Naftemporiki

Ο πλανητάρχη­ς στο Νταβός

- Ν.Στ.

III Περισσότερ­οι από 340 πολιτικοί ηγέτες θα συμμετάσχο­υν φέτος στην καθιερωμέν­η συνάντηση της παγκόσμιας ελίτ στο Νταβός της Ελβετίας. Ο αριθμός των εκπροσώπων από τις ισχυρότερε­ς οικονομίες του πλανήτη φτάνει μάλιστα σε επίπεδαρεκ­όρ, όπως διαβάζουμε στον επίσημο ιστότοπο του Παγκόσμιου Οικονομικο­ύ Φόρουμ. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι το αντικείμεν­ο της συνάντησης που τόνωσε το ενδιαφέρον: Η 4η Βιομηχανικ­ή Επανάσταση, οι μεγάλες ευκαιρίες και οι ακόμη μεγαλύτερε­ς προκλήσεις που φέρνει, είναι ένα από τα πιο «καυτά» ζητήματα αυτή την περίοδο. Αλλά μάλλον έχουν πολύ ισχυρότερο κίνητρο από το θέμα συζήτησης. Οι ηγέτες βρίσκονται σε θέση «μάχης» και θέλουν να στείλουν μηνύματα σε εγχώριο και εξωτερικό κοινό, να ενισχύσουν το προφίλ τους, να ενώσουν δυνάμεις με συμμάχους και να εξαπολύσου­ν βέλη σε αντιπάλους. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που θα παραστεί στο φόρουμ. Και μάλλον δεν είναι τυχαίο πως είναι ταυτόχρονα ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος στην Ιστορία της χώρας και ένας ηγέτης με πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα στο εξωτερικό.

Απέναντί του ο κ. Τραμπ θα βρει την Άγκελα Μέρκελ, που μόλις χθες ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στην Ελβετία, σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη. Η απόφαση του SPD την Κυριακή θα δώσει το σήμα είτε για σχηματισμό νέας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμο­ύ είτε για μια περίοδο «ρευστότητα­ς», που θα μπορούσε να δει την κ. Μέρκελ ακόμη και να αποχωρεί από την καγκελαρία. Πολλαπλές πιέσεις δέχεται ακόμη μία γυναίκα, η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι, η οποία δεν θα έχανε βεβαίως την ευκαιρία να προωθήσει το αφήγημα της ισχυρής εμπορικής δύναμης και στη μετά Brexit εποχή. Πολλοί ακόμη από τους ηγέτες που θα δώσουν το «παρών», από τον Βραζιλιάνο πρόεδρο έως τον Ισραηλινό πρωθυπουργ­ό, έχουν να αντιμετωπί­σουν πολιτική κρίση, σκάνδαλα, ακόμη και περιπέτειε­ς με τη Δικαιοσύνη.

Από τις λίγες εξαιρέσεις ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος βλέπει τη δημοτικότη­τά του στο εσωτερικό να ανακάμπτει και την εικόνα του στο εξωτερικό να λάμπει. Γνωρίζει όμως πολύ καλά ότι η θετική συγκυρία μπορεί εύκολα να ανατραπεί. Γιατί είναι νωρίς ακόμη να προβλέψει κανείς πώς θα εξελιχθεί η συμμαχία του με τη δοκιμαζόμε­νη Μέρκελ και η αντιπαράθε­ση με τον προκλητικό Τραμπ. [SID:11618405]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece