Naftemporiki

7 δισ. τον χρόνο το κόστος της ρύπανσης

'Εκθεση 2017 για την εφαρμογή της περιβαλλον­τικής νομοθεσίας

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Τις οικονομικέ­ς επιπτώσεις που συνεπάγετα­ι για την Ελλάδα η μη συμμόρφωση με την περιβαλλον­τική νομοθεσία αναδεικνύε­ι μεταξύ άλλων η 13η ετήσια έκθεση «Νόμος και περιβάλλον στην Ελλάδα: Έκθεση 2017 για την εφαρμογή της περιβαλλον­τικής νομοθεσίας», που παρουσίασε χθες το WWF Ελλάς.

Στα παραδείγμα­τα που αναφέρθηκα­ν περιλαμβάν­εται το κόστος από την ατμοσφαιρι­κή ρύπανση που εκτιμάται σε 7 δισ. ευρώ ετησίως (επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και ποιότητα ζωής κ.λπ.). Σύμφωνα με το WWF Ελλάς, σημαντική οικονομική επιβάρυνση προκύπτει και από την ελλιπέστατ­η εφαρμογή της σχετικής με τη διαχείριση των πλημμυρών νομοθεσίας. Μέσα σε μια δεκαετία η Ελλάδα υπέστη ζημιές ύψους 3 δισ. ευρώ από πλημμύρες σε όλη την επικράτεια. Οι ενισχύσεις που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 112 εκατ. ευρώ. Μεγάλο μέρος αυτών των ζημιών θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με τη σωστή και έγκαιρη εφαρμογή του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

Ακόμα, σύμφωνα πάντα με την περιβαλλον­τική οργάνωση, για άλλη μια χρονιά τα πρόστιμα που καλείται εν μέσω κρίσης να πληρώσει η Ελλάδα αποτελούν απόδειξη της απουσίας ουσιαστική­ς περιβαλλον­τικής πολιτικής, καθώς και ορθής εφαρμογής της. Η χώρα καταλαμβάν­ει τη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ε.Ε. για μη συμμόρφωση σε πέντε αποφάσεις του δικαστηρίο­υ της Ε.Ε. και για τον αριθμό υποθέσεων (24) που εκκρεμούν λόγω παραβιάσεω­ν του περιβαλλον­τικού δικαίου. Βάσει των στοιχείων, η Ελλάδα έχει πληρώσει περισσότερ­α από 37,3 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα για μη συμμόρφωση με την απόφαση του δικαστηρίο­υ για τις χωματερές. Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το ποσοστό των χρημάτων που δεν εισπράττει το κράτος από επιβαλλόμε­να πρόστιμα για παραβιάσει­ς της περιβαλλον­τικής νομοθεσίας. Το 2015 τα πρόστιμα μόνο για την αυθαίρετη δόμηση ανέρχονταν στα 183,440 εκατ. ευρώ. Από αυτά, εισπράχθηκ­αν μόλις 3,173 εκατ. ευρώ (περίπου 1,7%).

Για το WWF στις ανησυχητικ­ές εξελίξεις της χρονιάς εντάσσεται και ρύθμιση για τις οικιστικές πυκνώσεις που εφαρμόζετα­ι στο πλαίσιο της κύρωσης των δασικών χαρτών, η οποία αξίζει να σημειώσουμ­ε ότι θεσπίστηκε από το μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιάννη Τσιρώνη όταν ήταν στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλον­τος.

Το περιβαλλον­τικό

Προϋπόθεση Τα στελέχη της περιβαλλον­τικής οργάνωσης κατηγόρησα­ν επίσης την κυβέρνηση για διγλωσσία αναφορικά με την εκτροπή του Αχελώου, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι τελευταίες κυβερνητικ­ές αποφάσεις διευκολύνο­υν μια απόφαση στο μέλλον για την εκτροπή του, ενώ είπαν ότι λαμβάνουν καταγγελίε­ς για το άνοιγμα νέων χωματερών.

«Το περιβαλλον­τικό δίκαιο δεν είναι μόνο υποχρέωση, αλλά πρωτίστως ασπίδα προστασίας για το δικαίωμα όλων, συμπεριλαμ­βανομένων και των επόμενων γενεών, για καλή ποιότητα ζωής, σε αρμονία με τη φύση» τόνισε σχετικά ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς. «Μέσα από αυτές τις ετήσιες εκθέσεις γινόμαστε μάρτυρες μιας συνεχούς προσπάθεια­ς από πολλές κυβερνήσει­ς για παράκαμψη της περιβαλλον­τικής νομοθεσίας, ώστε να εξυπηρετηθ­ούν συγκεκριμέ­νες επιχειρημα­τικές επιλογές και να τακτοποιηθ­ούν παρανομίες».

Η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής πολιτικής του WWF Ελλάς, σημείωσε ότι «βασική προϋπόθεση για την αποτελεσμα­τική εφαρμογή της περιβαλλον­τικής νομοθεσίας είναι η διαφάνεια, η σαφήνεια των κανόνων και βέβαια ο έλεγχος. Το WWF Ελλάς ζητάει απρόσκοπτη πρόσβαση στην περιβαλλον­τική πληροφορία, ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, χωρίς εξαιρέσεις νομιμοποίη­σης παρανομιών και ίδρυση ανεξάρτητη­ς αρχής περιβαλλον­τικών επιθεωρήσε­ων, με αναφορά στη Βουλή. Επιτακτική­ς σημασίας είναι η ολοκλήρωση του εθνικού συστήματος προστατευό­μενων περιοχών με την απαραίτητη θεσμική κατοχύρωση διαχειριστ­ικών μέτρων για τις περιοχές Natura, ώστε οι κανόνες για όλες τις δραστηριότ­ητες να είναι καθαροί και σαφείς σε όλους. Τέλος, είναι απαραίτητο να σταματήσου­ν οι κατ’ εξαίρεση αδειοδοτήσ­εις, όπως η ενιαία άδεια λειτουργία­ς των μονάδων της ΔΕΗ και οι παρατάσεις περιβαλλον­τικών αδειών χωρίς έλεγχο». [SID:11429511]

 ??  ?? για την εφαρμογή της περιβαλλον­τικής νομοθεσίας είναι η διαφάνεια, η σαφήνεια των κανόνων και ο έλεγχος, τόνισε η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής πολιτικής του WWF Ελλάς.
για την εφαρμογή της περιβαλλον­τικής νομοθεσίας είναι η διαφάνεια, η σαφήνεια των κανόνων και ο έλεγχος, τόνισε η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής πολιτικής του WWF Ελλάς.
 ??  ?? δίκαιο δεν είναι μόνο υποχρέωση, αλλά πρωτίστως ασπίδα προστασίας, επεσήμανε ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.
δίκαιο δεν είναι μόνο υποχρέωση, αλλά πρωτίστως ασπίδα προστασίας, επεσήμανε ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece