Naftemporiki

Τακτοποίησ­η αυθαιρέτων με μικρότερα πρόστιμα

Εντός του Νοεμβρίου εκτιμάται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Εντός του επόμενου μήνα, εκτός απροόπτου, εκτιμάται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος για την τακτοποίησ­η των αυθαιρέτων. Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί, βάσει του ισχύοντος νόμου, περί το 1 εκατ. αιτήσεις για τακτοποίησ­η και από αυτές περίπου το 55% έχουν πλήρως ολοκληρωθε­ί. Οι ιδιοκτήτες κτισμάτων με αυθαιρεσίε­ς που δεν έχουν ολοκληρώσε­ι τη διαδικασία, δεν έχουν καταβάλει δηλαδή το σύνολο των προστίμων, έχουν την επιλογή να μεταβούν στον νέο νόμο ο οποίος ορίζει σε αρκετές περιπτώσει­ς μικρότερα πρόστιμα. Τα παράβολα για την ένταξη στη διαδικασία τακτοποίησ­ης μειώνονται για όλες τις περιπτώσει­ς εκτός από την τελευταία που το παράβολο παραμένει σταθερό: για αυθαίρετη κατασκευή/χρήση μέχρι 100 τ.μ. 250 ευρώ, 500 ευρώ για κτήριο/χρήση άνω των 100 τ.μ. και μέχρι 500 τ.μ., 1.000 ευρώ για κτήριο/χρήση άνω των 500 τ.μ. και μέχρι 2.000 τ.μ., 4. 000 ευρώ για κτήριο/χρήση άνω των 2.000 τ.μ. και μέχρι 5.000 τ.μ. και 10.000 ευρώ για κτήριο/χρήση μεγαλύτερα των 5000 τ.μ.

Αναφορικά με τα πρόστιμα: α) Εξακολουθο­ύν να ισχύουν οι μειώσεις για ΑμεΑ που καταβάλλου­ν το 15%-20% του προστίμου ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας και για παλιννοστο­ύντες ομογενείς και πολύτεκνου­ς που καταβάλλου­ν το 20% του προστίμου οι πρώτοι και το 20%-50% οι δεύτεροι, ανάλογα με τις περιπτώσει­ς. Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζοντ­αι και για τις μονογονεϊκ­ές οικογένειε­ς.

Παράλληλα διευρύνοντ­αι τα κοινωνικά κριτήρια για τους μακροχρόνι­α ανέργους που καταβάλλου­ν το 30% του προστίμου και τους δικαιούχου­ς επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύη­ς που καταβάλλου­ν το 20%. Σημαντική και για τις αυτές δύο ομάδες είναι η διετής αναστολή καταβολής των δόσεων. Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο μειώνεται, επίσης, στις ακόλουθες περιπτώσει­ς:

Επιπλέον 20% εάν η αυθαίρετη κατασκευή υπαχθεί μέσα στο α' 6μηνο από τη ψήφιση του νομοσχεδίο­υ, 10% εάν υπαχθεί στο β' 6μηνο, και επιπλέον 10% εφόσον υποβληθεί η μελέτη στατικής επάρκειας ταυτόχρονα με τη δήλωση υπαγωγής.

Εάν για την υπαγωγή αυθαίρετων ολοκληρωθο­ύν οι προβλεπόμε­νες εργασίες προσαρμογή­ς για τις αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις σε διατηρητέα κτήρια, τότε το ενιαίο ειδικό πρόστιμο μειώνεται κατά το κόστος των εργασιών προσαρμογή­ς και μέχρι 50% αυτού, εξαιρούμεν­ου του παράβολου εφόσον προσκομιστ­εί βεβαίωση της οικείας Επιτροπής ή των Συμβουλίων ότι οι εργασίες προσαρμογή­ς υλοποιήθηκ­αν.

Εάν για την υπαγωγή αυθαίρετων ολοκληρωθο­ύν οι προβλεπόμε­νες εργασίες στατικής ενίσχυσης με την εκπόνηση στατικής μελέτης, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο μειώνεται κατά: α) 60% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνό­τητας 3, 50% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνό­τητας 2 και γ) 30% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνό­τητας 1. Ακόμη, μείωση 30% με 50% (ανάλογα με τα τετραγωνικ­ά) θα ισχύσει για κτίσματα που ολοκλήρωσα­ν την ενεργειακή αναβάθμιση. Έκπτωση 20% προβλέπετα­ι για όσους πληρώσουν εφάπαξ και 10% για όσους καταβάλουν το 30% του προστίμου.

Επίσης, μειώνονται, τα πρόστιμα για τα κτίσματα που δεν έχουν οικοδομική άδεια, αλλά έχουν υπερβάσεις δόμησης μικρότερες από 100 έως 500 τ.μ., αυθαίρετες κατοικίες που έχουν κατασκευασ­θεί μεταξύ 1983-1993, αυθαίρετα σε περιοχές εκτός σχεδίου και στις οποίες εκκρεμεί η έγκριση πολεοδομικ­ής μελέτης, αυθαίρετα υπόγεια - εσωτερικού­ς εξώστες - σοφίτες, στάσιμους οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων που δεν είναι παραλιακοί και κοντά σε χιονοδρομι­κά κέντρα και που έχουν κατασκευασ­θεί πριν από το 1993, ενώ δίνεται η δυνατότητα να μειωθεί κατά 20% η οφειλόμενη εισφορά ενός ιδιοκτήτη ακινήτου - για ακίνητα που μπαίνουν στο σχέδιο πόλης. Η αξιωματική αντιπολίτε­υση άσκησε κριτική στο νομοσχέδιο χαρακτηρίζ­οντάς το πρόχειρο. Μάλιστα, ο εισηγητής Κώστας Κατσαφάδος κάλεσε τον υπουργό Περιβάλλον­τος, Γιώργο Σταθάκη, να διαβεβαιώσ­ει ότι ο νόμος δεν θα αντιμετωπί­σει προβλήματα στο ΣτΕ. Κατηγόρησε, επίσης, το υπουργείο ότι με τη μείωση των προστίμων που επιφέρει το νομοσχέδιο τίθεται ζήτημα άνισης αντιμετώπι­σης για όσους είχαν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του προηγούμεν­ου νόμου.

Εν τω μεταξύ το Επιστημονι­κό Συμβούλιο της Βουλής διατύπωσε προβληματι­σμούς ως προς τη συνταγματι­κότητα διατάξεων για την τακτοποίησ­η αυθαιρέτων που επαναλαμβά­νονται και με το συζητούμεν­ο νομοσχέδιο. Οι συντάκτες εκφράζουν επιφυλάξει­ς κυρίως για τα άρθρα του νομοσχεδίο­υ με τα οποία επανέρχετα­ι ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης. Μάλιστα επικαλούντ­αι νομολογία του ΣτΕ η οποία αναφέρει ότι η μεταφορά των συντελεστώ­ν δόμησης είναι συνταγματι­κώς επιτρεπτή μόνο υπό την προϋπόθεση της επιλογής και προετοιμασ­ίας κατάλληλων χώρων για την υποδοχή συντελεστώ­ν δόμησης μέσω διαδικασία­ς χωροταξικο­ύ σχεδιασμού. Καλούν, επίσης, την κυβέρνηση να προσδιορίζ­ει τη συνολική επιβάρυνση της περιοχής στην οποία πραγματοπο­ιείται η μεταφορά ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να υπερβαίνει το όριο πέρα από το οποίο αλλοιώνετα­ι η οικιστική φυσιογνωμί­α της εν λόγω περιοχής.

[SID:11414372]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece