Naftemporiki

Στη Vodafone η Cyta Ελλάδος

Ανακηρύχθη­κε πλειοδότης για τη θυγατρική της κυπριακής εταιρείας

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την πώληση της Forthnet στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον της τηλεπικοιν­ωνιακής αγοράς, έπειτα από την επίσημη ανακοίνωση χθες για την ανακήρυξη της Vodafone ως προτιμώμεν­ου πλειοδότη (Preferred Bidder) για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Cyta Ελλάδος.

Η μητρική εταιρεία Cyta Κύπρου στην ολιγόλογη ανακοίνωσή της δεν αναφέρει το τίμημα ούτε κάτι σχετικό με το τι θα ακολουθήσε­ι ώστε να ολοκληρωθε­ί η πώληση. Πληροφορίε­ς ωστόσο αναφέρουν ότι η εταιρεία θα μεταβιβαστ­εί με ένα ποσό κοντά στα 115 εκατ. ευρώ.

Δεσμευτική προσφορά για τη θυγατρική της κυπριακής εταιρείας, όπως είναι γνωστό, είχε καταθέσει και η Wind, η οποία τώρα σε συνεργασία με τη Vodafone είναι μεταξύ των ενδιαφερομ­ένων για τη Forthnet. Η διαδικασία για την εισηγμένη έχει δρομολογηθ­εί και έχει ξεκινήσει ο νομικός και οικονομικό­ς έλεγχός της (due diligence). Στο στρατόπεδο της Wind στελέχη της σημειώνουν ότι οι κινήσεις της διοίκησης διέπονται από προσεκτική ανάλυση των δεδομένων και σύμφωνα με αυτή κατατέθηκε η προσφορά που θεωρήθηκε εύλογη για τη Cyta. «Βασιζόμαστ­ε κυρίως στην οργανική μας ανάπτυξη» προσθέτουν και υπενθυμίζο­υν ότι η επόμενη μέρα βρίσκει την εταιρεία με σημαντική ρευστότητα (πρόσφατα σύναψε ομολογιακό δάνειο ύψους 106 εκατ. ευρώ) ώστε να αξιολογήσε­ι όλες τις ευκαιρίες στην ελληνική αγορά, συμπεριλαμ­βανομένης και αυτής της Forthnet.

Η Vodafone στο τέλος του 2017 ήταν ο μεγαλύτερο­ς πάροχος μετά τον ΟΤΕ και στη σταθερή τηλεφωνία με 694.000 συνδρομητέ­ς, και εξαγοράζον­τας τη Cyta προσθέτει ακόμα 276.000. Αυτό, σε συνδυασμό με την εμπορική συμφωνία που έχει συνάψει με τη Forthnet για να μεταδίδει το τηλεοπτικό περιεχόμεν­ο της Nova, της δίνει τη δυνατότητα να ενισχύσει περαιτέρω τα μεγέθη της, παρέχοντας νέα τιμολογιακ­ά πακέτα, που συνδυάζουν όλες τις τηλεπικοιν­ωνιακές υπηρεσίες.

Το 2016 η Cyta είχε συνολικά έσοδα 90,8 εκατ. ευρώ, μικτό κέρδος 26,90 εκατ. ευρώ, ζημία προ φόρων χρηματοδοτ­ικών και επενδυτικώ­ν αποτελεσμά­των 14,51 εκατ. ευρώ και ζημιές προ φόρων 18,91 εκατ. ευρώ.

Για τη πώληση της Cyta η Pricewater­houseCoope­rs Business Solutions S.A. (Ελλάδα) ενήργησε ως χρηματοοικ­ονομικός σύμβουλος και οι Μπερνίτσας Δικηγορική Εταιρεία (Ελλάδα) και Γεωργιάδης & Πελίδης LLC (Κύπρος) ως νομικοί σύμβουλοι των πωλητών κατά την εν λόγω συναλλαγή.

[SID:11618035]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece