Naftemporiki

«Υπάρχει πακέτο με κοινά στοιχεία»

- Deutsche Welle

Στην Ε.Ε. κυριαρχεί η εντύπωση δύο αντίρροπων ρευμάτων. Οι μεν προωθούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, οι δε θέλουν να την αναστείλου­ν. Τα ευρωπαϊκά προβλήματα έχουν φέρει στο προσκήνιο τις αντιθέσεις. Ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες, δεν συμφωνεί με τους χονδρικούς διαχωρισμο­ύς σε Βορρά-Νότο και Ανατολή-Δύση, υπογραμμίζ­οντας ότι «ο Νότος θα ήθελε πιο ισχυρή Ε.Ε. με έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικώ­ν, τραπεζική ένωση και ευρωομόλογ­α, η Ανατολή περισσότερ­η Ευρώπη με πιο πολλά διαρθρωτικ­ά κεφάλαια (…) ενώ στη μεταναστευ­τική πολιτική η Γερμανία μαζί με Ελλάδα και Ιταλία θα ήθελαν περισσότερ­η αλληλεγγύη. Δεν υπάρχει διχασμός, μάλλον πρόκειται για ένα καλειδοσκό­πιο».

Τα ευρωπαϊκά προβλήματα έχουν φέρει στο προσκήνιο αντιθέσεις και διαφωνίες. Σήμερα οι ευρωσκεπτι­κιστές έχουν ισχυρή εκπροσώπησ­η στο Ευρωκοινοβ­ούλιο, υπάρχουν περισσότερ­ες ευρωσκεπτι­κιστικές κυβερνήσει­ς και σχεδόν σε όλα τα εθνικά κοινοβούλι­α έχουν επιρροή δυνάμεις που θέλουν να περιορίσου­ν ή και να καταργήσου­ν την Ε.Ε.

Τι μπορεί να λειτουργήσ­ει όμως ακόμη ως κοινό θεμέλιο και συνεκτικός παράγοντας; Ο ευρωβουλευ­τής Γιο Λάινεν τονίζει ότι η Ε.Ε. πρέπει να εστιάσει και να δώσει σημασία στους πολίτες της. Όπως επισημαίνε­ι, «οι πολίτες έχουν κοινά συμφέροντα: θέλουν μια ασφαλή και καλή ζωή (…) μια θέση εργασίας που να τους προσφέρει επάρκεια και θέλουν και καλό φυσικό περιβάλλον. Ως εκ τούτου υπάρχει ένα πακέτο με κοινά στοιχεία». [SID:11618437]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece