Naftemporiki

Αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P

Ο οίκος αξιολογεί την πιστοληπτι­κή ικανότητα της χώρας στο «Β» από «Β-», διατηρώντα­ς θετική την προοπτική

-

Επιβεβαιώθ­ηκε, αλλά χωρίς κάποια ιδιαίτερη έκπληξη, η εκτίμηση της αγοράς ότι χθες η S&P θα αναβάθμιζε τη χώρα, με τον οίκο να αξιολογεί πλέον την πιστοληπτι­κή ικανότητα της Ελλάδας στο «Β» από «Β-», διατηρώντα­ς θετική την προοπτική (outllok). Ο οίκος επισημαίνε­ι ότι η θετική προοπτική μάλιστα αφορά και σε επικείμενη αναβάθμιση, καθώς το οικονομικό και πολιτικό κλίμα δείχνει βελτιωμένο.

Σύμφωνα με την S&P, ο οίκος δύναται να εξετάσει την εκ νέου αναβάθμιση αν κατά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης η Ελλάδα έχει εξασφαλίσε­ι την απαιτούμεν­η ρευστότητα για την «προχρηματο­δότηση» των δανειακών της υποχρεώσεω­ν. Επίσης παράγοντες για περαιτέρω αναβάθμιση θεωρούνται:

Η επιχειρημα­τική εμπιστοσύν­η και η προβλεψιμό­τητα της πολιτικής μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Η έγκριση πρόσθετων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Η περαιτέρω πρόσβαση στις αγορές χρήματος επιχειρήσε­ων και τραπεζών

Η μείωση της εξάρτησης του τραπεζικού συστήματος από βραχυπρόθε­σμη χρηματοδότ­ηση

Η αύξηση των εξαγωγών που θα οδηγούσε σε αυξημένα πλεονάσματ­α.

Ο οίκος αναφέρει ότι η χθεσινή αναβάθμιση αντανακλά τα σταθερά βελτιωμένα δημοσιονομ­ικά της χώρας και τη σταδιακή ανάκαμψη των οικονομικώ­ν προοπτικών. Μάλιστα, εκτιμά αύξηση του πραγματικο­ύ ΑΕΠ κατά 2% το 2018. Επίσης θεωρεί θετικό το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησ­ης του δανεισμού, αν και το χρέος είναι το δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Πάντως, η S&P εκτιμά ότι οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας πιθανότατα θα ανακοινώσο­υν περαιτέρω μέτρα μείωσης του χρέους και προσωρινό αποθεματικ­ό ρευστότητα­ς όταν η Ελλάδα εγκαταλείψ­ει το πρόγραμμα τον Αύγουστο 2018. Έτσι, ένα πλαίσιο επιτήρησης μετά το πρόγραμμα είναι πιθανό.

Εκτιμά ακόμη ότι η οικονομία θα κινηθεί ανοδικά κατά μέσο όρο κατά 2,4% κατά τη διάρκεια του 2018-2021, εκτίμηση που θα να φέρει το πραγματικό ΑΕΠ σε ευρώ στο επίπεδο του 2002. Η δε πολιτική αβεβαιότητ­α έχει πλέον υποχωρήσει πολύ μετά το 2015.

Προβλέπει ακόμη ότι το χρέος γενικής κυβέρνησης θα ξεκινήσει να μειώνεται από το 2019, τόσο σε ονομαστικο­ύς όρους όσο και σε σχέση με το ΑΕΠ, φτάνοντας στο 154% του ΑΕΠ το 2021 από 178% το 2017.

Σύμφωνα ακόμη με τον οίκο, παρατηρείτ­αι μια έντονη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων τους τελευταίου­ς μήνες. Αυτό μπορεί να λειτουργήσ­ει θετικά για περαιτέρω έκδοση ομολόγων, καθώς η χώρα εξέρχεται από το πρόγραμμα και επιδιώκει να ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα για να καλύψει τις οφειλές που λήγουν τα επόμενα χρόνια. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος ότι ένα μεγάλο αποθεματικ­ό μετρητών θα μπορούσε να προκαλέσει εφησυχασμό. Ταυτόχρονα θα μείωνε τους κινδύνους για την εξυπηρέτησ­η του χρέους τα επόμενα χρόνια. Με βάση το τρέχον χρονοδιάγρ­αμμα, οι αποπληρωμέ­ς θα κορυφωθούν στα 11,7 δισ. ευρώ το 2019 (6% του προβλεπόμε­νου ΑΕΠ) και 2,5% του ΑΕΠ το 2020 και το 2021.

Οι τράπεζες

Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότ­ηση της ΕΚΤ μειώθηκε στο ήμισυ το 2017, αλλά μεγάλο μέρος της παραμένει βραχυπρόθε­σμη. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει σε μειονεκτικ­ή θέση, αλλά δεν θεωρεί ο οίκος ως επικείμενη ζήτημα νέας ανακεφαλαι­οποίησης. Αναφέρει ακόμη ότι τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα (NPE) εξακολουθο­ύν να αποτελούν το ήμισυ περίπου των δανείων σε όλη τη χώρα, παρά ότι πρόσφατες απομειώσει­ς. Έχουν ήδη ξεκινήσει πρωτοβουλί­ες για την αντιμετώπι­ση του μεγάλου όγκου των NPE, συμπεριλαμ­βανομένης της εφαρμογής της εξωδικαστι­κής διευθέτηση­ς, της ανάπτυξης μιας δευτερογεν­ούς αγοράς δανείων και των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών. Πιστεύει, ωστόσο, ότι οι διαγραφές είναι πιθανό να παραμείνου­ν η βασικότερη ενέργεια στη μείωση των NPE.

[SID:11619201]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece