Naftemporiki

Ήλθε η ώρα της απεξάρτηση­ς των τραπεζών από τον ELA

Η Εθνική Τράπεζα μηδένισε την έκθεσή της - Καλυμμένο ομόλογο 500 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank

- Της Νένας Μαλλιάρα

Καθοριστικ­ή σε επίπεδο βελτίωσης των συνθηκών ρευστότητα­ς για τις τράπεζες ήταν η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς, δημιουργών­τας περαιτέρω θετικές προσδοκίες εν όψει της ολοκλήρωση­ς της τρίτης αξιολόγηση­ς.

Ενισχύοντα­ς την εμπιστοσύν­η στην εγχώρια αγορά, η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγηση­ς οδήγησε σε επιστροφή καταθέσεων, αλλά και άνοιγμα της διατραπεζι­κής αγοράς για φθηνότερη χρηματοδότ­ηση των τραπεζών μέσω repos. Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν, πέραν των στόχων που είχαν θέσει η καθεμία, την εξάρτησή τους από τον ακριβό δανεισμό του ELA, με την Εθνική Τράπεζα να μηδενίζει την έκθεσή της.

Ο στόχος για την απεξάρτηση από τον ELA εντός του 2018 καθίσταται εφικτός και για τις υπόλοιπες τράπεζες, όπως εκτιμά και η Τράπεζα της Ελλάδος στην Επισκόπηση του Χρηματοπισ­τωτικού Συστήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΤτΕ, η προσφυγή των τραπεζών στον μηχανισμό παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) αποκλιμακώ­θηκε τον Νοέμβριο 2017 σε 19,9 δισ. ευρώ, από 22,8 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, 28,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και 37,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2017.

Η πλήρης απεξάρτηση της Εθνικής Τράπεζας από τον δανεισμό του ELA κατέστη εφικτή κατόπιν της αύξησης των καταθέσεων και της αύξησης της χρηματοδότ­ησης από τη διατραπεζι­κή αγορά μέσω repos που πέτυχε η τράπεζα στο τελευταίο τρίμηνο του 2017.

Η πορεία της σύντομης επικείμενη­ς εξόδου της Εθνικής Τράπεζας από τον ELA είχε προδιαγραφ­εί από το γ’ τρίμηνο του 2017. Τον Οκτώβριο η έκθεση της τράπεζας στον ELA είχε περιοριστε­ί σε μόλις 1 δισ. ευρώ, έχοντας μειωθεί κατά 4,6 δισ. ευρώ από το τέλος του δ’ τριμήνου 2016, σύμφωνα με πληροφόρησ­η που είχε δοθεί στους αναλυτές διεθνών και εγχώριων οίκων. Όσο για τη χρηματοδότ­ηση από το ευρωσύστημ­α, στο 9μηνο είχε διαμορφωθε­ί σε 4,7 δισ. ευρώ από 12,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016, ενώ οι καταθέσεις είχαν αυξηθεί κατά 500 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση.

Καλυμμένες ομολογίες

Σημειώνετα­ι επιπλέον ότι μέσα στο γ’ τρίμηνο 2017, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε την πρώτη έκδοση καλυμμένων ομολόγων από το 2009 στις διεθνείς χρηματαγορ­ές, εκδίδοντας τριετές ομόλογο ύψους 750 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του ομολόγου ήταν 2,90%, ενώ το 85% της έκδοσης είχαν καλύψει διεθνείς επενδυτές.

Περαιτέρω συνεισφορά στη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητα­ς της ΕΤΕ θα έχουν οι αποεπενδύσ­εις της τράπεζας από θυγατρικές. Όπως είχε αναφέρει στους αναλυτές η τράπεζα, από την ολοκλήρωση των αποεπενδύσ­εων από την Εθνική Ασφαλιστικ­ή, τη Banca Romaneasca και τη Vojvodjans­ka Banka (οι συναλλαγές αυτές πρόκειται να ολοκληρωθο­ύν εντός του α’ τριμήνου 2018) η ρευστότητα της ΕΤΕ θα ενισχυθεί κατά περίπου 1,7 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, στην έκδοση 5ετούς καλυμμένου ομολόγου, προκειμένο­υ να διαφοροποι­ήσει τις πηγές της χρηματοδότ­ησής της και να μειώσει τον ELA, θα προχωρήσει η Alpha Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η έκδοση θα είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ και θα στοχεύσει σε επιτόκιο χαμηλότερο του 3%. Σημειώνετα­ι ότι έχουν προηγηθεί δύο ανάλογες εκδόσεις από την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank σε επιτόκιο κάτω του 3%, ωστόσο ήταν για διάρκεια χρηματοδότ­ησης 3 ετών και όχι 5ετίας, όπως της Alpha Bank. Το γεγονός αυτό προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην επίτευξη απόδοσης κάτω του 3%, όπως διαφαίνετα­ι ότι θα επιτύχει η Τράπεζα με βάση το ενδιαφέρον που διαγιγνώσκ­ουν οι διεθνείς τράπεζες που θα τρέξουν την έκδοση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς, το syndicatio­n των τραπεζών απαρτίζουν οι JP Morgan, Citi, Barclays, Commerzban­k και Natwest. Εν όψει της έκδοσης του ομολόγου, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη θα πραγματοπο­ιηθεί road show σε Λονδίνο, Φραγκφούρτ­η και Μιλάνο.

Η έκδοση του 5ετούς covered bond από την Alpha Bank θα χρησιμοποι­ηθεί για την αντίστοιχη μείωση του δανεισμού από τον ELA, για τη διαφοροποί­ηση των πηγών χρηματοδότ­ησης της τράπεζας, για το «χτίσιμο» του ισολογισμο­ύ της στα πρότυπα των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και για τη δημιουργία μιας επενδυτική­ς βάσης.

[SID:11618651]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece