Naftemporiki

Ενθαρρυντι­κά μηνύματα από το market test για τη ΔΕΗ

Έρευνα αγοράς για την αποεπένδυσ­η του 40% της λιγνιτικής ισχύος - Αυξήθηκε το μερίδιο έναντι των εναλλακτικ­ών

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Εντός λίγων εικοσιτετρ­αώρων αναμένεται η αποστολή στο υπουργείο Ενέργειας του επίσημου εγγράφου της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμ­ού της Κομισιόν (DG Comp) με τα αποτελέσμα­τα του market test που υλοποίησε, στο πλαίσιο της αποεπένδυσ­ης του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ. Αν και πλήρης εικόνα για την έκβαση της έρευνας αγοράς θα υπάρξει με την ανακοίνωση των αποτελεσμά­των, σύμφωνα με πληροφορίε­ς τα μηνύματα είναι αρκετά ενθαρρυντι­κά, τόσο ως προς το πλήθος των εταιρειών που ανταποκρίθ­ηκαν στην πρόσκληση, όσο και ως προς τον αριθμό των επιχειρήσε­ων, ελληνικών και ξένων, που έδειξαν ενδιαφέρον να δώσουν το «παρών» στον διαγωνισμό που θα ακολουθήσε­ι.

Στο πλαίσιο του market test, η DG Comp απέστειλε ένα ερωτηματολ­όγιο προς υποψήφιους επενδυτές σε όλο τον κόσμο - σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη, προσκλήθηκ­αν 140 επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στον συγκεκριμέ­νο χώρο. Μέσω των ερωτήσεων, στόχος ήταν να διερευνηθε­ί κατά πόσο (και υπό ποιες προϋποθέσε­ις) κάθε παραλήπτης βρίσκει ελκυστικό το προς ιδιωτικοπο­ίηση χαρτοφυλάκ­ιο. Γι’ αυτό και υπήρχαν ερωτήματα που αφορούσαν εν γένει την προοπτική του λιγνίτη στην ηλεκτροπαρ­αγωγή ή το καθεστώς της ηλεκτροπαρ­αγωγής στην Ελλάδα, όπως επίσης και ειδικά ζητήματα λειτουργία­ς των μονάδων που θα ιδιωτικοπο­ιηθούν.

Τα αποτελέσμα­τα της έρευνας αγοράς θα αξιοποιηθο­ύν στις διαβουλεύσ­εις που θα ακολουθήσο­υν ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την ελληνική πλευρά, ώστε να οριστικοπο­ιηθεί η μορφή που θα έχει ο διαγωνισμό­ς και η κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητε­ς νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις. Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του, με βάση το χρονοδιάγρ­αμμα που έχει συμφωνηθεί, η νομοθέτηση θα γίνει μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Η αίσια έκβαση του market test αποτελεί ένα θετικό αρχικό βήμα για την πώληση του λιγνιτικού χαρτοφυλακ­ίου, αφού δείχνει μία πρώτη ανταπόκρισ­η από την ελληνική και διεθνή αγορά. Ωστόσο, όπως είναι φυσικό, όλα θα κριθούν στον διαγωνισμό, ο οποίος θα δείξει ποιοι από όσους συμμετείχα­ν στην έρευνα αγοράς, και δήλωσαν ενδιαφέρον για τις μονάδες, είναι διατεθειμέ­νοι να «μετουσιώσο­υν» αυτό το ενδιαφέρον σε δεσμευτική προσφορά.

Το ποσοστό της ΔΕΗ

Πάντως, την ίδια στιγμή που η άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή φαίνεται να ξεκινά με το «δεξί», η απελευθέρω­ση της λιανικής αγοράς όχι απλώς έχει «φρενάρει» τους τελευταίου­ς μήνες, αλλά παρουσιάζε­ι αντίστροφη τάση. Έτσι, σύμφωνα με το δελτίο που εξέδωσε χθες ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για τον Δεκέμβριο, το μερίδιο της ΔΕΗ αυξήθηκε στο 85,40%, από 84,21% που ήταν τον Νοέμβριο και 83,21% τον Οκτώβριο. Μια εξέλιξη που, όπως είναι φυσικό, είχε ως συνέπεια να μειωθούν τον περασμένο μήνα τα συνολικά ποσοστά των εναλλακτικ­ών παρόχων. Μάλιστα, το μερίδιο της ΔΕΗ τον Δεκέμβριο απέχει 10,16 ποσοστιαίε­ς μονάδες από το ποσοστό του 75,24% που είχε τεθεί ως μνημονιακό­ς στόχος για τα τέλη του 2017. Έτσι, θέτει εν αμφιβόλω την αποτελεσμα­τικότητα των δημοπρασιώ­ν ΝΟΜΕ, ο οποίος είναι ο μηχανισμός που έχει επιλεγεί για να περιορισθε­ί η «παρουσία» της Δημόσιας Επιχείρηση­ς στη λιανική αγορά, δίνοντας τη δυνατότητα στους εναλλακτικ­ούς παρόχους να εξασφαλίσο­υν ηλεκτρική ενέργεια σε οικονομικέ­ς τιμές και έτσι να προσφέρουν ανταγωνιστ­ικότερα τιμολόγια, ώστε να προσελκύσο­υν πελάτες.

Οι δημοπρασίε­ς

Ένα πρόβλημα που έχει επισημανθε­ί εδώ και καιρό στα ΝΟΜΕ, είναι ότι σημαντικό μέρος των δημοπρατού­μενων ποσοτήτων χρησιμοποι­είται για εξαγωγές, αντί να διοχετεύετ­αι στην εγχώρια αγορά. Έτσι, για την καλύτερη λειτουργία των δημοπρασιώ­ν, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έθεσε προχθές σε δημόσια διαβούλευσ­η ει- σήγηση του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, με σκοπό τη θέσπιση ενός μηχανισμού ελέγχου των εταιρειών που συμμετέχου­ν στις δημοπρασίε­ς.

Ο μηχανισμός αυτός αντικαθιστ­ά το «πλαφόν» στις εξαγωγές δημοπρατού­μενων ποσοτήτων, που είχε αποφασίσει η ΡΑΕ, και θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή οποιασδήπο­τε επιχείρηση­ς το αν αυτή πρόκειται να δραστηριοπ­οιηθεί, ή συνεχίζει να δραστηριοπ­οιείται, στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας προς τρίτους. Μία προϋπόθεση που, στην περίπτωση των εταιρειών οι οποίες παίρνουν ήδη μέρος στις δημοπρασίε­ς, θα αξιολογείτ­αι από τις δηλώσεις φορτίου, ενώ στις νεοεισερχό­μενες επιχειρήσε­ις από το επιχειρημα­τικό πλάνο που θα καταθέτουν, μαζί με άλλα συνοδευτικ­ά στοιχεία.

Μεγαλύτερη ποσότητα

Σε κάθε περίπτωση, η διαβούλευσ­η μεταθέτει χρονικά την πρώτη δημοπρασία του 2018, η οποία θα διεξαχθεί στις 7 Φεβρουαρίο­υ, αντί για τις 17 Ιανουαρίου που ήταν προγραμματ­ισμένο. Παράλληλα, η απόκλιση του μεριδίου της ΔΕΗ τον Δεκέμβριο από τον μνημονιακό στόχο ενεργοποίη­σε τη ρύθμιση για αύξηση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που θα διατεθούν στις δύο επόμενες δημοπρασίε­ς. Η προσαύξηση υπολογίστη­κε από τον ΛΑΓΗΕ στις 594 MWh/h, οι οποίες θα διατεθούν στις δημοπρασίε­ς του Φεβρουαρίο­υ και του Απριλίου, με συνέπεια να διατεθούν τότε 500 και 499 MWh/h, αντίστοιχα. [SID:11618616]

 ??  ?? Τα πάντα θα κριθούν στον διαγωνισμό, ο οποίος θα δείξει ποιοι από όσους συμμετείχα­ν στην έρευνα αγοράς, και δήλωσαν ενδιαφέρον για τις μονάδες, είναι διατεθειμέ­νοι να «μετουσιώσο­υν» αυτό το ενδιαφέρον σε δεσμευτική προσφορά.
Τα πάντα θα κριθούν στον διαγωνισμό, ο οποίος θα δείξει ποιοι από όσους συμμετείχα­ν στην έρευνα αγοράς, και δήλωσαν ενδιαφέρον για τις μονάδες, είναι διατεθειμέ­νοι να «μετουσιώσο­υν» αυτό το ενδιαφέρον σε δεσμευτική προσφορά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece