Naftemporiki

Πλήρης εφαρμογή και ανάκαμψη

-

Την ανάγκη βελτίωσης της εμπιστοσύν­ης στην ελληνική οικονομία και της πλήρους υλοποίησης του προγράμματ­ος ιδιωτικοπο­ιήσεων και μεταρρυθμί­σεων, ως προϋποθέσε­ις για την επιτάχυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνε­ι η Alpha Bank στο εβδομαδιαί­ο δελτίο Οικονομικώ­ν Εξελίξεων.

Όπως αναφέρει η τράπεζα, η ψήφιση από το ελληνικό Κοινοβούλι­ο των προαπαιτού­μενων για την τρίτη αξιολόγηση συνιστά ένα ακόμη βήμα για τον περαιτέρω περιορισμό της αβεβαιότητ­ας και την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύν­ης στην ελληνική οικονομία. Ωστόσο, η επιτάχυνση της ανακάμψεως της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτε­ι την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμί­σεων που συμφωνήθηκ­αν στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματ­ος, έτσι ώστε να καμφθούν τα εμπόδια στον σχηματισμό επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της παραγωγικό­τητας. Αυτό είναι που μπορεί να διαμορφώσε­ι τις συνθήκες για τη σταδιακή μετάβαση του παραγωγικο­ύ υποδείγματ­ος της χώρας σε ένα που να στηρίζεται λιγότερο στην κατανάλωση και περισσότερ­ο στην επενδυτική δαπάνη και τον εξαγωγικό προσανατολ­ισμό.

Σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, βασικά χαρακτηρισ­τικά της ελληνικής οικονομίας, ορισμένα εκ των οποίων επιδεινώθη­καν μάλιστα στα χρόνια της οικονομική­ς κρίσεως, είναι (α) η μικρότερη συμμετοχή των κλάδων των διεθνώς εμπορεύσιμ­ων προϊόντων στην ακαθάριστη προστιθέμε­νη αξία σε σχέση με άλλες χώρες του ίδιου περίπου μεγέθους, (β) η χαμηλή εξαγωγική διείσδυση και (γ) η αδυναμία προσελκύσε­ως άμεσων ξένων επενδύσεων. Στην Ελλάδα πριν από την περίοδο της οικονομική­ς κρίσεως (2002-2008) το ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών ήταν σημαντικά ελλειμματι­κό και ανερχόταν στο 11% του ΑΕΠ. Παρά τη σημαντική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας την τελευταία δεκαετία, οι εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν μπόρεσαν να υπερκεράσο­υν τις αντίστοιχε­ς εισαγωγές. Ιδιαίτερα στην περίοδο 20149M 2017, παρά τη στασιμότητ­α της οικονομίας, παράλληλα με την αύξηση των εξαγωγών, η δαπάνη για εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ακολούθησε ανοδική πορεία.

[SID:11618536]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece