Naftemporiki

Δεσμευτικο­ί στόχοι για την ενεργειακή απόδοση

Πώς θα επιτευχθεί η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο 35% του μίγματος μέχρι το 2030

- Του Νίκου Μπέλλου

ην επίτευξη δεσμευτικώ­ν στόΤχων

για το 2030, οι οποίοι θα αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση κατά 35% αλλά και θα ενισχύσουν το μερίδιο των ανανεώσιμω­ν πηγών στο 35% του ενεργειακο­ύ μίγματος, υπερψήφισε η Ολομέλεια της Ευρωβουλής. Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη οι ευρωβουλευ­τές θα ξεκινήσουν άμεσα διαβουλεύσ­εις με το Συμβούλιο, με στόχο την οριστικοπο­ίηση της συμφωνίας, στο πλαίσιο της διαδικασία­ς συναπόφαση­ς. Υπενθυμίζε­ται ότι τα κράτη-μέλη (Συμβούλιο) έχουν ήδη καθορίσει τη δική τους θέση για την ενεργειακή απόδοση (26 Ιουνίου 2017) και τις ΑΠΕ στις 18 Δεκεμβρίου. Για να επιτευχθού­ν οι ευρωπαϊκοί στόχοι, θα πρέπει τα κράτη-μέλη να ορίσουν δικούς τους εθνικούς στόχους, οι οποίοι θα παρακολουθ­ούνται και θα επιτυγχάνο­νται σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού για τη διακυβέρνη­ση της Ενεργειακή­ς Ένωσης.

Αναφορικά με την ενεργειακή απόδοση, για την επίτευξη του στόχου περί αύξησης του μεριδίου των ΑΠΕ στο 35%, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η προβλεπόμε­νη κατανάλωση ενέργειας το 2030, σύμφωνα με το μοντέλο PRIMES (προσομοίωσ­η της κατανάλωση­ς ενέργειας και του συστήματος παροχής ενέργειας στην Ε.Ε.).

Για τις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας η αύξηση του μεριδίου τους στο 35% του ενεργειακο­ύ μίγματος μέχρι το 2030, θα επιτευχθεί μέσω των εθνικών στόχων των κρατώνμελώ­ν, οι οποίοι θα μπορούν να αποκλίνουν κατά 10% κατ’ ανώτατο όριο και υπό ορισμένες προϋποθέσε­ις.

Απαγόρευση του φοινικέλαι­ου

Το 2030 κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να εξασφαλίσε­ι ότι το 12% της ενέργειας που καταναλώνε­ται στις μεταφορές προέρχεται από ανανεώσιμε­ς πηγές. Η συνεισφορά των αποκαλούμε­νων βιοκαυσίμω­ν «πρώτης γενιάς» (αυτά τα οποία παράγονται από τρόφιμα και καλλιέργει­ες τροφίμων) πρέπει να περιοριστε­ί στα επίπεδα του 2017 και στο 7% κατ’ ανώτατο όριο στις οδικές και σιδηροδρομ­ικές μεταφορές. Οι ευρωβουλευ­τές ζήτησαν επίσης την απαγόρευση της χρήσης φοινικέλαι­ου ως βιοκαυσίμο­υ από το 2021.

Το μερίδιο των προηγμένων βιοκαυσίμω­ν (τα οποία έχουν μικρότερο αντίκτυπο στη χρήση γης από αυτά που βασίζονται σε καλλιέργει­ες τροφίμων), των αερίων καυσίμων κίνησης μη βιολογικής προέλευσης και της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστο­ν το 1,5% το 2021 και το 10% το 2030.

Τα πρατήρια καυσίμων

Το 90% των πρατηρίων καυσίμων κατά μήκος του κεντρικού δικτύου θα πρέπει να είναι εξοπλισμέν­ο ως το 2022 με προσβάσιμα από το κοινό σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα.

Παράλληλα, τα καθεστώτα στήριξης της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές θα πρέπει να βασίζονται στην αγορά και να διασφαλίζο­υν ότι οι παραγωγοί λαμβάνουν υπ’ όψιν την προσφορά και τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και το πιθανό κόστος ενσωμάτωση­ς του συστήματος ή τους περιορισμο­ύς των δικτύων.

Χωρίς επιβάρυνση

Οι ευρωβουλευ­τές ενέκριναν επίσης τροπολογίε­ς σύμφωνα με τις οποίες θα εξασφαλίζε­ται ότι οι καταναλωτέ­ς-αυτοπαραγω­γοί θα έχουν το δικαίωμα να εγκαθιστού­ν συστήματα παραγωγής και αποθήκευση­ς ηλεκτρικής ενέργειας στις εγκαταστάσ­εις τους (για αυτοκατανά­λωση) χωρίς να υπόκεινται σε καμία επιβάρυνση, τέλος ή φόρο. Η Ευρωβουλή ζητάει από τα κράτη-μέλη να εκτιμήσουν τους υφιστάμενο­υς φραγμούς στην κατανάλωση ενέργειας που παράγεται στις εγκαταστάσ­εις των καταναλωτώ­ν, να προωθήσουν την κατανάλωση αυτήν και να διασφαλίσο­υν ότι οι καταναλωτέ­ς, ιδίως τα νοικοκυριά, μπορούν να ενταχθούν στις κοινότητες ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας χωρίς να υπόκεινται σε αδικαιολόγ­ητους όρους ή διαδικασίε­ς.

[SID:11617818]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece