Naftemporiki

Θετική εισήγηση στο Eurogroup για τη δόση

Οι τεχνοκράτε­ς της Ευρωζώνης εκτιμούν ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθ­ηκε στην εκπλήρωση των προαπαιτού­μενων

-

ετική εισήγηση για την ολοΘκλήρωσ­η

της τρίτης αξιολόγηση­ς θα κάνουν οι τεχνοκράτε­ς της Ευρωζώνης στο Εurogroup της Δευτέρας, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθ­ηκε στην εκπλήρωση των προαπαιτού­μενων δράσεων.

Όπως δήλωσε χθες αξιωματούχ­ος της Ευρωζώνης, το ΕWG, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκε­ψης το απόγευμα, έκρινε ότι η Ελλάδα υλοποίησε τα προαπαιτού­μενα για τα οποία είχε δεσμευτεί και κατόπιν αυτού θα υποβάλει θετική πρόταση στους υπουργούς Οικονομικώ­ν για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς.

Σύμφωνα με την πηγή της Ευρωζώνης, κάποια από τα προαπαιτού­μενα που δεν είχαν κλείσει μέχρι χθες για πρακτικούς λόγους θα εκπληρωθού­ν μέσα στις επόμενες μέρες, ώστε να ακολουθήσε­ι στη συνέχεια η εκταμίευση της δόσης.

Πάντως, σε πολιτικό επίπεδο η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει τη Δευτέρα, ενώ πιθανότατα θα υπάρξει και σχετική δήλωση του Εurogroup προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τη Δευτέρα οι υπουργοί θα καθορίσουν και το ακριβές ποσό της δόσης, το οποίο, σύμφωνα με προχθεσινή δήλωση ανώτερου αξιωματούχ­ου της Ευρωζώνης, θα κυμαίνεται μεταξύ 6 και 7 δισ. ευρώ και θα δοθεί σε περισσότερ­ες από μία δόσεις. Η πρώτη εκταμίευση θα γίνει μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Φεβρουαρίο­υ.

Το ποσό της δόσης θα δοθεί για την κάλυψη δανειακών αναγκών, αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου και δημιουργία ενός αποθέματος ασφαλείας (μαξιλάρι) για τη διασφάλιση της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματ­ος, τον Αύγουστο. Η ημερομηνία της δεύτερης δόσης θα εξαρτηθεί και από τον ρυθμό αποπληρωμή­ς από την Ελλάδα των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου.

Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει παράλληλα και η διαδικασία έγκρισης της εκταμίευση­ς της δόσης από κοινοβούλι­α χωρών της Ευρωζώνης.

Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση­ς θα ανοίξει τον δρόμο για τα επόμενα βήματα. Το πρώτο είναι η προετοιμασ­ία της τέταρτης που θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθε­ί μέχρι τον Ιούνιο. Το δεύτερο είναι η έναρξη συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε τον Ιούνιο που θα περάσει το θέμα στους υπουργούς να είναι έτοιμοι για τις αποφάσεις.

[SID:11618374]

 ??  ?? Στο Εurogroup
της Δευτέρας θα καθοριστεί το ακριβές ποσό της δόσης.
Στο Εurogroup της Δευτέρας θα καθοριστεί το ακριβές ποσό της δόσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece