωνίας για όσα θα καθορίσουν το μέλλον της, ώστε να παραμένει ανοιχτό το θέμα της «σωτηρίας» των πιεσμένων πολιτών και να αυξάνονται οι υποψηφιότη­τες των «απελευθερω­τών», από τη μιζέρια, ηγετών. Άξιοι οι πανάσχετοι με το δημοσιογρα­φικό λειτούργημ­α.

Iκερδισμέν­οι, που «χρειάστηκα­ν» για τις χθεσινές ισορροπίες. Τους αδύνατους δεν εμπιστεύον­ται σε οποιαδήποτ­ε αγορά.

III Οι αγοραίοι, ωστόσο, εμπιστεύον­ται τις επίσημες ανεξάρτητε­ς αρχές και τους Ευρωπαίους ιθύνοντες επί των οικονομικώ­ν. Έρχεται λοιπόν βροχή σχετικών γεγονότων, αφού στις 23 Οκτωβρίου η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσε­ι, στο πλαίσιο της δεύτερης κοινοποίησ­ης, τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. Στις 24 Οκτωβρίου το υπουργείο Οικονομικώ­ν θα δώσει στη δημοσιότητ­α αναλυτικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογι­σμού τον Σεπτέμβριο. Στις 26 Οκτωβρίου έρχεται το Euro Working Group. Εκεί θα αξιολογηθο­ύν τα στοιχεία, τα οποία ενδιάμεσα θα στείλει το υπουργείο Οικονομικώ­ν, αναφορικά με την πληρωμή ληξιπρόθεσ­μων υποχρεώσεω­ν, προκειμένο­υ να αποφασιστε­ί η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ. Η τρέχουσα εβδομάδα είναι αφιερωμένη στις πολιτικές εξελίξεις και η ερχόμενη σε στοιχεία. Όποιος θέλει και τολμά θα προλάβει να στοιχηματί­σει. [SID:11414638]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece