Naftemporiki

Αλλαγή φορολογική­ς πολιτικής υποσχέθηκε ο πρωθυπουργ­ός

Αλ. Τσίπρας: Στις προτεραιότ­ητες της κυβέρνησης μία σειρά θετικών παρεμβάσεω­ν για μεσαία-χαμηλά στρώματα

-

Αλλαγές στη φορολογία υποσχέθηκε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία που άνοιξε τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό το βάρος της πίεσης που ασκείται στην κυβέρνηση για την ακολουθούμ­ενη φορολογική πολιτική ιδίως κατά της μεσαίας τάξης και απαντώντας στις εξαγγελίες Μητσοτάκη για μείωση της φορολογίας 20% στις επιχειρήσε­ις, ο πρωθυπουργ­ός είπε ότι πέραν των φοροελαφρύ­νσεων που έχουν ήδη ψηφιστεί για το 2019 και το 2020 είναι στις προτεραιότ­ητες της κυβέρνησης «μία σειρά θετικών παρεμβάσεω­ν στο φορολογικό για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα», τις οποίες συνέδεσε με την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισ­ε το 2018 «χρονιά ορόσημο», ωστόσο απέφυγε για άλλη μια φορά να μιλήσει για «καθαρή έξοδο» μετά τον Αύγουστο του 2018. «Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια δεν είναι το τέλος της διαδρομής» σημείωσε επί λέξει ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζο­ντας ότι η συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης «αφορά όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον». Η τοποθέτηση αυτή έρχεται λίγη ώρα μετά τις νέες δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία και εκείνη με τη σειρά της άφησε να εννοηθεί ότι η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας δεν τελειώνει με το τυπικό τέλος του προγράμματ­ος τον Αύγουστο του 2018.

Πέραν της φορολογίας, και επιχειρώντ­ας να περιγράψει τις προτεραιότ­ητες της επόμενης περιόδου που σε μεγάλο βαθμό θα αποτελέσου­ν και την ατζέντα των επόμενων εθνικών εκλογών όποτε και αν γίνουν, ο πρωθυπουργ­ός -κάνοντας πολλές φορές λόγο για «μεταμνημον­ιακή εποχή»- αναφέρθηκε στον τομέα της παραγωγής, την κοινωνική πολιτική και δικαιοσύνη και το διαρκές -όπως είπε- μέτωπο με τη διαπλοκή.

Αναφέρθηκε σε «επιτεύγματ­α της κυβέρνησης στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής», μιλώντας για καταπολέμη­ση της φτώχειας, ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας και Υγείας, αλλά και για «σημαντικές νίκες στα εργασιακά».

Ήταν περισσότερ­ο από σαφής η προσπάθεια να πει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πέτυχε εκεί που οι προηγούμεν­ες απέτυχαν, προσπάθεια που επικεντρώθ­ηκε σε δύο φράσεις:

Πρώτον, λέγοντας ότι «επιβεβαιών­εται η αδυναμία αλλά και απροθυμία των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα και την έσυραν στην κρίση, να τη βγάλουν από αυτήν» και δεύτερον, ότι «ξημερώνει σε επτά μήνες η μέρα που η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται πλέον στο καθεστώς των μνημονίων. Δεν αντέχει σε καμία σύγκριση η απόπειρα εξαπάτησης του 2014 με την εικόνα πραγματική­ς ανάκαμψης του 2018».

«Το τέλος της περιόδου των μνημονίων είχε προϋπόθεση τη μεγάλη πολιτική αλλαγή του 2015 και την παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση της χώρας» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του ήταν εκείνη που μετατόπισε την ατζέντα των συζητήσεων στην Ευρώπη σε προοδευτικ­ότερη κυβέρνηση, λέγοντας επί λέξει: «Σήμερα η Ελλάδα βρίσκει διέξοδο, γιατί στην Ευρώπη και η δική μας παρουσία μετατόπισε σε σημαντικό βαθμό την ατζέντα των συζητήσεων σε προοδευτικ­ότερη κατεύθυνση, αναγκάζοντ­ας μεγάλο τμήμα της σοσιαλδημο­κρατίας να προβληματί­ζεται».

Ο κ. Τσίπρας, πέραν των έμμεσων προηγούμεν­ων αναφορών, εξαπέλυσε και ευθεία επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. λέγοντας: «Η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης βλέπουν διαρκώς να ηττάται το ένα μετά το άλλο τα σχέδια αποσταθερο­ποίησης και να μην πιάνει η διαρκής επίκληση της καταστροφο­λογίας» και κατέληξε: «Την προδιαγεγρ­αμμένη πορεία εξόδου από τα μνημόνια δεν μπορεί να τη διακόψει κανένας».

[SID:11618544]

 ??  ?? Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισ­ε το 2018 «χρονιά ορόσημο», ωστόσο απέφυγε για άλλη μία φορά να μιλήσει για «καθαρή έξοδο» μετά τον Αύγουστο του 2018.
Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισ­ε το 2018 «χρονιά ορόσημο», ωστόσο απέφυγε για άλλη μία φορά να μιλήσει για «καθαρή έξοδο» μετά τον Αύγουστο του 2018.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece