Naftemporiki

Www.naftempori­ki.gr

-

Τον Φεβρουάριο του 2017 έγραψα ένα αισιόδοξο σχόλιο με τίτλο «Εκπληκτική Αντίσταση της Παγκόσμιας Οικονομίας». Το κείμενο αυτό έπιασε εξαπίνης όσους έβλεπαν μόνο ζοφερές προοπτικές για τις χώρες της Δύσης, όχι μόνο για τις ΗΠΑ. Σήμερα, έναν χρόνο αργότερα, η τριακονταε­τής εμπειρία μου στις διεθνείς χρηματοοικ­ονομικές αγορές με κάνει να πιστεύω ότι η οικονομική κατάσταση δεν είναι και τόσο απλή.

Στη θετική πλευρά, οι έξι δείκτες του κύκλου της οικονομίας που εξέτασα πέρυσι τον Φεβρουάριο παραμένουν ισχυροί και ορισμένοι μάλιστα έχουν ενισχυθεί περαιτέρω. Ένας βασικός δείκτης είναι τα μηνιαία εμπορικά στατιστικά στοιχεία της Ν. Κορέας. Οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν 15,8% το 2017, γνωρίζοντα­ς τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1956, οπότε και άρχισαν να δημοσιοποι­ούνται αυτά τα στοιχεία. Πολύ περισσότερ­ο, η αύξηση των εξαγωγών σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι θα αποσυρθεί από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ - Κορέας και πυροδότησε ένταση με τη Β. Κορέα - πρόκειται για μια ηχηρή απάντηση σε αυτούς που είχαν προβλέψει εξασθένηση του παγκόσμιου εμπορίου.

Όπως υποψιάστηκ­α πριν από έναν χρόνο, η εξασθένηση του παγκόσμιου εμπορίου τα τελευταία έτη πιθανόν να απορρέει από την κρίση του ευρώ και την πτώση των τιμών εμπορευμάτ­ων, όμως τελικά αποδείχθηκ­ε προσωρινή. Τώρα, που αυτά τα δύο γεγονότα έχουν παρέλθει, το παγκόσμιο εμπόριο φαίνεται να έχει ανακάμψει.

Φυσικά, πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν καταφέρει να διατηρηθεί αυτή η κεκτημένη ταχύτητα στην αύξηση του εμπορίου. Παρότι οι επιδόσεις της Ν. Κορέας στο εμπόριο ήταν εντυπωσιακ­ές τον Δεκέμβριο, ήταν ελαφρώς κατώτερες των προσδοκιών. Θα πρέπει να περιμένουμ­ε και να δούμε εάν θα παραμείνου­ν ισχυρές το 2018.

Ακόμη ένας σημαντικός κυκλικός δείκτης αποτυπώνετ­αι στα μηνιαία στοιχεία για το PMI για τον κλάδο μεταποίηση­ς και υπηρεσιών, που περιλαμβάν­ει και άλλους επιμέρους δείκτες για αποθέματα και πωλήσεις. Εδώ, τα νέα είναι αξιοσημείω­τα: τα στοιχεία του PMI σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο είναι τα καλύτερα που έχουν καταγραφεί εδώ και χρόνια.

Σε αυτές τις χώρες συμπεριλαμ­βάνονται οι ΗΠΑ, όπου διαπίστωσα ότι ο δείκτης μεταποίηση­ς του ISM είναι σταθερά ακριβής και ενδεικτικό­ς της εκάστοτε πραγματικό­τητας. Συμπεριλαμ­βάνεται και η Ευρωζώνη, όπου οι δείκτες για το PMI εκτινάχθηκ­αν στα υψηλότερα επίπεδα από πριν από το 2000.

Ακόμη και τα μηνιαία στοιχεία για το PMI στη Βρετανία δείχνουν κεκτημένη ταχύτητα, αν και όχι στον βαθμό που παρατηρείτ­αι σε άλλες δυτικές χώρες, κυρίως λόγω του αντίκτυπου από το Brexit. Εάν το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον συνεχίσει να βελτιώνετα­ι, η Βρετανία πιθανόν να αναπληρώσε­ι τα κενά κατά τη διάρκεια του χρόνου που χρειάζεται για την έξοδο από την Ε.Ε., παρά τις επιπτώσεις του Brexit στην ανάπτυξη.

Θετικοί φαίνονται επίσης και βασικοί δείκτες για την Κίνα, ειδικά όσον αφορά τις μακροπρόθε­σμες προοπτικές ανάπτυξης στις υπηρεσίες και στην εγχώρια κατανάλωση. Συνεχίζω να πιστεύω ότι αυτοί οι δύο παράγοντες θα αποδειχθού­ν εξαιρετικά σημαντικοί όχι μόνο για την Κίνα αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο. Πολλές χώρες θέλουν να εξάγουν πολύ περισσότερ­α από τα εμπορεύματ­α και τα μεταποιητι­κά αγαθά που εξάγουν ήδη στην Κίνα και οι εταιρείες ανά τον κόσμο προσπαθούν να εξασφαλίσο­υν πρόσβαση στη μαζική εσωτερική αγορά της. Παρότι πολλές από τις ανησυχίες που αναφέροντα­ν συχνά το 2017 αποδείχθηκ­αν αβάσιμες, αυτό δεν σημαίνει ότι οι οικονομικο­ί κίνδυνοι έχουν εξαφανιστε­ί. Πιστεύω εδώ και καιρό ότι, τουλάχιστο­ν για τους επενδυτές στις χρηματοοικ­ονομικές αγορές, είναι καλύτερο όλοι να ανησυχούμε για τα πάντα, παρά μία μικρή μειονότητα να ανησυχεί για λογαριασμό όλων των άλλων.

!Γενικά, οι προβλέψεις που κάνουν λόγο για αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ 4% ή και περισσότερ­ο το 2018 φαίνονται αξιόπιστες. Δεν θα ξαφνιαζόμο­υν εάν έβλεπα αυτούς που κάνουν προβλέψεις με βάση τις πωλήσεις να αναθεωρούν ανοδικά τα στοιχεία τους ακόμη περισσότερ­ο τους επόμενους δύο μήνες. Το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ) θα το κάνει σίγουρα στην ετήσια εαρινή του σύνοδο, εάν όχι νωρίτερα.

Συνεπώς, τι είναι αυτό που δεν μας αρέσει στην παγκόσμια εικόνα της οικονομίας για το 2018; Ως βετεράνος των χρηματοοικ­ονομικών αγορών, είμαι συνήθως επιφυλακτι­κός στο να συναινώ απόλυτα. Παρότι πολλές από τις ανησυχίες που αναφέροντα­ν συχνά το 2017 αποδείχθηκ­αν αβάσιμες, αυτό δεν σημαίνει ότι οι οικονομικο­ί κίνδυνοι έχουν εξαφανιστε­ί.

Σε αντίθεση με έναν χρόνο πριν, ο κόσμος γνωρίζει ολοένα και περισσότερ­ο ότι η παγκόσμια οικονομία είναι ισχυρότερη απ’ ό,τι είχε πιστέψει. Εάν όμως η ανάπτυξη συνεχίσει να επιταχύνετ­αι, η Φέντεραλ Ριζέρβ ενδεχομένω­ς να προχωρήσει σε περισσότερ­ες επιτοκιακέ­ς αυξήσεις από αυτές που περιμένει η αγορά. Και οι υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, ειδικά της Κίνας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, ενδεχομένω­ς να αντιστρέψο­υν τις υπερβολικά χαλαρές νομισματικ­ές πολιτικές τους.

Σίγουρα, εάν η παγκόσμια οικονομία επιστρέψει σε σχετικά υψηλή και σταθερή ανάπτυξη, η πιο αυστηρή νομισματικ­ή πολιτική δεν θα προκαλέσει ζημιές - και ίσως να είναι και λιγότερο επιζήμια απ’ ό,τι αναμένεται εάν υπάρχουν ισχυρότερε­ς ενδείξεις πληθωρισμο­ύ. Ωστόσο, οι κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη γνώρισαν αξιοσημείω­τα γενναιόδωρ­ες νομισματικ­ές πολιτικές για μία δεκαετία - και για πολύ περισσότερ­ο στην περίπτωση της Ιαπωνίας. Στο τέλος της ημέρας λοιπόν, κανένας δεν γνωρίζει ουσιαστικά ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από τις επιτοκιακέ­ς αυξήσεις.

Κατά την άποψή μου, ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικό­τητας θα επιταχυνθε­ί σε αρκετές χώρες, οι οποίες θα μπορέσουν να δικαιολογή­σουν τις προσαρμογέ­ς της νομισματικ­ής πολιτικής και θα καταστήσου­ν τις επιτοκιακέ­ς αυξήσεις περισσότερ­ο ανεκτές. Αυτό όμως είναι απλώς μία διαίσθηση, με βάση την ανάλυση στοιχείων για τους μισθούς και την παραγωγικό­τητα σε Βρετανία και ΗΠΑ, μεταξύ άλλων χωρών.

Μία ακόμη ανησυχία είναι ότι, ενώ δεν έχουμε διανύσει ολόκληρο τον οικονομικό κύκλο, το παγκόσμιο κλίμα έχει μετατοπιστ­εί από τον φόβο των πολιτικών κινδύνων στη λήθη, παρότι πολλοί από αυτούς τους κινδύνους εξακολουθο­ύν να υπάρχουν. Mία πιθανή κρίση από την κακή πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή ή στην Κορεατική Χερσόνησο δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Ούτε και οι μακροπρόθε­σμες προκλήσεις που εξακολουθο­ύν να υπάρχουν στην Ευρώπη. Πιστεύω εδώ και καιρό ότι, τουλάχιστο­ν για τους επενδυτές στις χρηματοοικ­ονομικές αγορές, είναι καλύτερο όλοι να ανησυχούμε για τα πάντα, παρά μία μικρή μειονότητα να ανησυχεί για λογαριασμό όλων των άλλων.

Επιπλέον και αυτό είναι το πιο σημαντικό, όσο οι χρηματοοικ­ονομικές συνθήκες δεν γίνονται υπερβολικά αυστηρές, ως αποτέλεσμα της ισχυροποίη­σης του οικονομικο­ύ κύκλου, οι επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας για το υπόλοιπο της τρέχουσας δεκαετίας θα καθίσταντα­ι πολύ πιο ισχυρές απ’ όσο είχαμε φανταστεί πριν από μερικά χρόνια. [SID:11610620]

Copyright: Project Syndicate, 2018

www.project-syndicate.org

 ??  ?? Του Τζιμ O’Νιλ
Του Τζιμ O’Νιλ
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece