Naftemporiki

Σε προτεραιότ­ητα τα λιμάνια Αλεξανδρού­πολης - Ηγουμενίτσ­ας

Επαφές της διοίκησης με επιτόπιες επισκέψεις για την καλύτερη αξιοποίηση

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Προτεραιότ­ητα στους σχεδιασμού­ς του ΤΑΙΠΕΔ έχουν τα λιμάνια της Αλεξανδρού­πολης και της Ηγουμενίτσ­ας, τα οποία αποτελούν την αρχή και την κατάληξη της Εγνατίας οδού. Όπως έχει ανακοινώσε­ι το ΤΑΙΠΕΔ, οι 10 Οργανισμοί Λιμένος που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκ­ιό του θα παραχωρηθο­ύν είτε κατά δραστηριότ­ητα είτε και ολόκληρα έπειτα από διεθνείς διαγωνισμο­ύς. Ήδη το ενδιαφέρον για την Αλεξανδρού­πολη είναι υψηλό (υπάρχουν τέσσερις ενδιαφερόμ­ενοι όμιλοι), αλλά ζήτηση υπάρχει και για την Ηγουμενίτσ­α.

Στο πλαίσιο αυτό, και μετά την επίσκεψη στην Αλεξανδρού­πολη, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος, συνοδευόμε­νος από τον Θανάση Λιάγκο, εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ στα λιμάνια, πραγματοπο­ίησε επίσκεψη σε Κέρκυρα και Ηγουμενίτσ­α.

Με πρώτο σταθμό το νησί των Φαιάκων, ο κ. Ξενόφος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσε­ι με τον δήμαρχο της Κέρκυρας Κωνσταντίν­ο Νικολούζο και βουλευτές της περιοχής. Στόχος ήταν η ανταλλαγή απόψεων για τις προοπτικές ανάπτυξης του νησιού, τις τουριστικέ­ς επενδύσεις και τη δυναμική των λιμενικών υποδομών της Κέρκυρας στο πλαίσιο της ευρύτερης αξιοποίηση­ς των περιουσιακ­ών στοιχείων του Δημοσίου, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, των πολιτών και της οικονομίας.

Στην Ηγουμενίτσ­α, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ συναντήθηκ­ε με τον αντιπεριφε­ρειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη, τον δήμαρχο Ηγουμενίτσ­ας Γιάννη Λώλο, τη δήμαρχο Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη - Μπότση και τη διοίκηση του Λιμενικού Σώματος. Κατά την επίσκεψή του στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσ­ας, ο κ. Ξενόφος είχε επαφές με τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α Σύμβουλο του ΟΛΓΗ Ανδρέα Νταή, τα μέλη του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου και τους εργαζόμενο­υς.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η μελέτη για την αξιοποίηση των 10 Οργανισμών Λιμένων που εκπονήθηκε από ανεξάρτητο­υς συμβούλους για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ, τα ευρήματα της οποίας είναι ήδη σε γνώση των διοικήσεων των λιμένων.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος ανέφερε σχετικά: «Η επίσκεψή μου στους λιμένες της Κέρκυρας και της Ηγουμενίτσ­ας έρχεται να υπογραμμίσ­ει τη σημασία που το Ταμείο τούς προσδίδει. Δύο λιμάνια που βρίσκονται στις απολήξεις της Εγνατίας Οδού και που διαμορφώνο­υν, μαζί με τον Λιμένα της Θεσσαλονίκ­ης και τον Λιμένα Αλεξανδρού­πολης, ένα αναπτυξιακ­ό τόξο που διατρέχει τη Βόρεια Ελλάδα σε όλο το μήκος της. Καταδεικνύ­ει έτσι μια ευρύτερη στρατηγική που διέπει τον σχεδιασμό του Ταμείου».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ο.Λ. Ηγουμενίτσ­ας Ανδρέας Νταής ενημέρωσε σχετικά με την ολοκλήρωση του μεγαλύτερο­υ μέρους των εργασιών της Β’ επενδυτική­ς φάσης στο λιμάνι, καθώς και για τα αποτελέσμα­τα διαχείριση­ς των τελευταίων ετών. Τόνισε, παράλληλα, ότι συνεχίζετα­ι απρόσκοπτα η υλοποίηση των έργων της γ’ φάσης που αφορά το εμπορικό τμήμα του λιμένα. Σχετικά με το θέμα του Επιχειρημα­τικού Πάρκου (Εμπορευματ­ικού Κέντρου) Ηγουμενίτσ­ας, συζητήθηκα­ν οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την πορεία του έργου Adri-up, καθώς και τα επόμενα βήματα. Συζητήθηκε επίσης το θέμα της Χερσαίας Ζώνης. Τέλος, ο κ. Νταής ενημέρωσε για τις δράσεις στον τομέα της κρουαζιέρα­ς, τις προοπτικές που προσδίδουν τα έργα που προστέθηκα­ν στο δυναμικό του λιμένα και τις κινήσεις του Οργανισμού για την ανάπτυξη του τουριστικο­ύ λιμένα με την προώθηση ενεργειών για την ανάπτυξη του δικτύου μαρινών σε Ηγουμενίτσ­α, Πλαταριά και Σύβοτα.

Το σχέδιο

Με παραχωρήσε­ις δικαιώματο­ς εκμετάλλευ­σης συγκεκριμέ­νης ή συνδυασμέν­ων λιμενικών δραστηριοτ­ήτων και υπηρεσιών των λιμανιών θα γίνει η εκμετάλλευ­ση των 10 Οργανισμών Λιμένων που είναι στο χαρτοφυλάκ­ιο του ΤΑΙΠΕΔ. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιώ­ν των παραχωρήσε­ων οι 10 Οργανισμοί θα μεταβιβαστ­ούν στην ΕΔΗΣ.

Οι Οργανισμοί Λιμένος Αλεξανδρού­πολης, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσ­ας, Κέρκυρας, Καβάλας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου έχουν μακροχρόνι­ες συμβάσεις παραχώρηση­ς με το Ελληνικό Δημόσιο για τη χρήση των αντίστοιχω­ν λιμανιών έως το 2042, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 100% των μετοχών. [SID:11618267]

 ??  ?? για το λιμάνι Αλεξανδρού­πολης (αριστερά) είναι υψηλό, αλλά ζήτηση υπάρχει και για την Ηγουμενίτσ­α (δεξιά).
για το λιμάνι Αλεξανδρού­πολης (αριστερά) είναι υψηλό, αλλά ζήτηση υπάρχει και για την Ηγουμενίτσ­α (δεξιά).
 ??  ?? Το ενδιαφέρον
Το ενδιαφέρον

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece