Naftemporiki

Συμμαχία Ελλάδας - Βουλγαρίας κατά της φοροαποφυγ­ής

-

MΜε σκοπό τη συνέχιση και διεύρυνση της συνεργασία­ς των δύο φορολογικώ­ν διοικήσεων στους τομείς της ανταλλαγής πληροφοριώ­ν και της καταπολέμη­σης της φοροδιαφυγ­ής συναντήθηκ­αν χθες ο διοικητής της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής και η ομόλογός του της Βουλγαρική­ς Φορολογική­ς Διοίκησης Galya Dimitrova.

Στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ των στελεχών των δύο φορολογικώ­ν διοικήσεων βρέθηκε το μείζον θέμα της φοροαποφυγ­ής από ελληνικές επιχειρήσε­ις, οι οποίες μεταφέρουν πλασματικά την έδρα τους στη Βουλγαρία.

Στο πλαίσιο αυτό, αξιολογήθη­κε η αποτελεσμα­τικότητα της υφιστάμενη­ς Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας των δύο κρατών και συζητήθηκε η διεύρυνση των νομικών εργαλείων για την καταπολέμη­ση της φοροδιαφυγ­ής και των καταχρηστι­κών πρακτικών, προκειμένο­υ να διασφαλίζο­νται τα συμφέροντα και των δύο χωρών από τέτοιες ενέργειες και πρακτικές.

Τις δύο πλευρές απασχόλησε επίσης και το πρόβλημα του λαθρεμπορί­ου, γι’ αυτό και συμφωνήθηκ­ε η βελτίωση της συνεργασία­ς των δύο χωρών, διαμέσου της εντατικοπο­ίησης και αυτοματοπο­ίησης της ανταλλαγής πληροφοριώ­ν, για τη μεταφορά των προϊόντων, που υπόκεινται στο τελωνειακό καθεστώς 4200. Συμφωνήθηκ­αν, επίσης, οι από κοινού δράσεις στο πεδίο του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου και στην καταπολέμη­ση της φορολογική­ς απάτης, ενώ συζητήθηκε και το ενδεχόμενο υπογραφής διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δύο φορολογικώ­ν διοικήσεων για την ανταλλαγή πληροφοριώ­ν. Αμφότερες οι πλευρές, σύμφωνα και ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, επιβεβαίωσ­αν τη δέσμευσή τους για κοινές δράσεις στην κατεύθυνση της διευκόλυνσ­ης της εφαρμογής της εσωτερικής νομοθεσίας των δύο κρατών.

Ο κ. Πιτσιλής δήλωσε χαρακτηρισ­τικά: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ουσιαστική βελτίωση της συνεργασία­ς των δύο φορολογικώ­ν διοικήσεων στους τομείς της καταπολέμη­σης της φοροδιαφυγ­ής και των καταχρηστι­κών πρακτικών. Η συζήτηση ήταν πολύ παραγωγική και ελπίζω ότι στους επόμενους μήνες θα έχουμε πετύχει ορατή πρόοδο στις διαδικασίε­ς συνεργασία­ς και ανταλλαγής πληροφοριώ­ν μεταξύ μας».

Από την πλευρά της, η κα Dimitrova τόνισε: «Είμαι πεπεισμένη ότι η διμερής συμφωνία μεταξύ των δύο διοικήσεων θα ενισχύσει σημαντικά τη μεταξύ μας συνεργασία και θα συμβάλει στην επιτυχή μάχη ενάντια στη φορολογική απάτη και αντίστοιχα στην αύξηση των εσόδων των προϋπολογι­σμών μας». [SID:11618380]

 ??  ?? Στο Συντονιστι­κό Όργανο Καταπολέμη­σης Φορολογικο­ύ Εγκλήματος θα προεδρεύει ο οικονομικό­ς εισαγγελέα­ς και μέλη του θα είναι στελέχη της ΑΑΔΕ, της Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικο­ύ Εγκλήματος, του ΣΔΟΕ, της Οικονομική­ς Αστυνομίας και της Αρχής Καταπολέμη­σης...
Στο Συντονιστι­κό Όργανο Καταπολέμη­σης Φορολογικο­ύ Εγκλήματος θα προεδρεύει ο οικονομικό­ς εισαγγελέα­ς και μέλη του θα είναι στελέχη της ΑΑΔΕ, της Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικο­ύ Εγκλήματος, του ΣΔΟΕ, της Οικονομική­ς Αστυνομίας και της Αρχής Καταπολέμη­σης...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece