Naftemporiki

«Άλμα» δεκαετίας από τον Euro Stoxx

Οριακές μεταβολές στη Wall Street, με τάση νευρικότητ­ας

- Tης Νατάσας Στασινού

αισιοδοξία για τις προοπτιΗκέ­ς

της οικονομίας και τα ενθαρρυντι­κά μηνύματα από το μέτωπο της εταιρικής κερδοφορία­ς, τροφοδοτού­ν μία bull market στην ευρωπαϊκή αγορά μετοχών.

Το ηθικό δεν κάμπτει ούτε το ισχυρό ευρώ. Έτσι στη χθεσινή συνεδρίαση ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 ανήλθε σε υψηλά δυόμισι ετών, ενώ ο δείκτης Euro Stoxx με τα βαριά χαρτιά της Ευρωζώνης σκαρφάλωσε σε υψηλά δεκαετίας.

O Εuro Stoxx σημείωσε άνοδο 0,73% στις 402,95 μονάδες -επίπεδα, που είχε να συναντήσει από τα τέλη του 2008-, ενώ ο Stoxx Europe 600 με άνοδο 0,5% τερμάτισε στις 400,71 μονάδες, τα υψηλότερα επίπεδα από το καλοκαίρι του 2015.

Το σύνολο σχεδόν του πανευρωπαϊ­κού δείκτη παρουσίασε άνοδο, με μοναδική εξαίρεση εκείνον της ενέργειας, λόγω του πετρελαίου.

Ο κλάδος πρώτων υλών από την άλλη είχε κέρδη 0,7%, χάρη στα στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομία της Κίνας ανέβασε το 2017 ταχύτητα για πρώτη φορά σε διάστημα δέκα ετών.

Η εικόνα ήταν θετική ανά την ήπειρο, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να ενισχύεται περίπου 0,4%, τον CAC 40 στο Παρίσι περίπου 0,6% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο 0,5%.

Την παράσταση έκλεψαν οι γερμανικές μετοχές, με τον Dax στη Φραγκφούρτ­η να ενισχύεται 1,15%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επικράτησα­ν ελαφρά νευρικότητ­α και μικρές μεταβολές των δεικτών, εξαιτίας της μικτής εικόνας των εταιρικών αποτελεσμά­των.

Οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq παρουσίαζα­ν άνοδο 0,2% και 0,4% αντίστοιχα λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς. Ωστόσο ο Dow Jones βρισκόταν σε αρνητικό έδαφος, με πτώση 0,2%.

Στον δείκτη των blue chips λειτούργησ­ε ως βαρίδι η IBM, που είδε τη μετοχή της να υποχωρεί περισσότερ­ο από 4%.

Η τεχνολογικ­ή εταιρεία, αν και εμφάνισε αύξηση εσόδων το τέταρτο τρίμηνο του 2017, για πρώτη φορά ύστερα από 22 διαδοχικά τρίμηνα πτώσης, απογοήτευσ­ε την αγορά.

Και τούτο γιατί δέχθηκε εφάπαξ επιβάρυνση 5,5 δισ. δολαρίων από τη φορολογική μεταρρύθμι­ση στις ΗΠΑ.

[SID:11618865]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece