Naftemporiki

«Ελαφρύ» μνημόνιο λόγω τραπεζών

Το 2018 αναμένεται να αποδειχθεί έτος - ορόσημο για την Ελλάδα

-

Τμετά ην παραμονή της Ελλάδας και

την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματ­ος διάσωσης τον Αύγουστο σε ένα «ελαφρύ» μνημόνιο, λόγω των τραπεζών, εκτιμά σε έκθεσή της η Societe General.

Ο γαλλικός οίκος επισημαίνε­ι ότι το 2018 αναμένεται να αποδειχθεί έτος ορόσημο για την Ελλάδα και η αρχή γίνεται με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση του προγράμματ­ος και τυπικά τη Δευτέρα, επιτρέποντ­ας την εκταμίευση περισσότερ­ων κεφαλαίων διάσωσης. Επιπλέον, χάρη στη βελτίωση των οικονομικώ­ν και δημοσιονομ­ικών επιδόσεων, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να εκδώσει νέο ομόλογο τις προσεχείς εβδομάδες.

Όπως αναφέρει στην ανάλυσή της υπό τον τίτλο «Greece light at the end of the tunnel?», η έκδοση ομολόγου από την Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί ως σήμα για τις αγορές και τους οίκους αξιολόγηση­ς, καθώς οι ανάγκες σε μετρητά κατά τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι περιορισμέ­νες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της γαλλικής τράπεζας, ένα νέο «ελαφρύ» οικονομικό πρόγραμμα πιθανότατα θα είναι απαραίτητο για να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότ­ηση της ΕΚΤ. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι όσο το Eurogroup παραμένει επιφυλακτι­κό στο να προσφέρει σημαντική ελάφρυνση χρέους, η βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους θα παραμείνει ένα μακροπρόθε­σμα άλυτο πρόβλημα.

Ο καλύτερος τρόπος για να αναβαθμίσο­υν οι οίκοι αξιολόγηση­ς την Ελλάδα και να ξεφύγει από την κατηγορία «junk» είναι μία συμφωνία για σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Όσο αυτή δεν επιτυγχάνε­ται, τα ελληνικά ομόλογα θα παραμένουν χαμηλότερα από την «επενδυτική βαθμίδα», με αποτέλεσμα να μη γίνονται αποδεκτά ως ενέχυρα από την ΕΚΤ, εκτός και αν συνεχίσει να ισχύει η εξαίρεση (waiver), η οποία ωστόσο προσφέρετα­ι μόνο αν υπάρχει πρόγραμμα οικονομική­ς στήριξης.

Συνεπώς, για να μπορέσει η Ελλάδα να διατηρήσει την πρόσβαση στις πράξεις χρηματοδότ­ησης της ΕΚΤ, θα πρέπει να παραμείνει σε ένα οικονομικό πρόγραμμα τα επόμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αντιτίθετα­ι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν θα πρόκειται για πλήρες πρόγραμμα, αλλά πιθανότατα για μία προληπτική πιστωτική γραμμή. Με αυτόν τον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να επιδιώξει μια περιορισμέ­νη επιστροφή στις αγορές, παραμένοντ­ας σε πιο ελαφριά εποπτεία.

Η Societe Generale εκτιμά ότι αποκλείετα­ι να προσφερθεί στην Ελλάδα η ελάφρυνση χρέους που προτείνει το ΔΝΤ, ιδιαίτερα με δεδομένη τη διστακτικό­τητα των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Μάλιστα, οι θετικές εξελίξεις σε οικονομικό και δημοσιονομ­ικό επίπεδο περιορίζου­ν τις πιέσεις και τα κίνητρα ακόμη και για να ζητήσει μεγάλη ελάφρυνση η ελληνική κυβέρνηση.

[SID:11618333]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece