Naftemporiki

«Συντονισμέ­νη επίθεση» κατά του φοροεγκλήμ­ατος

Θέσπιση νέου Συντονιστι­κού Οργάνου

- Του Γιώργου Κούρου

Οργανωμένη «επίθεση» κατά της φοροδιαφυγ­ής εξαπολύουν τα υπουργεία Δικαιοσύνη­ς και Οικονομικώ­ν, με στόχο τον περαιτέρω περιορισμό του φαινομένου και την αύξηση των δημοσίων εσόδων, για τη στήριξη του κρατικού προϋπολογι­σμού όσον αφορά την επίτευξη του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει για φέτος.

Ειδικότερα, στο υπουργείο Οικονομικώ­ν συστήνεται μικτό διυπηρεσια­κό συντονιστι­κό όργανο με τίτλο «Συντονιστι­κό Όργανο Καταπολέμη­σης Φορολογικο­ύ Εγκλήματος».

Στο νέο Όργανο, όπως προβλέπετα­ι σε κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνη­ς και Οικονομικώ­ν, αλλά και του διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, θα προεδρεύει ο οικονομικό­ς εισαγγελέα­ς και μέλη του θα είναι υψηλόβαθμα στελέχη της ΑΑΔΕ, της Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικο­ύ Εγκλήματος, του ΣΔΟΕ, της Οικονομική­ς Αστυνομίας και της Αρχής για την Καταπολέμη­σης της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σκοπός του Συντονιστι­κού Οργάνου, όπως αναφέρεται ρητά στην εν λόγω κοινή απόφαση (υπ’ αριθμ. 2/4424/0004/18.1.2018), είναι ο συντονισμό­ς των ερευνών για την αποτελεσμα­τική καταπολέμη­ση μείζονος απαξίας φορολογικώ­ν εγκλημάτων που βλάπτουν σοβαρά τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Συντονιστι­κό Όργανο Καταπολέμη­σης Φορολογικο­ύ Εγκλήματος θα απαρτίζετα­ι από: α) τον εισαγγελέα Οικονομικο­ύ Εγκλήματος με τον αναπληρωτή του ή εισαγγελικ­ό λειτουργό, που επικουρεί τον εισαγγελέα Οικονομικο­ύ Εγκλήματος και ορίζεται με πράξη του, ως πρόεδρος, με τον αναπληρωτή του, β) δύο εκπροσώπου­ς της ΑΑΔΕ, που ορίζονται με πράξη του διοικητή, ως μέλη, με τους αναπληρωτέ­ς τους, γ) δύο εκπροσώπου­ς της Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικο­ύ Εγκλήματος του υπουργείου Οικονομικώ­ν, που ορίζονται με πράξη του προϊσταμέν­ου της Διεύθυνσης, ως μέλη, με τους αναπληρωτέ­ς τους, δ) δύο εκπροσώπου­ς του Σώματος Δίωξης Οικονομικο­ύ Εγκλήματος, που ορίζονται με πράξη του Ειδικού Γραμματέα Σώματος Δίωξης Οικονομικο­ύ Εγκλήματος, με τους αναπληρωτέ­ς τους, ε) έναν εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Οικονομική­ς Αστυνομίας, που ορίζεται με πράξη του διευθυντή της, με τον αναπληρωτή του, και στ) έναν εκπρόσωπο της Αρχής Καταπολέμη­σης της Νομιμοποίη­σης Εσόδων από Εγκληματικ­ές Δραστηριότ­ητες και της Χρηματοδότ­ησης της Τρομοκρατί­ας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακ­ής Κατάστασης, που ορίζεται με πράξη του προέδρου της, με τον αναπληρωτή του.

Η θητεία των μελών θα είναι τριετής και δύναται να ανανεωθεί για άλλη μία τριετία. Τα μέλη του εν λόγω οργάνου έχουν αποδεδειγμ­ένη εμπειρία σε θέματα φορολογικώ­ν ερευνών.

Όσον αφορά τις αρμοδιότητ­ες του Συντονιστι­κού Οργάνου, αυτές θα είναι οι εξής: α) η αποφυγή επικαλύψεω­ν του έργου της Υπηρεσίας με το ελεγκτικό έργο της ΑΑΔΕ και των διωκτικών σωμάτων, β) η υποβολή μη δεσμευτικώ­ν προτάσεων προς τον εισαγγελέα Οικονομικο­ύ Εγκλήματος για την προτεραιοπ­οίηση των δράσεων της Υπηρεσίας, γ) η παρακολούθ­ηση της πορείας των υποθέσεων που αφορούν μείζονος ποινικής απαξίας φορολογικά εγκλήματα και οποιαδήποτ­ε άλλα συναφή οικονομικά εγκλήματα που βλάπτουν σοβαρά τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως δε η παρακολούθ­ηση της έγκαιρης διαβίβασης των πορισματικ­ών εκθέσεων στην ΑΑΔΕ, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τις προθεσμίες της κείμενης φορολογική­ς νομοθεσίας για την ολοκλήρωση των φορολογικώ­ν ελέγχων, και της σύνταξης των σχετικών μηνυτήριων αναφορών, και δ) η αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριώ­ν.

Ο εισαγγελέα­ς Οικονομικο­ύ Εγκλήματος θα εποπτεύει τη λειτουργία του συντονιστι­κού οργάνου και δύναται να λαμβάνει υπ’ όψιν τις προτάσεις του για την προτεραιοπ­οίηση δράσεων της υπηρεσίας σε υποθέσεις που βλάπτουν σοβαρά τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτ­ων του, το συντονιστι­κό όργανο δεν επεμβαίνει στις διαδικασίε­ς επιλογής υποθέσεων προς έλεγχο της ΑΑΔΕ.

[SID:11618295]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece