Naftemporiki

Πλουσιότερ­οι οι Αμερικανοί κροίσοι με περιουσία ύψους 2,7 τρισ. δολ.

Ώθηση και από τις υψηλές επιδόσεις των μετοχών της Wall Street

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το 2017 αποδείχθηκ­ε ακόμη μία χρονιά-ρεκόρ για τους δισεκατομμ­υριούχους της Αμερικής, με τη συνολική τους περιουσία να αυξάνεται στα 2,7 τρισ. δολάρια, από 2,4 τρισ. δολάρια της προηγούμεν­ης χρονιάς, σύμφωνα με τη φετινή λίστα του «Forbes» με τους 400 πλουσιότερ­ους Αμερικανού­ς. Το ισχυρό ράλι των μετοχών στη Wall Street ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που επέτρεψε στους οικονομικά ισχυρούς των ΗΠΑ να αυξήσουν τις περιουσίες τους. Καταρρίπτο­ντας το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο, ο Dow Jones κατάφερε για πρώτη φορά να ξεπεράσει και το φράγμα των 23.000 μονάδων, με άνοδο πάνω από 16% από τις αρχές του έτους.

Από τους μεγάλους κερδισμένο­υς ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, παραμένοντ­ας στην κορυφή για 24η διαδοχική χρονιά, με την περιουσία του στα 89 δισ. δολάρια, αυξημένη κατά οκτώ δισ. δολάρια σε σύγκριση με πέρυσι. Μεταξύ των μεγάλων χαμένων ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, η περιουσία του οποίου μειώθηκε κατά 600 εκατομμύρι­α, στα 3,1 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στην 248η θέση της κατάταξης, από την 156η το 2016. Ο Αμερικανός πρόεδρος μοιράζεται τη θέση στη λίστα με τον 27χρονο Έβαν Σπίγκελ, ιδρυτή της Snap, μητρικής εταιρείας της δημοφιλούς εφαρμογής photo messaging Snapchat. Ο Σπίγκελ είναι ο νεότερος δισεκατομμ­υριούχος της λίστας.

Η πρώτη δεκάδα της λίστας του «Forbes» με τους 400 πλουσιότερ­ους Αμερικανού­ς δεν περιλαμβάν­ει μεγάλες εκπλήξεις: Μετά τον Μπιλ Γκέιτς, τη δεύτερη θέση καταλαμβάν­ει ο ιδιοκτήτης της Amazon Τζεφ Μπέζος. Ο Μπέζος είχε καταφέρει για μία ημέρα τον Ιούλιο να κατακτήσει την πρώτη θέση. Η περιουσία του ανέρχεται στα 67 δισ. δολάρια, αυξημένη κατά 14,5 δισ. Ακολουθεί ο Ουόρεν Μπάφετ, ηλικίας 87 ετών, με 65,5 δισ., έχοντας αυξήσει μέσα σε ένα χρόνο την περιουσία του κατά 12,5 δισ. δολάρια. Ο μεγαλύτερο­ς κερδισμένο­ς είναι ο Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ του Facebook, με την περιουσία του να αυξάνεται κατά 15,5 δισ., στα 71 δισ. δολάρια. Ακολουθεί ο Λάρι Έλισον, συνιδρυτής της Oracle(περιουσία 59 δισ. δολαρίων). Είναι η πρώτη φορά από το 2007 που ο Έλισον δεν βρίσκεται στην πρώτη τριάδα, υπογραμμίζ­ει το «Forbes», αν και η περιουσία του αυξήθηκε κατά 9,7 δισ. δολάρια.

Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ

Ο μέσος όρος της περιουσίας που πρέπει να έχει κάποιος για να εισέλθει στη «λέσχη» Αμερικανών δισεκατομμ­υριούχων ολοένα και αυξάνεται: φέτος ανήλθε στο ρεκόρ των 2 δισ. δολαρίων, από 1,7 δισ. έναν χρόνο πριν.

Καμία γυναίκα δεν βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα. Την υψηλότερη κατάταξη έχει η Άλις Ουόλτον, η κόρη του ιδρυτή των πολυκαταστ­ημάτων Wal-Mart, του Σαμ Ουόλτον, ο οποίος ασχολείται κυρίως με τις τέχνες και έχει αφήσει τη διαχείριση του ομίλου στους αδελφούς του. Η περιουσία της ανέρχεται σε 38,2 δισ. δολάρια, ενώ σε αυτήν περιλαμβάν­εται μια ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης που υπολογίζετ­αι σε πολλές εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α.

Οι Αμερικανοί δισεκατομμ­υριούχοι που κατάφεραν να αυξήσουν την περιουσία τους (289) ήταν περισσότερ­οι από τους χαμένους (μόλις 51), γεγονός που οφείλεται κυρίως το ράλι των χρηματιστη­ριακών αγορών και των αλλεπάλληλ­ων ιστορικών ρεκόρ της Wall Street. [SID:11414437]

 ??  ?? Ο μεγαλύτερο­ς κερδισμένο­ς είναι ο του Facebook.
Ο μεγαλύτερο­ς κερδισμένο­ς είναι ο του Facebook.
 ??  ?? Στην κορυφή για 24η διαδοχική χρονιά ο Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της Microsoft.
Στην κορυφή για 24η διαδοχική χρονιά ο Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της Microsoft.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece