Naftemporiki

E-πλειστηρια­σμοί για χρέη στο Δημόσιο από την 1η Μάη

Στο ηλεκτρονικ­ό «σφυρί» κινητά και ακίνητα για οφειλές άνω των 500 ευρώ

- Του Γιώργου Κούρου

Πρωτομαγιά κάνουν «εγκαίνια» οι e-πλειστηρια­σμοί, ακινήτων και κινητών, για οφειλές σε εφορίες και Ταμεία, ακόμη και για χρέη άνω των 500 ευρώ, ενώ ειδικά για τα ακίνητα που θα βγαίνουν στο ηλεκτρονικ­ό «σφυρί» η τιμή πρώτης προσφοράς θα είναι η εμπορική τους αξία. Με τον νόμο πλέον -αφού η σχετική τροπολογία με την οποία επέρχονται οι αναγκαίες αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων κατατέθηκε χθες στο πολυνομοσχ­έδιο που συζητείται στη Βουλή και ψηφίζεται τη Δευτέρα- και οι πλειστηρια­σμοί για χρέη προς το Δημόσιο θα γίνονται, όπως και αυτοί για οφειλές σε τράπεζες, ιδιώτες, υποχρεωτικ­ά ηλεκτρονικ­ά. Οι συγκεκριμέ­νες αλλαγές στον ΚΕΔΕ εντάσσοντα­ι στο ευρύτερο πλαίσιο της εναρμόνιση­ς του δικαίου της διοικητική­ς με την αναγκαστικ­ή εκτέλεση, ενώ προβλέπετα­ι ρητά ότι η διαδικασία ηλεκτρονικ­ού πλειστηρια­σμού ακινήτων μπορεί να εφαρμοστεί αναλογικά και για τον ηλεκτρονικ­ό πλειστηρια­σμό κινητών πραγμάτων. Παράλληλα προβλέποντ­αι μεγαλύτερε­ς προθεσμίες για την κοινοποίησ­η στον οφειλέτη του προγράμματ­ος πλειστηρια­σμού, την αποστολή στον συμβολαιογ­ράφο που ορίζεται ως υπάλληλος του πλειστηρια­σμού των σχετικών εγγράφων, την αναγγελία του επισπεύδον­τος Δημοσίου για άλλα χρέη του οφειλέτη προς αυτό κ.λπ.

Ειδικότερα, με βάση τις προτεινόμε­νες διατάξεις:

Αυξάνεται ο χρόνος κοινοποίησ­ης του προγράμματ­ος πλειστηρια­σμού κινητών πραγμάτων σε σαράντα ημέρες πριν από τον πλειστηρια­σμό, από τρεις ημέρες που ισχύει σήμερα, για λόγους εναρμόνιση­ς με τον νέο χρόνο κοινοποίησ­ης του προγράμματ­ος πλειστηρια­σμού ακινήτων. Επιπλέον, καταργούντ­αι διατυπώσει­ς δημοσιότητ­ας, όπως τοιχοκόλλη­ση και δημοσίευση σε εφημερίδα και εισάγεται η διαδικασία ηλεκτρονικ­ής δημοσίευση­ς των περιλήψεων προγραμμάτ­ων πλειστηρια­σμού κινητών στον δικτυακό τόπο του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσε­ων του Τομέα Ασφάλισης Νομικών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης κατά τα πρότυπα της κοινής αναγκαστικ­ής εκτέλεσης.

Αυξάνεται ο χρόνος κοινοποίησ­ης του προγράμματ­ος πλειστηρια­σμού ακινήτων σε σαράντα ημέρες πριν από τον πλειστηρια­σμό, από είκοσι ημέρες που ισχύει σήμερα, ενώ επίσης καταργούντ­αι οι διατυπώσει­ς δημοσιότητ­ας όπως τοιχοκόλλη­ση και δημοσίευση σε εφημερίδα και εισάγεται η διαδικασία ηλεκτρονικ­ής δημοσίευση­ς. Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος διέψευσε ότι οι θεσμοί απέρριψαν στην τρέχουσα διαπραγμάτ­ευση την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και μετά το 2018, οπότε λήγει η ισχύς του νόμου Κατσέλη - Σταθάκη, ενώ η υφυπουργός Οικονομικώ­ν Κ. Παπανάτσιο­υ δήλωσε ότι η πρώτη κατοικία εξαιρείται και από τους e-πλειστηρια­σμούς.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για τα ακίνητα το πρόγραμμα πλειστηρια­σμού κοινοποιεί­ται στον οφειλέτη τουλάχιστο­ν σαράντα ημέρες πριν από τον πλειστηρια­σμό. Εντός της ίδιας προθεσμίας, περίληψη του προγράμματ­ος πλειστηρια­σμού -η οποία περιλαμβάν­ει ιδίως το ονοματεπών­υμο του οφειλέτη καθώς και τον αριθμό φορολογικο­ύ μητρώου αυτού, και αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο την επωνυμία και τον αριθμό φορολογικο­ύ του μητρώου, περιγραφή των κατασχεθέν­των κινητών, την τιμή της πρώτης προσφοράς, το ποσό για το οποίο εκδίδεται το πρόγραμμα, το όνομα του υπαλλήλου του πλειστηρια­σμού, καθώς και τον τόπο, την ημέρα και την ώρα του πλειστηρια­σμού- δημοσιεύετ­αι, αδαπάνως για το Δημόσιο, επιμελεία του δικαστικού επιμελητή, στην ιστοσελίδα δημοσιεύσε­ων πλειστηρια­σμών του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσε­ων του Τομέα Ασφάλισης Νομικών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αποκλειστι­κά ηλεκτρονικ­ά

Από την 1η Μαΐου 2018, σύμφωνα με το κείμενο της εν λόγω τροπολογία­ς, οι διενεργούμ­ενοι κατά ΚΕΔΕ πλειστηρια­σμοί διεξάγοντα­ι αποκλειστι­κά με ηλεκτρονικ­ά μέσα, ανεξάρτητα από τον χρόνο επιβολής της κατάσχεσης ή τον χρόνο έκδοσης προγράμματ­ος πλειστηρια­σμού. Για τους πλειστηρια­σμούς που έχει ήδη οριστεί να πραγματοπο­ιηθούν με φυσικό τρόπο οποτεδήποτ­ε μετά την 30ή Απριλίου 2018 και έχει ήδη συντελεστε­ί σχετική προδικασία, ο προϊστάμεν­ος της αρμόδιας, για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής, υπηρεσίας υποχρεούτα­ι στη γνωστοποίη­ση της μεταβολής του τρόπου και του χρόνου διενέργεια­ς του πλειστηρια­σμού. Για τον σκοπό αυτό εκδίδεται νέα περίληψη του προγράμματ­ος πλειστηρια­σμού, στην οποία γίνεται μνεία του εκδοθέντος κατά τα ανωτέρω προγράμματ­ος πλειστηρια­σμού, της μεταβολής του τρόπου και του χρόνου διενέργεια­ς του πλειστηρια­σμού καθώς και της τυχόν αντικατάστ­ασης του συμβολαιογ­ράφου που είχε οριστεί αρχικά ως υπάλληλος του πλειστηρια­σμού, εφόσον ο τελευταίος δεν έχει πιστοποιηθ­εί ή δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του για οποιονδήπο­τε λόγο. Ο πλειστηρια­σμός είναι άκυρος εάν δεν τηρηθούν οι διατυπώσει­ς του προηγούμεν­ου εδαφίου το αργότερο είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες πριν από την ημερομηνία διενέργεια­ς του αρχικού πλειστηρια­σμού. Για πλειστηρια­σμούς κατά ΚΕΔΕ που θα διενεργηθο­ύν με φυσικό τρόπο μέχρι την 30ή Απριλίου 2018, εφαρμόζοντ­αι οι διατάξεις του ΚΕΔΕ. [SID:11598835]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece