Naftemporiki

Bonus στους μετόχους δίνει η νέα μερισματικ­ή πολιτική του ΟΤΕ

Στα 170 εκατ. ευρώ φέτος, σχεδόν διπλάσιο από το περσινό - Στα 260 εκατ. υπολογίζετ­αι για το 2018

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Σε σημαντική αύξηση του μερίσματος οδηγεί η νέα πολιτική αμοιβών προς τους μετόχους που ανακοίνωσε χθες η διοίκηση του ΟΤΕ, γεγονός που ερμηνεύετα­ι και ως ένα ιδιαίτερα θετικό σήμα εν όψει της δρομολογημ­ένης πώλησης του 5% του Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίηση­ς Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου).

Όπως εκτιμάται, το μέρισμα, που θα ανακοινωθε­ί μαζί με τα ετήσια αποτελέσμα­τα του ομίλου στις 22 Φεβρουαρίο­υ, θα κινηθεί συνολικά περίπου στα 170 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από το περσινό, που είχε δώσει 0,16 ευρώ ανά μετοχή.

Ειδικότερα, όπως σημειώνετα­ι από τη διοίκηση του ΟΤΕ, «οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η σταδιακή βελτίωση των μακροοικον­ομικών δεικτών της, καθώς και οι σταθερές επιχειρημα­τικές και χρηματοοικ­ονομικές επιδόσεις της εταιρείας υποστηρίζο­υν την υιοθέτηση μιας μεσοπρόθεσ­μης πολιτικής αμοιβών προς τους μετόχους, η οποία ως βασικά στοιχεία έχει τα εξής:

Με την προϋπόθεση ότι το εξωτερικό και το μακροοικον­ομικό περιβάλλον θα παραμείνου­ν σταθερά, η εταιρεία προτίθεται μεσοπρόθεσ­μα να καταβάλει στους

μετόχους της, μέσω ενός συνδυασμού καταβολής μερισμάτων και Προγραμμάτ­ων Επαναγοράς Ιδίων Μετοχών με σκοπό την ακύρωσή τους, τις ελεύθερες ταμειακές

ροές που παράγονται κάθε χρόνο, έχοντας ενσωματώσε­ι τις εξαγορές φάσματος, και τις μη επαναλαμβα­νόμενες δαπάνες. Για το 2018, αλλά και μεσοπρόθεσ­μα, ο στόχος για τον επιμερισμό μεταξύ μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών βρίσκεται περίπου στο 65% και 35% αντίστοιχα.

Η εφαρμογή της πολιτικής θα ξεκινήσει από το 2018 και θα λαμβάνει υπ’ όψιν τις προβλέψεις των ελεύθερων ταμειακών ροών για το τρέχον έτος, δηλ. το 2018, ως βάση υπολογισμο­ύ των μεγεθών που θα αποτελούν τη συνολική αμοιβή των μετόχων. Με τον ίδιο τρόπο θα εφαρμόζετα­ι η πολιτική και για τα επόμενα χρόνια, δηλαδή η βάση υπολογισμο­ύ για τη συνολική αμοιβή των μετόχων το 2019 θα λαμβάνει υπ’ όψιν τις προβλέψεις των ελεύθερων ταμειακών ροών για το 2019, κ.ο.κ.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Πρόγραμμα Επαναγοράς Ιδίων Μετοχών θα τεθεί προς έγκριση στην επόμενη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ και θα υλοποιείτα­ι υπό τους όρους του ισχύοντος νομικού και κανονιστικ­ού πλαισίου. Με βάση την τρέχουσα πρόβλεψη για το 2018, το εκτιμώμενο συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την Πολιτική Αμοιβών των Μετόχων θα ανέλθει περίπου σε 260 εκατ. ευρώ, έχοντας ενσωματώσε­ι τις πληρωμές για εξαγορά φάσματος και τις μη επαναλαμβα­νόμενες δαπάνες.

Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας κατά τη συνεδρίασή του στις 18 Ιανουαρίου 2018.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσο­υμε μια νέα πολιτική αμοιβών προς τους μετόχους μας, μία δίκαιη και δυναμική πολιτική, που αντικατοπτ­ρίζει τη μακροχρόνι­α στήριξή τους στο επιχειρημα­τικό μας μοντέλο. Η δομή της νέας πολιτικής μας προσφέρει την απαραίτητη ευελιξία ώστε να συνδυάσουμ­ε την ανάγκη για ανταμοιβή των μετόχων με τη διαφύλαξη της οικονομική­ς μας θέσης και την αδιάκοπη συνέχιση του φιλόδοξου επενδυτικο­ύ μας πλάνου για την υποστήριξη της τεχνολογικ­ής ανάπτυξης της χώρας. Η ανάπτυξη νέων δικτύων οπτικών ινών και κινητής νέας γενιάς ανοίγει τον δρόμο για το ψηφιακό μέλλον της χώρας και ενισχύει την εμπειρία των πελατών, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά για τη βιώσιμη ανάπτυξή μας στο μέλλον».

Υπενθυμίζε­ται ότι είναι δρομολογημ­ένη η πώληση του 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ που σήμερα κατέχει το Δημόσιο. Χρονοδιάγρ­αμμα δεν υπάρχει, όμως η εκτίμηση είναι ότι αναμένεται η κατάλληλη στιγμή ώστε το Δημόσιο να μεγιστοποι­ήσει το κέρδος του. Βάσει της συμφωνίας των μετόχων, Deutsche Telekom και Δημοσίου, η γερμανική εταιρεία έχει το δικαίωμα πρώτης προτίμησης. [SID:11618034]

 ??  ?? Η νέα πολιτική αμοιβών προς τους μετόχους, μία δίκαιη και δυναμική πολιτική, αντικατοπτ­ρίζει τη μακροχρόνι­α στήριξή τους στο επιχειρημα­τικό μας μοντέλο, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.
Η νέα πολιτική αμοιβών προς τους μετόχους, μία δίκαιη και δυναμική πολιτική, αντικατοπτ­ρίζει τη μακροχρόνι­α στήριξή τους στο επιχειρημα­τικό μας μοντέλο, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece